Takaisin
8.8.2021 klo 17.00

Juho Talvitie viihtyy Lommelissa – ”Jos katsoo muutaman vuoden päähän, tavoitteeni ovat todella korkealla”

Jaa:

Ⓒ Lommel SK

Väsymätön laitahyökkääjä haluaa murtautua suoraan miesten peleihin. Sarjakauden alla tilanne näyttää hyvältä, ja Talvitie on saanut mukavasti vastuuta Lommel SK:n harjoitusotteluissa.

Viimeisen vuoden aikana Lauri Ala-Myllymäki, Naatan Skyttä sekä Maksim Stjopin ovat harpanneet Ilveksestä Euroopan kentille. Muutama viikko sitten Ilves tiedotti, että 16-vuotias Juho Talvitie on seuraava pelimies, joka lähtee Mansesta maailmalle – osoitteeksi valikoitui Belgian toisella sarjaportaalla pelaava Lommel SK.

Talvitie otti ensimmäiset kosketuksensa jalkapalloon neljävuotiaana Ilveksen kaupunginosajoukkueessa Kaukajärvellä. Sittemmin laituri on kolunnut läpi seuran kaikki juniori-ikäluokat, ja juhlinut muun muassa kahta Etelä-Länsiliigan mestaruutta. Nyt edessä ovat uudet haasteet, mutta mitä Ilves-vuosista jäi käteen?

– Minulla on pelkkää hyvää sanottavaa Ilveksestä. Ilveksessä tehdään hyvää työtä nuorten pelaajien kanssa, ja heille tarjotaan pienestä asti hyvää valmennusta. Seurassa on hyviä roolimalleja, jotka kehittävät nuoria eteenpäin, Talvitie kehuu.

– Meillä oli vuosien varrella hyviä ulkomaanmatkoja muun muassa Madridiin sekä Rotterdamiin, ja uskon sen auttaneen kaikkia pelaajia. Reissuilla on nähnyt, millainen Euroopan huippujoukkueiden taso on.

Tämän tason Talvitie on saanut nähdä myös muun muassa Manchester Unitedin testileirillä. Talvitien uusi kotikaupunki ei ole aivan vastaava metropoli, eikä edes Tampereen kokoinen, sillä Lommelissa asuu vain reilut 30 000 asukasta. 

Kaupunki sijaitsee Limburgin provinssissa Hollannin rajan tuntumassa, ja matkaa naapurimaan Eindhoveniin on vain vajaat 40 kilometriä, kun etäisyys Belgian pääkaupunki Brysseliin on reilut 110 kilometriä.

– Olen viihtynyt täällä todella hyvin, ja tämä tuntuu kotoisalta paikalta. Kaupunki on aika pieni, mutta tosi viihtyisä. Asun isäni kanssa kymmenen minuutin päässä harjoituskeskuksestamme.

Osa laajaa seuraverkostoa

Lommel SK on perustettu vuonna 2003, mutta seuran juuret juontavat vuosisadan päähän. Nykyistä nimeään se on kantanut vuodesta 2017, ja viimeisen puolentoista vuoden ajan Lommel SK on kuulunut Manchester City FC:n seuraverkostoon. 

City Football Groupiin kuuluu manchesteriläsjättiläisten lisäksi muun muassa New York City FC, Melbourne City FC sekä Mumbai City FC. Talvitie ei peittele sitä, että hänen päämääränsä on brittikentillä.

– Lommel tuntui kaikin puolin parhaalta vaihtoehdolta, ja halusin yrittää murtautua suoraan miesten peleihin. Tämä on toistaiseksi tuntunut juuri oikealta ratkaisulta. Tavoitteenani on joku päivä päästä pelaamaan Manchester Cityn edustusjoukkueessa – se vaikutti myös päätökseeni.

Seuraverkoston yhteistyö näkyy muun muassa siten, että muutama manchesteriläisten pelaaja lainattiin täksi kaudeksi belgialaisseuraan. Ulkomaalaispelaajat eivät ole muutenkaan poikkeus, sillä Lommel SK:ssa on vahvistuksia yli kymmenestä eri maasta.

