Jalkapallo kotouttaa: FC Inter on lanseerannut Welcome Bro -toimintamallin

Julkaistu

  • Seuratoiminta

Kotoutumisen edistäminen seuratoiminnassa -hankkeen (KES) tavoitteena oli edesauttaa maahanmuuttajien kotoutumista ja osallistaa heitä seuratoimintaan entistä vahvemmin. Tässä juttusarjassa kerrotaan joka viikko yhden seuran hankkeesta, sen tavoitteista, onnistumisista ja haasteista. FC Inter kehitti Welcome Bro -toimintamallin, jolla se pyrkii sitouttamaan nuoria entistä vahvemmin seuratoimintaan.

Turkulaisen FC Interin junioreista ja toimihenkilöistä noin neljäsosalla on maahanmuuttajatausta, joten kotouttamiseen liittyvä työ on seuralle varsin tuttua. Kotouttamistyötä on aiemmin tehty muun muassa psykologin avulla. Seuran psykologi on haastatellut jokaisen seuraan tulevan junioripelaajan kartoittaakseen kyseisen yksilön viihtyvyyttä ja kokemuksia mahdollisesta kiusaamisesta tai rasismista.

Kotouttamishankkeeseen Inter lähti mukaan, sillä seurassa oli vahva halu saada parannettua maahanmuuttajataustaisten pelaajien viihtyvyyttä sekä saada heitä vielä runsaammin mukaan
seuran toimintaan. Hankkeeseen lähtemisen taustalla vaikuttivat myös
yhteiskuntavastuulliset syyt, sillä sen avulla Inter halusi omalta osaltaan vähentää
mahdollisten yhteiskunnasta putoavien nuorten määrää sekä tutustuttaa suomalaisia junioreita monikulttuurisuuden rikkauksiin.

Hanketta varten Inter lanseerasi Welcome Bro -toimintamallin, jossa seura järjesti pelaajille erilaisia palkallisia työkokeiluja. Tämä näkyi suoraan myös seuran junioritoiminnassa, sillä osa toimintamalliin osallistuneista pelaajista toimi nuorempien pelaajien tukihenkilöinä, joukkueiden apuvalmentajina sekä samaa taustaa omaavien uusien pelaajien kulttuuritulkkeina. Työkokeiluista kerätyllä palkalla pelaajat pystyivät pienentämään muun muassa varusteista ja kausimaksuista aiheutuvia kustannuksia.

Welcome Bro -toimintamallilla pyrittiin tukemaan pelaajia, osallistamaan heitä seuran toimintaan sekä lisäämään myönteisiä kokemuksia työelämästä. Toimintamallin ajatuksena oli myös se, ettei yksikään harrastaja putoaisi pois seuran toiminnasta sen vuoksi, että taloudelliset resurssit eivät riitä harrastamisen jatkamiseen.

Haasteeksi osoittautui kielimuuri. Toimintamallia varten tehtiin hakemuslomake, joilla seuran pelaajat pystyivät hakemaan mukaan hankkeeseen. Hakemuslomake toteutettiin suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Useat pelaajat eivät sitä kuitenkaan ymmärtäneet, sillä toimintamalliin lopulta mukaan lähteneiden pelaajien keskuudesta löytyi kulttuuri- ja kielitaustaa muun muassa Algeriasta, Kosovosta, Marokosta ja Kongosta.

Kielimuurin aiheuttamat haasteet saatiin ratkaistua pikaisesti, kun apua tarvinneet pelaajat ohjattiin suoraan Interin toimistolle, jossa seuran henkilökunta avusti heitä hakemuksen teossa. 

Kokonaisuudessaan Welcome Bro -malli koettiin Interissä erittäin onnistuneeksi. Sen aikana seuran pelaajia saatiin integroitua mukaan työelämään sekä sitoutettua seuran toimintaan. Lisäksi mukana olleiden pelaajien tiivis yhteistyö junioripelaajien kanssa kohotti seuran yhteisöllisyyttä entisestään ja nosti seuran profiilia maahanmuuttajayhteisön keskuudessa.

Kotouttamistyötä tullaan Interissä tekemään jatkossakin aktiivisesti ja siinä isona apuna tulee olemaan seuran tukirahasto. Myös toimivaksi osoittautunutta Welcome Bro -projektia on tarkoitus jatkaa kotouttamishankkeen päättymisen jälkeenkin, mikäli taloudellinen puoli sen mahdollistaa.

Kotoutumisen edistäminen seuratoiminnassa -loppuraportti >>