Takaisin
19.5.2020 klo 10.38

Jalkapallo vahvasti mukana Valmentaa kuin nainen -hankkeessa 2013-19

Jaa:

Suomen Valmentajat on koordinoinut palloilulajien Valmentaa kuin nainen -hanketta syksystä 2013 vuoden 2019 loppuun saakka. 

Palloliitto ja jalkapallo olivat hankkeessa mukana vahvasti sen alkumetreiltä lähtien.

- Ne lajiliitot, jotka olivat mukana alusta saakka, ja koko ajan aktiivisia, saavuttivat suurimmat muutokset. Kolme aktiivisinta olivat ringette, jalkapallo ja jääkiekko. Myös amerikkalainen jalkapallo ja salibandy kulkivat pitkän ja tuloksekkaan tien hankkeessa. 

- Muissa lajeissa oli yksittäisiä hyviä jaksoja ja toimenpiteitä. Ringette lajina oli hankkeen idean alkulähde ja antoi panosta myös hankkeen hallinnointiin, Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen kiittelee.

Hankkeen loppuraportin tärkeimmäksi tulokseksi nousi se, että valmennuksen tasa-arvoon voi vaikuttaa. Vaikutuksia saadaan, kun tehdään kohdennettuja toimenpiteitä pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti.

- Tärkeintä hankkeessa oli se, että pystyimme tukemaan yksittäisten naisvalmentajien urapolkuja koulutuksella, mentoroinnilla ja verkostoja rakentamalla. Useat naiset hakeutuivat ylemmän tason koulutuksiin ja haastavimpiin valmennustehtäviin. 

- Naisten määrä hankkeen aikana on kasvanut etenkin nais- ja tyttöpuolen maajoukkuetoiminnoissa ja lievää kasvua on nähtävissä myös naisten pääsarjatasolla. Miesten valmennuksessa naisia on yhä vähän, toteaa Sari Tuunainen.

Hankkeen loppuraportti listaa suurimmat onnistumiset kaikkiaan kahdeksan otsikon alle. Valmentajien urapolkuihin vaikuttamisen ja naisvalmentajien määrän kasvun lisäksi hanke saavutti medianäkyvyyttä valmennuksen tasa-arvolle, toi esiin naisvalmentajaesikuvia, teki yhteistyötä muiden tasa-arvohankkeiden kanssa ja oli kansainvälisesti esillä.

Palloilulajien lajiliittojen osalta hankeyhteistyö päättyi vuoden 2019 lopussa. Saatuja oppeja päästään viemään eteenpäin kamppailulajien ja painonnoston kaksivuotisessa hankkeessa. Kehityksen jatkuvuuden varmistamiseksi osa uuden hankkeen toimista kohdennetaan myös palloilulajien naisille.

Palloilulajien Valmentaa kuin nainen -hankkeessa lajeista mukana olivat jalkapallo, käsipallo, ringette, salibandy, jääkiekko, amerikkalainen jalkapallo, pesäpallo, koripallo, lentopallo, ultimate, rugby ja vammaisurheilun palloilulajit. Taustatahoina olivat Olympiakomitea ja Suomen ammattivalmentajat SAVAL. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisää hankkeesta sekä hankkeeseen liittyvien kolmen raportin tiivistelmät Suomen Valmentajien verkkosivuilla >>