Janne Saarinen ja Rosenborg menestyvät

Julkaistu

    Norjassa pääsarjassa Janne Saarisen lisäksi pelaavat Mike Peltola ja Ville Lehtinen (molemmat Bodo Glimt), Peter Kopteff ja Toni Kuivasto (molemmat Viking) ja Sami Mahlio (Odd Grenland) ja Jukka Hakala ja Kimmo Tauriainen (Start). Yhdessä mielessä heidän voisi ajatella kadehtivan Saarista, jonka seura Rosenborg putsaa mitalipöydän jo vanhasta tottumuksesta. Ryhmä hakee 11. peräkkäistä Norjan mestaruutta ja pääsi juuri 8.kerran peräkkäin Mestareiden liigaa. Ohessa Janne Saarinen pohtii syitä voittokulkuun ja valottaa omia tulevaisuuden suunnitelmiaan. Saarinen kommentoi myös Ruotsin ja Norjan eroja sekä norjalaista fanikulttuuria.
      Robotti (von) Rosenborg

      Janne Saarisen Rosenborg hakee 11. peräkkäistä Norjan mestaruutta. Äskettäin se pääsi 8.kerran peräkkäin Mestareiden liigaan -mihin mikään muu eurooppalainen seura ei ole pystynyt. Saarinen ei osaa suoraan selittää, pelattuaan Rosenborgissa "vain kaksi vuotta", mihin moinen voittokulku perustuu.

      "Homma toimii. Loistava joukkue. Sama valmentaja (Nils Arne Eggen) on jo 12 vuotta ajanut ihan samaa pelityyliä. Eli kaikki pelaajat tietävät ihan tasan tarkkaan, mitä kentällä tapahtuu", Saarinen miettii syitä menestykseen.

      Menestys ruokkii menestystä. "Tietenkin menestys tuo taloudellista hyvää ja mahdollisuuden ostaa lisää hyviä pelaajia. Rosenborg on periaatteessa haalinut Norjan parhaat pelaajat viimeisien vuosien aikana."

      "Eniten ihmetyttää miten niillä riittää nälkää sen jälkeen kun on kymmenes mestaruusmitali kaulassa. Mutta ne tietävät että jos alkavat löysäämään, nuoret pelaajat tulevat heti takaa ohi. Kilpailu on kovaa", Saarinen kommentoi Bent Skammelsrudin ja Roar Strandin uskomattoman tuntuista kymmentä maansa mestaruutta.Skammelsrud on kohotellut mestaruuspystiä joka kerta Rosenborgin paidassa. "Keskimäärin jätkillä on varmaan 6-7 mestaruutta", Saarinen naurahtaa. "Ei se varmasti kivaa ole. Mutta ei kukaan voi alistua. Kyllähän ne (muut joukkueet) koko ajan yrittävät laittaa kampoihin. Vain viimeiset 10.vuotta ei ole kukaan pärjännyt." Saarinen ei näe voittokulun pysähtyvän ihan heti. "Minusta se näyttää siltä että se voi jatkua ja jatkua." 

      Ruotsi vs. Norja

      "Ruotsin sarjassa pelataan ehkä hieman varovaisemmin ja keskitytään enemmän puolustukseen. Ei ole niin kova tempo. Norjassa mennään vauhdikkaasti päästä päähän ja peli on ehkä enemmän englantilaistyylistä", kertoo myös IFK Göteborgissa pelannut Saarinen.

      "Kun koko ajan höyrytään maalilta maalille siinä tulee tilaa ja paikkoja vastahyökkäyksiin. Olin itse yllättynyt, kun siirryin, että se oli niinkin vauhdikasta peliä", Saarinen selvittää Norjan otteluiden runsasmaalisuutta.

      Pelaajien taitotaso on "ihan kohtalaisen hyvä ja kun vertaa Ruotsiin, aivan samanlainen yleisesti ottaen", Saarinen sanoo. Hän näkee illuusion siitä että Norjalaispelaajilla ei olisi taitoa enemmän pelityylikysymykseksi.

      Valioliiga kiinnostaa

      "Se on tietysti hyvä asia", Saarinen kommentoi sitä että Norjan liiga on perinteisesti hyvä näyteikkuna Englannin kentille. "Varmasti ainakin jokainen suomalainen jalkapalloilija haluaisi pelata Englannin Valioliigassa. Ja nyt siellä aika moni onkin. Minulla on vielä jäljellä sopimusta ensi kausi ja sen jälkeen katsotaan mitä tapahtuu -onko joku kenties kiinnostunut palveluksistani."

      Futisbuumi

      Ruotsissa on pitkään ollut kauhea futisbuumi ja samoin Norjassa, Saarinen kommentoi fanikulttuuria. "Kun avaa iltalehden, 7-8 sivua on aina jalkapalloa. Sen jälkeen kun Norja alkoi pärjäämään 90-luvun alussa, siellä on nähdäkseni alkanut tämä buumi." Rosenborgin keskiarvo on 14 000. Uudelle stadionille mahtuu yli 20 000 ihmistä, "ainakin Mestareiden liigan peleihin se on myyty loppuun", kertoo Saarinen.

      JUKKA VISKARI

      Anna palautetta artikkelista: [email protected]