Takaisin
7.4.2021 klo 14.00

Joukkuekavereina omia esikuvia –Äkkilähdöllä Itävaltaan matkustanut Dana Leskinen sai maajoukkuekutsun kesken lepopäivän

Jaa:

Helmareiden joukkue täydentyi sunnuntaina, kun Kaisa Collinin loukkaantuminen avasi maajoukkueen ovet Åland Unitedin 19-vuotiaalle Dana Leskiselle.

Vuonna 2009 Dana Leskinen saattoi kentälle Norjan ja Saksan pelaajia, kun jalkapallon naisten EM-kisat järjestettiin ensi kertaa Suomessa. Muutamaa vuotta myöhemmin Leskinen muistelee pyytäneensä nimikirjoituksen nappiksiinsa Hongassa pelanneelta Jenny Danielssonilta. Åland Unitedia edustanut Nora Heroum sai puolestaan ikuistaa nimensä Leskisen palloon. 

Nyt, keväällä 2021, täksi kaudeksi Åland Unitediin siirtynyt Leskinen on itse ensimmäistä kertaa Helmareiden mukana, joukkuekavereinaan muun muassa Heroum ja Danielsson. Kutsu maajoukkueen mukaan tuli Leskiselle viime hetkellä, sillä alun perin ryhmään nimetty Kaisa Collin loukkaantui Ruotsin Cupin ottelussa vain päivää ennen Helmareiden kokoontumista.

– Tuli vähän äkkilähtö tänne Itävaltaan A-maajoukkueen mukaan, mutta en minä nyt kieltäydy tällaisesta mahdollisuudesta, silminnähden iloinen Leskinen kertoo.

Yllättävä mutta odotettu maajoukkuekutsu

Hyökkääjänä viihtyvä Leskinen kertoo viettäneensä sunnuntaita levon merkeissä. Takana oli lauantainen Suomen Cupin välierä, jossa Åland United kukisti KuPS:in 4–3. Ottelussa sekä Leskinen että Helmareiden luottopuolustaja Anna Westerlund urakoivat täydet 90 minuuttia.

– Olin niin varautunut olemaan koko päivän sängyssä, kun oli ollut peli edellisenä päivänä. Olin varautunut viettämään palautumispäivää, mutta kyllä tämäkin kelpaa! Leskinen tunnelmoi Wienin lähistöllä sijaitsevassa Vösendorfissa.

Vaikka kutsu tulikin todella nopealla aikataululla, ei se Leskisen mukaan tullut täysin puun takaa. 

– Minulla on ollut sellainen intuitio, että kyllä se vielä tulee, viime kaudella Kansallisessa Liigassa seitsemästi osunut Leskinen kertoo. 

 Ammattimaisuutta ja helppoa sopeutumista

A-maajoukkuedebyyttiään odottava Leskinen on ehtinyt viettämään uusien joukkuekavereidensa kanssa vasta pari päivää, mutta siitä huolimatta kertoo sopeutuneensa ryhmään erinomaisesti.

– On ollut todella hyvät fiilikset olla täällä mukana. Kaikki ovat olleet todella mukavia ja täällä tutustuu uusiin ihmisiin. Ja tässä on vielä koko viikko aikaa tutustua lisää, niin en malta odottaa. Kaikki ovat tosi ystävällisiä ja ottaneet hyvin mukaan, Leskinen sanoo innoissaan.

Sosiaaliseksi ja rohkeaksi persoonaksi itseään kuvaileva Leskinen nostaa Helmareista puhuttaessa esiin hyvän ryhmähengen ja helpon sopeutumisen lisäksi myös pelaajista huokuvan ammattimaisuuden.

– Totta kai kaikki täällä ovat todella ammattimaisia. Kun on vähän kaikenikäisiä pelaajia, niin näkee, että jotkut ovat tehneet tätä tosi pitkäänkin.

Vaikka Itävallassa järjestettävä leiri onkin Leskiselle ensimmäinen naisten A-maajoukkueen mukana, eivät maajoukkuetehtävät ole aiemmin muun muassa saksalaista Hoffenheimiä edustaneelle hyökkääjälle uusi asia. Useassa eri juniori-ikäluokassa Suomen paitaa kantanut Leskinen oli mukana muun muassa loppuvuodesta 2018, kun Suomen alle 17-vuotiaat taistelivat ikäluokan MM-kisoissa Uruguayssa. Samaisesta kisajoukkueesta Helmareiden mukana Itävallassa on myös Linköpingin maalivahti Anna Koivunen, jolle A-maajoukkuekutsu oli Leskisen tapaan uran ensimmäinen.

Seuraava steppi Ahvenanmaalla

Grankulla IFK:n, Hongan ja saksalaisen Hoffenheimin kautta jalkapallokartalle ponnistanut Leskinen siirtyi alkavaksi kaudeksi Åland Unitedin riveihin. Vuosina 2009 ja 2013 Suomen mestaruutta juhlinut seura voitti viime kaudella tuplan, kun Kansallisen liigan mestaruuden lisäksi joukkue kaatoi TiPS:n Suomen Cupin finaalissa. Åland United lähtee luonnollisesti alkavaankin kauteen kovin odotuksin, joille löytyy Leskisen mukaan myös katetta.

– Olen todella luottavaisin fiiliksin ja uskon, että pystymme menestymään myös tällä kaudella hyvin. Tulee Mestarien Liigaa ja kaikkea muuta, niin jännittävä kausi on edessä, Leskinen tunnelmoi.

Joukkueen tavoitteiden lisäksi myös Leskisen omat tavoitteet ovat alkavaa kautta ja omaa uraa ajatellen korkealla. Syyskuussa 20 vuotta täyttävä Leskinen näkeekin, että Åland United on juuri oikea paikka seuraavan askeleen ottamiseen.

– Näen, että Åland pystyy auttamaan minua tosi paljon tällä kaudella ottamaan sen seuraavan askeleen. Nyt kuitenkin enemmän miettii nykyhetkeä ja yrittää tehdä siitä mahdollisimman hyvän, jotta tulevaisuus näyttää sitten hyvältä, Leskinen päättää.