Jalkapallonurmi, jalkapallon tulevaisuus

Julkaistu

    Finnair Stadiumin uusi pinnoite on aiheuttanut suuren kohun mediassa ja jalkapallopiireissä. Moni taho on tuominnut jalkapallonurmen heti tuoreeltaan ja ilman suurempaa kokemusta kolmannen sukupolven keinopinnoitteesta. Jalkapallonurmi saattaa kuitenkin alun vastustuksen jälkeen osoittautua jalkapallon tulevaisuudeksi.
      Vammat ovat vähentyneet

      Vaikka Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) ei ole vielä yhtä pitkällä kuin Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA) jalkapallonurmen ominaisuuksien testaamisessa, on se alustavissa tutkimuksissaan havainnut pelaajien loukkaantumisten vähentyneen. UEFA on tukenut jalkapallonurmihankkeita muun muassa  Moskovan Luzhnikilla, Salzburgin stadionilla ja Ruotsin Örebrossa. Kaikilla stadioneilla on jo ehditty pelata kyseisten maiden pääsarjaa ja ensikokemukset ovat olleet positiivisia.

      – Salzburgin lääkintähenkilökunnan mukaan heillä ei ole ollut koskaan näin vähän loukkaantumisia kauden tässä vaiheessa. Moskovan Torpedon lääkärit olivat samoilla linjoilla, kertoi René Eberle UEFA:n kilpailuosastolta.

      Vähäisen kokemuksen vuoksi tarkkoja, tieteellisiä, tutkimustuloksia terveysvaikutuksista ei ole vielä saatavilla. Suomen A-maajoukkueen valmentaja ja johtava fysioterapeutti Jari-Pekka Keurulainen on kuitenkin Eberlen kanssa samoilla linjoilla pelaajien loukkaantumisalttiuden suhteen.

      – Suhtautumisen jalkapallonurmeen tulee muuttua, sillä se on tulevaisuuden pelialusta. Minulla ei ole tutkimustietoa terveysvaikutuksista, mutta suurin ongelma pelaajille on vaihtuvat alustat: välillä pelataan nurmella ja välillä jalkapallonurmella. Jälkimmäisiä tarvitaan lisää, että pelejä pelattaisiin jatkuvasti samalla alustalla. Tällöin elimistön rasituksesta tulisi tasainen ja vammat vähentyisivät. Jalkapallonurmi on tasainen alusta, joka ehdottomasti parantaa pelin tasoa, Keurulainen miettii.

      Hänen mukaansa jalkapallonurmen kitkan vuoksi pelaajien on löydettävä kenttään sopivat jalkineet. Tavalliset jalkapallokengät on suunniteltu nimenomaan pitoa varten luonnonnurmelle, kun taas jalkapallonurmella pelattaessa tarkoitus on vähentää kitkaa.

      – Tiedän joidenkin pelaajien pelanneen keinoalustalla jopa irtonastoilla. Yleisesti ottaen paras jalkine lienee kuitenkin tavallinen kiintonastakenkä. Pelaajan täytyy löytää itselleen ja ominaisuuksilleen sopiva jalkine, Keurulainen sanoo.

      Vintiöiden valmentaja kiittelee kehitystä

      Alle 17-vuotiaiden maajoukkue pelaa elokuun 13.–30. päivä ikäluokkansa MM-lopputurnauksen lohko A:ssa Finnair Stadiumilla yhdessä Kiinan, Meksikon ja Kolumbian kanssa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun FIFA:n lopputurnausta pelataan jalkapallonurmella. Maailmalla tapahtumaa seurataan jo tästäkin syystä suurennuslasin kanssa, sillä onnistunut turnaus takaa alustalle loistavan tulevaisuuden. Suomen Vintiö-maajoukkuetta turnaukseen valmistava Jyrki Heliskoski antaa varauksettoman kiitoksensa keinoalustojen kehitykselle.

      – Jalkapallonurmi vie jalkapalloa edelleen samaan suuntaan, mihin aikaisemmat sääntömuutokset ovat sitä vieneet viime vuodet. Alusta suosii taitavia ja nopeita pelaajia, sillä jalkapallonurmi vähentää taklauksia ja liukumisia. Näin se suojelee hyviä jalkapalloilijoita.

      Heliskosken mukaan kohu Finnair Stadiumin kentän ympärillä johtuu lähinnä tuntemattoman pelosta. Suomen Palloliiton valmennuspäällikkö tietää mistä puhuu, sillä hän on leirittänyt -ja leirittää- Vintiö-ryhmää säännöllisesti uudella alustalla.

