Italia kaatoi taistelleen Suomen 2-0

Hyvästä ensimmäisen puoliajan pelistään huolimatta, maukkaine maalipaikkoineen, Suomi sai tyytyä tappioon Italialle. Pelätyt Italian nopeat vastaiskut tuottivat kerran tulosta molemmilla puoliajoilla, maalinsylkijöinä Francesco Totti ja Alessandro Del Piero.
      Forssell terävänä 1.puoliajalla, mutta Italia johtoon

Suomen joukkue lähti Italia-peliin täsmälleen samalla avauskokoonpanolla kuin selkeään 3-0 kotivoittoon päättyneessä karsintapelissä Serbia-Montenegroa vastaan.

Ensimmäiset viitisen minuuttia pelistä menivät Italian tarkan prässin takia vähätilanteisena, mutta vähitellen Suomen syöttöpeli alkoi rullata sujuvasti ja Italian tiukka puolustuspakka avautua. Viiden minuutin kohdalla ensin Joonas Kolkka ja sitten Mika Nurmela pääsivät testaamaan Gianluigi Buffonin torjuntataitoja kahdesti, havaiten ne riittäviksi.

Piikkinä Italian puolustuksen sydämessä oli kuitenkin Mikael Forssell, joka pääsi väläyttämään ensimmäisellä puoliajalla kahdesti todella vaarallisesti taitojaan Italian topparien Alessandro Nestan ja Fabio Cannavaron puristuksesta huolimatta. Hän sai pallon kerran maaliinkin, ja täyden Helsingin Olympiastadionin lähes 37 tuhatpäinen yleisö oli innoissaan kun noin vartin pelin jälkeen Forssell kääntyi syötön sai syötön rangaistusalueen keskelle, kääntyi terävästi pallon kanssa ja laukoi tarkasti vasempaan alakulmaan ohi kurottavan Buffonin. Maali ei päätynyt tulostaululle, koska avustava erotuomari ehti edeltävästä tilanteesta liputtaa kulmapotkun pallon pyörittyä päätyviivan rajamailla: yleisön ja Suomen joukkueen jo juhlimaa maalia ei siis hyväksytty.

Toisessa huippu paikassaan Forssell pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä, mutta pallo kimmahti kulmapotkuksi italialaispuolustajasta. Ottelun kulmapotkut (8-3 Suomen eduksi) Italian puolustus kuitenkin selvitti melko varmasti, kuten muutkin erikoistilanteet. Osasyy tähän oli se päävalmentaja Antti Muurisenkin harmittelema asia, että erotuomari ei puuttunut italialaispelaajien häirintään erikoistilanteiden antopaikoissa. Tämä esti useimmiten erikoistilanteiden antamisen nopeana.

Italian avausmaali syntyi 32.minuutilla, Suomen painostuksen keskellä, nopeasta vastaiskusta. Stefano Fiore avasi Christian Panuccille oikeaan laitaan, tämä keskitti Francesco Tottille joka laukoi rangaistusalueen rajalta suoraan syötöstä tarkasti vasempaan alakulmaan, ohi kurottavan Jääskeläisen.

Tämän jälkeenkin Suomi sai painettua peliä Italian päätyyn, vaikka Italia tiivisti osuman jälkeen karvauspeliään. Keskikentän keskustan arkkitehteina toimivat ahkerasti puolustanut ja hyökkäyksiä rakennellut Mika Väyrynen ja tarkkoja syöttöjä jaellut Jari Litmanen, laidoilla hyökkäsivät Joonas Kolkka ja Mika Nurmela, kärjessä sähäkästi viiletti Mikael Forssell: kaikki pelaajia jotka jäivät Italian päävalmentajan Giovanni Trapattonin mieleen Suomen joukkueesta. Tauolle lähdettiin silti Italian 1-0 johdossa.

Toisella puoliajalla Italia jäädytti pelin

Toisella puoliajalla Italia osoitti kykynsä jäädyttää peli joukkueelle suosiollisessa tilanteessa. Antti Muurinen näki Italian puolustuspelin vahvuudeksi sen että tilanteissa, missä moni joukkue turvautuu purkamaan pallon yli sivurajan tai päätyrajan, italialaiset saivat usein syötöt omilleen ja pidettyä pallon joukkueellaan.

Suomen maalipaikat olivatkin toisella puoliajalla selkeästi ensimmäistä vähemmässä, ehkä parhaimpana kentälle vaihdosta Nurmelan tilalle 69.minuutilla tulleen Peter Kopteffin päätyrajan tuntumasta antamasta  keskityksestä syntynyt tilanne missä pallo leijaili maalin edustalle ehtineen Forssellin kuten italialaispuolustajienkin ohi, mutta Joonas Kolkan kuti taatolpalta kilpistyi italialaispuolustajaan.

