Takaisin
26.7.2019 klo 14.35

Isoja otteluita lauantaina

Jaa:

Naisten Liigassa on isot panokset lauantain täydellä kierroksella, kun runkosarjan loppu häämöttää. Taistelu mitalikamppailussa ja ylemmän loppusarjan paikoista käy kiivaana. Tampereella Ilves emännöi #NaistenLiigaTekeeHyvää-kampanjaottelua.

Kello 14.00 TPS-ONS
Ottelu tullaan pelaamaan todella kuluttavissa olosuhteissa, sillä lauantaiksi Turkuun on luvattu paahtavaa yli 30 asteen hellettä.

- Meidän kotipeleissämme on ollut aika lämmintä jo aiemminkin. Koko viikko ollaan mietitty tarkkaan, mitä tehdään. Ollaan treenattu vähän lyhyemmin, mutta vastaavasti terävämmin. Tankkaaminen nousee isoon rooliin myös pelipäivänä, TPS:n päävalmentaja Petteri Joensuu tietää kertoa turkulaisten sivuilla.

- Taustavoimat ovat kehittäneet helteille jonkun oman taikajuoman. Tarkkaa sisältöä en tiedä, mutta ihan laillinen juoma ja ainakin hunajaa siinä on. Kuulemma toimii. Siinä on meidän salainen aseemme, Joensuu paljastaa.

Oulussa tehdään hyvää työtä naisten ja tyttöjen jalkapallon eteen, mutta ONS on silti joutunut taistelemaan useana kautena liigapaikastaan. Tämäkään kausi ei tuota poikkeusta, sillä ONS on sarjataulukossa toiseksi viimeisenä kolme voitollaan ja yhdeksällä pisteellään. Yksi näistä voitoista tuli TPS:stä toukokuun alussa Oulussa.

- Se oli samanlainen peli kuin olemme viime aikoina pelanneet, eli pelattiin ihan hyvin, mutta tehottomasti. Meille sattui silloin yksi iso virhe ja siitä tuli maali. ONS puolusti sen jälkeen hyvin. He pyrkivät lauantainakin iskemään kovaa vastaan. Helppoa peliä ei ole tiedossa, vaikka sarjataulukossa vähän eroa onkin, Joensuu painottaa.

TPS lähtee otteluun varsin haastavista asemista, kun kesäkuun kolmen matsin mittainen voittoputki on vaihtunut heinäkuiseen kolmen ottelun tappioputkeen. Kaksi edellistä ottelua TPS on hävinnyt niukasti 1-0, ensin Åland Unitedille, ja viimeksi TiPS:lle. TPS:llä on päällä myös kolmeen matsiin venynyt maaliton putki, sillä edellinen osuma syntyi JyPK:iä vastaan kesäkuun lopussa yläkentällä.

- ONS on tehnyt pariin viime peliin kuusi maalia, me ei yhtään. Tämä pitää muistaa. Olemme lähteneet kehittämään omaa hyökkäyspeliämme vielä tarkemmin omien vahvuuksiemme kautta siten kuitenkin, että kokonaisuus pysyy balanssissa. Hyökkäyspään pelaamista pitää myös monipuolistaa, Joensuu kiteyttää.

TPS on saanut kuitenkin uutta hyökkäysvoimaa, kun Emilia Ukkonen palasi takaisin Turkuun HJK:sta ja Annika Haanpään pelilupa-asiat saatiin kuntoon. Lainasopimuksella pelaava Ukkonen valittiin toukokuussa Naisten Liigan parhaaksi pelaajaksi ja Haanpää tuo kymppipaikalta uusia vaihtoehtoja varsinkin pelin rakenteluun. Laitapelaaja Patricia Träskin tämä kausi on jo taputeltu, mutta Katja Hakala ja Tiia Hirvonen painavat jo täysillä mukana.