      – Kenttähankkeen rakennusaikataulu oli tiukka. Tästä johtuen joukkueet eivät päässeet tutustumaan alustaan ajoissa. Negatiiviset kommentit johtuvat pääasiassa tietämättömyydestä. Kenttä oli keväällä lisäksi hieman pehmeä, kun kumirouhe ei ollut vielä painunut alas. Nyt se on kesän mittaan parantunut ja paranee entisestään. Samaa ei voi sanoa kaikista luonnonnurmista. Kritiikki vaimenee varmasti ajan kanssa, kun pelaajat huomaavat kentän ominaisuudet, Heliskoski arvelee.

      "Viisas päätös FIFA:lta"

      Heliskosken mielestä FIFA teki viisaan päätöksen tukiessaan Goal Projectin puitteissa jalkapallonurmen asennusta Suomessa pelattavaan alle 17-vuotiaiden MM-lopputurnaukseen.

      – On hyvä aloittaa muutos nuorista, jotka ennättävät tottua pelaamiseen uudella alustalla. Ei vanhempia pelaajia voi syyttää jalkapallonurmen vastustuksesta. On luonnollista, etteivät he halua pelata tuntemattomalla alustalla, johon he eivät ole tottuneet. Olen kuitenkin varma, että esimerkiksi Suomen A-maajoukkueen pelaajista Joonas Kolkka ja Teemu Tainio sopeutuisivat loistavasti uudelle jalkapallonurmelle, Heliskoski sanoo.

      Elokuun MM-kisoja ajatellen Australian valmentaja Ange Postecogloun palaute oli lupaavaa 11.6. pelatun alle 17-vuotiaiden maaottelun jälkeen. MM-kisoissa Turun lohkossa pelaavan joukkueen käskyttäjä kiitteli pelin jälkeen kenttää ja sen ominaisuuksia. Mikäli muut MM-kisajoukkueet yhtyvät Suomen ja Australian valmentajien mielipiteisiin, jalkapallonurmihankkeet etenevät vauhdilla maailmanlaajuisesti.

      UEFA seuraa FIFA:n perässä

      UEFA ei ole vielä sallinut kansainvälisten otteluiden pelaamista jalkapallonurmella, ellei vierasjoukkue siihen suostu. Esimerkiksi HJK joutuu toistaiseksi pelaamaan Mestarien liigan karsintoja Vantaan Pohjola Stadionilla, eivätkä Suomen maajoukkueetkaan saa pelata karsintaotteluita Finnair Stadiumilla. UEFA:n mukaan muutos on luvassa lähivuosina, kun sen jalkapallonurmi-projektissa mukana olevat stadionit ja joukkueet ovat antaneet palautteensa ja tutkimustulokset ovat valmistuneet. Määräajaksi on asetettu vuosi 2005.

      René Eberlen mukaan FIFA ja UEFA ovat myös lähentyneet toisiaan, ja tavoitteena on yhteistyösopimus kuluvan vuoden loppuun mennessä. Kattojärjestöjen tarkoitus on luoda yhtenäinen standardi jalkapallonurmelle.

      Suomen Palloliitolle (SPL) viive ei ole ongelma, sillä maaotteluita voidaan pelata Helsingin ulkopuolellakin. Arvokisa-projektien yhteydessä olosuhteet ovat kehittyneet oikeaan suuntaan Tampereella ja Turussa, jotka sopivat pelipaikoiksi Olympiastadionin remontin jälkeenkin.

      – Olosuhteet ovat menneet eteenpäin Helsingin ulkopuolellakin. Olympiastadionin ollessa remontissa seuraavan karsinnan aikana katseet kohdistuvat varsinkin Turkuun ja Tampereen Ratinaan. Pienellä edelleen kehittämisellä ne muodostavat tulevaisuudessa hyvän vaihtoehdon Helsingissä pelattaville maaotteluille, sanoo SPL:n pääsihteeri Teuvo Holopainen.

      Heliskoski valmis vedonlyöntiin

      Heliskoski kiittelee jalkapallonurmen ominaisuuksia luonnonnurmeen verrattuna. Käyttötunnit moninkertaistuvat ja pelialusta on aina tasalaatuinen. Tästä syystä entinen HJK:n valmentaja on valmis vaikka lyömään vetoa jalkapallonurmen tulevaisuuden puolesta.

      – Jalkapallonurmi on futiksen tulevaisuus Suomessa ja muuallakin. Se yksinkertaisesti takaa suuremmalle joukolle paremmat harjoitusolosuhteet pitemmäksi aikaa. Jalkapallonurmi on tullut jäädäkseen, siitä ei ole epäillystäkään. Jos joku uskaltaa lyödä vetoa asiaa vastaan, lähden mielelläni mukaan vedonlyöntiin, Heliskoski lopettaa.

      SUOMEN PALLOLIITTOSami Terävä, tiedottaja040 823 5233[email protected]

      Lähteet: Haastattelut sekä artikkeli "The New Stadium in Salzburg, Austria" (EPA/APA) -UEFA's Artificial Turf Project Progresses, 17.06.2003