Takaisin
7.5.2021 klo 12.09

Jalkapallo luo hyvinvointia – Espoolaisten jalkapalloseurojen toiminta tuo yhteiskunnalle vuosittain lähes 50 miljoonan euron hyödyt

Jaa:

Ⓒ Juhani Järvenpää

FC Honka, Espoon Palloseura, Leppävaaran Pallo, FC Espoo, Etelä-Espoon Pallo ja Kasiysi olivat mukana UEFA GROW -hankkeessa, jossa selvitettiin seurojen toiminnallaan yhteiskunnalle tuomat hyödyt.

UEFA SROI -mallinnus on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa. Mallinnuksessa on hyödynnetty laajasti asiantuntijoita sekä tutkimustietoa, ja ensi kertaa suomalaisen jalkapallon arvo voidaan todentaa. Jalkapallon vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on peräti 1,25 miljardia euroa. Suomessa laskelmassa on huomioitu 136 000 rekisteröityä pelaajaa.

FC Honka, Espoon Palloseura, Leppävaaran Pallo, FC Espoo, Etelä-Espoon Pallo ja Kasiysi liikuttavat viikkotasolla lähes 5400 lasta sekä nuorta ja toimintaan on kiinnittynyt lähes 1200 eri-ikäistä vapaaehtoista.

Espoolaisen juniorijalkapallon yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty on UEFA SROI -mallin mukaisesti 49,61M€ vuodessa. Summaan sisältyy 20,83 M€ suoria taloudellisia vaikutuksia, 8,66 M € yhteiskunnallisia hyötyjä sekä 20,16 M€ jalkapalloharrastuksen tuomia terveydenhuollon säästöjä.

- Mallinnuksella saavutamme mitattavan tavan kertoa jalkapallosta. Tällä mallilla pystymme oikeastaan ensimmäistä kertaa koskaan laskemaan etenkin kaupunkitasolla tärkeää sosiaalista tuottoa ja sitä kautta vaikuttavuutta, sanoo Esport Honka Oy:n GM Hexi Arteva sanoo.

SROI-mallinnuksen avulla todettu jalkapallotoiminnan vaikuttavuus perustuu suurelta osin espoolaisten jalkapalloseurojen toiminnan laaja-alaisuuteen.

- Espoo on todellinen muuttajien kaupunki ja tämä aiheuttaa paineita erityisesti nuorille. Pitää juurtua, ja yksi parhaimmista keinoista on urheilu ja nimenomaan joukkueurheilu, jossa opitaan toimimaan yhdessä. Jalkapallo on paitsi taitojen ja pelin opettamista, myös kasvattamista ja arvojen siirtoa nuorille. Seuroilla on suuri yhteinen yhteiskunnallinen rooli. Ihmisten liikuttaminen edistää luonnollisesti hyvinvointia, mutta sillä on myös voimakas syrjäytymistä ehkäisevä toiminta, toteaa Espoon Palloseuran toiminnanjohtaja Janne Ohralahti.

Suomalaiset seurat julkaisevat SROI-mallinuksien tuloksia kevään ja kesän mittaan. Lisätietoja mallinnuksesta löydät täältä.

- Jalkapallo- ja futsaltoiminnan merkitys ja mallinnuksen avulla laskettu vaikuttavuus suomalaisen yhteiskunnan kannalta on kiistaton. Jäsenseurojamme, joita on noin 900, löytyy joka puolelta maata Hangosta Ivaloon ja Vaasasta Ilomantsiin. Liikutamme viikoittain noin 600 000 suomalaista ja toimintamme mahdollistajina ovat ne noin 100 000 vapaaehtoistoimijaa ja lähes tuhat päätoimista henkilöä. Talous- ja terveysvaikutusten ohella sosiaaliset vaikutuksen ovat suomalaisten hyvinvoinnin kannalta korvaamattomia, kertoo Suomen Palloliiton seurapalvelujohtaja ja apulaispääsihteeri Timo Huttunen.