Tätä ennen Alessandro Del Piero oli kuitenkin iskenyt (73.minuutilla) Italian toisen osuman päästyään laidalla karkuun juoksukilpailussa Suomen puolustuksen kanssa. Nopean vastaiskun, tällä kertaa vasemmalta laidalta oikean sijaan, hän päätti siirtämällä pallon oikealta jalaltaan vasemmalle ja laukomalla lujaa rangaistusalueen sisältä ohi Jussi Jääskeläisen, pallo viuhui maalin kattoon etukulmasta.

Jääskeläiselle ottelu oli vaikea, sillä paikkoja Italialla oli vähän (koko pelissä viisi Suomen kolmea vastaan) mutta ne olivat sitäkin vaarallisempia. Eikä italialaistähtikaksikko Totti&Del Piero, jonka Trapattoni nosti joukkueensa kokemuksen lisäksi esiin Suomen ja Italian erottavana tekijänä, juuri hyviä maalipaikkoja tuhlaile.

Toisen puoliajan lopussa Italia aloitti kolmisosaisen vaihtoruletin, mikä takasi että pelikatkoja riitti, eikä Suomi enää kovasta yrityksestä huolimatta päässyt luomaan erityisen vaarallisia maalitilanteita.

Litmanen puntaroi peliä

Suomen kapteeni Jari Litmanen kertoi pelin jälkeen että EM-haaveiden kariutumisesta huolimatta Suomen maajoukkue on parantanut peliään niin viime vuosien skaalalla kuin näiden karsintojenkin aikana, verrattuna esimerkiksi edelliseen Italia-otteluun. Italian käytettävissä olevan pelaajiston laajuus ja laatu olivat Litmasesta ottelun ratkaisseet tekijät, yhdessä sen kanssa että tänään onnikaan ei juuri hymyillyt kotijoukkueelle ratkaisevissa paikoissa. Ja kun Suomen joukkue sitten teki pari virhettä, Italian tasoinen joukkue niistä usein rankaisee. Huomioitavaa on että kaikki Italian joukkueen pelaajat kokoonpanoon kuuluneet pelaavat edustavat maan pääsarjan Serie A:n seuroja ja silti, kuten Litmanen sanoi, maan edustajia pelaa Valioliigassakin selkeästi suomalaisia enemmän.

Trapattoni myönsi pelin vaikeaksi

Giovanni Trapattoni tähdensi lehdistötilaisuudessa joukkueensa valmistautuneen peliin erityisen huolella ja myönsi Suomen "määrällisen paremmuuden" pelissä Italiaan verrattuna, millä hän viittasi etenkin Suomen pelaajien rajuun työntekoon ja karvauspeliin. Kokemus ja tähdet kuitenkin ratkaisivat pelin Italialle, sanoi Trapattoni ja muistutti voiton olleen joukkueensa viides peräkkäinen. Trapattoni uskookin ryhmänsä vielä nousevan lohkon ykköspaikalle, ohi toistaiseksi puhtaalla pelillä johtavan Walesin.

Jatkossa pelataan hyvästä arvontakorista

Antti Muurinen oli tyytyväinen Suomen joukkueen asenteeseen ja pelilliseen esitykseen ensimmäisellä puoliajalla ja sanoi toimittajille fiiliksen joukkueen keskuudessa olleen hyvän otteluun lähdettäessä. Mika Väyrysen otteet hänen vasta toisessa EM-karsintaotteluussaan kirvoittivat Muuriselta positiivisimmat kommentit: "enempää ei olisi voinut Väykältä vaatia". Kentällä ärhäkästi taistelleen ja palloja hyvin Totiltakin riistäneeltä Simo Valakarilta loppui puhti, siksi vaihto Aki Riihilahteen 82.minuutilla, Muurinen kertoi.

Muurinen kuitenkin myönsi että toisella puoliajalla ei paljoa ollut tehtävissä Italian osattua loistavasti pelin jäädyttämisen. Italia oli kaiken kaikkiaan Muurisesta selkeästi "vielä luokkaa parempi vastustaja" kuin edellisen MM-karsintalohkon vastustajat Saksa tai Englanti.

Päävalmentaja muistutti että kahdessa viimeisessä EM-karsintapelissä on ilman muuta panosta jäljellä; hyvä loppusijoitus mahdollistaa parempaan arvontakoriin pääsemisen, eikä arvonnoissa tipahtele vastaan aina Italian kaltaisia maita. Kysyttäessä tulevaisuuden nimistä miesten A-maajoukkuetta ajatellen, Muurinen mainitsi seuraavansa mielenkiinnolla Alexei Eremenko Juniorin nopeaa kehittymistä.

EM-karsintaottelu Suomi-Italia 0-2 (0-1)0-1 Francesco Totti, 32.min0-2 Alessandro Del Piero, 73.min

Yleisöä: 36850

Suomen EM-karsintalohkon tilanne >> (linkki UEFA:n sivuille)