Talvitie debytoi edustuksessa pari viikkoa sitten, kun Lommel SK kaatoi Hollannin pääsarjaseura Vitessen harjoitusottelussa. Seuraavalla viikolla joukkue koki tappiot NAC Bredalle sekä MVV Maastrichtille – kahdessa ensimmäisessä pelissä Talvitie sai vastuuta vajaat parikymmentä minuuttia ja kolmannessa ensimmäisen puoliajan verran. Lauantain kenraaliharjoituksessa, vierastappiossa RKC Waalwijkiä vastaan, peliaikaa tuli jo reilu tunti.

– On ollut erilaista pelata aikuisten miesten kanssa, kun olen tottunut olemaan junnujoukkueissa. Minut on otettu hyvin vastaan joukkueeseen, ja on ollut kiva päästä pelaamaan heti ensimmäisissä harkkamatseissa. Olen pelannut sekä oikeaa että vasenta laitaa, ja pelit ovat menneet osaltani todella hyvin, Talvitie kertoo.

– Peli on tietenkin paljon fyysisempää kuin esimerkiksi BSM-sarjassa. Pelissä tulee olla nopeampi, vahvempi ja aggressiivisempi, eikä palloa saa menettää helposti. 

Kahdeksan joukkueen 1B Pro League alkaa Lommel SK:n osalta 15. elokuuta, kun joukkue kohtaa Waasland-Beverenin. Lommel SK sijoittui viime kaudella kolmanneksi yhdeksän pisteen päähän liigakarsijan paikasta – tällä kaudella tavoitteena on parantaa viime vuoden sijoitusta.

– Haluamme olla kahden parhaan joukossa. Henkilökohtaisesti tavoitteenani on ensinnäkin päästä vielä paremmin mukaan porukkaan. Sitten nautin jalkapallosta ja pyrin saamaan mahdollisimman paljon peliaikaa. Jos katsoo muutaman vuoden päähän, tavoitteeni ovat todella korkealla.

”Mielipuolinen rakkaus jalkapalloa ja kilpailemista kohtaan”

– Juho on monella tapaa samanlainen kuin Maksim Stjopin ja Naatan Skyttä. He kaikki rakastavat palloa ja peliä omalla intohimoisella tavallaan. He ovat onnellisia jalkapallokentällä kelissä kuin kelissä ja pelissä kuin pelissä, Talvitien kanssa työskennellyt ja tämän otteita pitkään seurannut Palloliiton Lännen aluevalmentaja Teemu Eskola toteaa.

– Lisäksi kaikki ovat vasenjalkaisia, erittäin taitavia hyökkääviä pelaajia, jotka pystyvät poikkeuksellisiin suorituksiin ahtaissa tiloissa lähellä vastustajan maalia.

Viime vuosina Suomesta on lähtenyt ulkomaisiin seuroihin paljon muitakin taitavia hyökkääviä pelaajia. Eskola näkee, että nuorten huippupelaajien prototyyppi muuttumassa koko ajan monipuolisempaan suuntaan. 

– Esimerkiksi erittäin potentiaalisia hyökkääviä laitapelaajia ja kymppipelaajia on jo useita. Joskus kuulee väitteitä, että meiltä tulisi vain pallonhallintaan keskittyviä keskiakselin työmyyriä, mutta todellisuus on tätä monipuolisempi, Eskola toteaa.

Monipuolisuus kuvaa hyvin myös Talvitien urheilutaustaa. Hän on urheillut koko lapsuutensa ja nuoruutensa – Tampereen Pyrinnön väreissä Talvitie on niittänyt menestystä muun muassa yleisurheilussa ja hiihdossa. Ilveksen talenttivalmentaja Joni Lehtosen mukaan laiturilla on poikkeukselliset fyysiset ominaisuudet ja liikunnallinen monipuolisuus. 

– Hänellä on riittävän hyvät nopeusominaisuudet, mutta Juhon erikoisomaisuus on aivan poikkeuksellinen kestävyys. Hän saa aivan valtavan edun, koska hän ei väsy, Lehtonen avaa.

– Harjoittelemme Ilveksen miesten kakkosjoukkueessa ihan reippaasti ja pelaajamme ovat urheilullisia. Silti rankat kestävyyspäivämme ovat usein päättyneet siihen, että kaikki muut alkavat katketa, mutta yksi pelaaja hakee pallon maalivahdilta ja kuljettaa läpi kentän.

Talvitien kestävyysominaisuudet eivät ole syntyneet sattumalta. Takana on lukemattomia jalkapallokentällä vietettyjä tunteja, mutta myös raakaa kestävyysurheilua.

– Juholla on tehnyt todella paljon joukkueharjoittelun ulkopuolista liikuntaa. Eikä pelkästään mukavaa puussa kiipeilyä, vaan aitoa kilpaurheilua – mutta kun tavoitteena on tulla jalkapalloilijaksi, ei voi väheksyä hänen työtään lajitaitojen eteen. Hänen poikkeuksellinen 1 vastaan 1 -pelaamisensa ja taitava pallonkäsittelynsä eivät ole syntyneet pelkästään joukkueharjoituksissa, Lehtonen painottaa.

– Kaiken päälle Juholla on mielipuolinen rakkaus jalkapalloa ja kilpailemista kohtaan. Hän nauttii jokaisesta hetkestä kentällä. Lajirakkaus on kuitenkin ehkä se kaikista tärkein tekijä, ja vaikuttaa valtavasti myös lajiin käytettyyn aikaan.

EM-kisoihin?

Vuoden 2019 Huuhkajaturnauksen tähdistöön valittu Talvitie debytoi maajoukkueessa samana syksynä, kun Suomi osallistui UEFA Development -turnaukseen. Minihuuhkajat taipui isäntämaa Portugalille, Espanjalle ja Italialle, mutta etenkin Talvitie teki suuren vaikutuksen – yhtäkkiä kymmenet eurooppalaisseurat olivat kiinnostuneita laiturista.

– Olin erittäin ylpeä päästessäni edustamaan Suomea. Kaikki pelit menivät osaltani aika kivasti, ja onnistumiset auttoivat minua pääsemään eteenpäin. Vastustajat osasivat pelata jalkapalloa, mutta ihan samaa puuroa me syömme. Kun teemme enemmän töitä, voitamme seuraavalla kerralla.

Moni UEFA Development -turnaukseen osallistunut pelaaja oli mukana Eerikkilässä kesäkuun alussa järjestetyllä pelileirillä, jossa myös Talvitie kirmasi. 2005 syntyneet ovat monen muun ikäluokan tavoin kärsineet rajusti koronavirustilanteesta, ja myös U17-poikien elokuun Islanti-maaottelut peruttiin. Vastoinkäymisistä huolimatta ryhmädynamiikka on säilynyt matkan varrella hyvänä.

– Meillä on tosi hyvä porukka ja joukkuehenki. Joukkueesta löytyy paljon hyviä pelaajia ja sellaisia jätkiä, joissa on kapteeniainesta.

Talvitie ei päässyt matkustamaan tällä viikolla pääkaupunkiseudulla järjestetylle maajoukkueleirille, jossa U17-pojat jatkoi valmistautumistaan lokakuun EM-karsintaturnaukseen. Suomi isännöi karsinnassa Sveitsiä, Bosnia-Hertsegovinaa sekä Gibraltaria. 

Minihuuhkajilla on hyvät muistot kotikarsinnoista syksyltä 2019, kun silloinen U17-maajoukkue (2003 ja myöhemmin syntyneet) voitti oman karsintaturnauksensa. EM-jatkokarsintaa ja -lopputurnausta ei lopulta järjestetty, ja vallitseva koronatilanne aiheuttaa epävarmuutta myös tällä hetkellä, mutta Talvitien katse on tiukasti tulevissa karsinnoissa.

– Toivotaan, että pääsemme pelaamaan. Odotan karsintoja todella hyvällä fiiliksellä – olisi tosi hienoa päästä edustamaan Suomea. Tavoitteita meillä ei voi olla kuin yksi – ensin jatkokarsintaan ja sieltä EM-kisoihin.