- Vaihtoehtoja meillä on ja hienoa, että ollaan saatu loukkaantuneita pelaajia takaisin mukaan. Annika on tuonut lisää pallollista osaamista, mutta se pitää hyödyntää paremmin. Tikkurilassa vähän kuin ihmeteltiin eka jakso ja toisella sitten pelattiin. Nyt tarvitaan halua ja päättäväisyyttä hyökkäyksiin. Kokoonpanon suhteen minulla on varmaan haastavin tilanne tällä kaudella, Joensuu myöntää.

TPS:n aina luotettava kapteeni Mira Uronen loukkaantui kesäkuun lopun JyPK-ottelussa ja hänen poissaolonsa jälkeen pisteitä ei ole tullut.

- Mimmu harjoitteli normaalisti torstaina ja perjantaina katsotaan, mikä on tilanne, Joensuu raottaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys palkitsee ONS-ottelussa TPS-maalivahti Siiri Välimaan, jonka muut liigapelaajat valitsivat Veikkauksen kesäkuun parhaaksi pelaajaksi. Lisäksi muistetaan keskikenttäpelaaja Sini Laaksosta, joka saa komeat 100 pelattua liigaottelua täyteen lauantaina.

Kello 14.15 KuPS-HJK
Kuopion Palloseuran ja Helsingin Jalkapalloklubin väliset ottelut ovat muodostuneet Veikkausliigatasolla suomalaisen jalkapalloilun klassikko-otteluiksi. Nyt sama hieno historiallinen tilaisuus toteutuu myös Naisten Liigassa, kun KuPS ja HJK kohtaavat ensi kertaa Kuopiossa pelattavassa Naisten Liigan ottelussa.

KuPS etenee liigassa väkevällä tahdilla: joukkue on hankkinut liigassa jo kuusi peräkkäistä kotivoittoa. Nimekäs HJK johtaa sarjaa ylivoimaiseen tyyliin ilman yhtään tappiota. Kuopiolaisten tavoitteena on katkaista Klubin tappioton eteneminen ja tavoitteen saavuttaminen edellyttää kotijoukkueelta ehdottoman laadukasta ja ehjää pelisuoritusta kentän jokaisella osa-alueella.

- Myran-peli oli vähän nihkeämpi esitys, onneksi pystyimme voittamaan. Uskon, että tämä peli sopii meille tähän saumaan todella hyvin. Olemme ottelussa haastajina ja tietyllä tapaa se antaa meille lähtökohdat vähän erilaiseen ottelusuunnitelmaan. Klubi ei ole hävinnyt tällä kaudella Naisten Liigassa vielä yhtään ottelua ja taas toisaalta meidän kotisaldo on avauskierroksen jälkeen puhdas. HJK on pelannut viime kierroksilla tasapelejä, joten eiköhän nyt ole aika ensimmäisen tappion, KuPS-valmentaja Ollipekka Ojala pohtii lauantaisen kärkiottelun asetelmia seuran sivuilla.

Sarjan kaksi tehokasta maalitykkiä metsästää lisäosumia lauantain pelissä. Kuopiolaisten hyökkääjän Gentjana Rochin yhden ottelun mittainen pelikielto on päättynyt ja yhdeksän liigaosumaa viimeistellyt maalitykki jatkaa omaa maalijahtiaan jälleen Klubi-pelissä.

HJK:n ykköstykki Jutta Rantala johtaa liigan maalintekijätilastoa 12 osumallaan ja myös hän metsästää lisämaaleja lauantain liigapelissä. Onnistunut puolustuspelaaminen nousee lauantaina avainasemaan tehokkaan hyökkäyspelaamisen ohelle.

- Luulen, että joukkueen oma tavoite eli sarjapaikan säilyttäminen alkaa olla kohta lunastettu ja nyt keskitymme saavuttamaan paikan ylempään loppusarjaan. Tämä peli on siihen kyllä hyvä mittari. Kevätkierroksella meillä oli tässä vaiheessa kasassa neljä pistettä ja nyt meillä on samoista peleistä 10 pistettä eli hyvässä vauhdissa olemme. Lauantaina on tärkeää, että olemme rohkeita. Avauskierroksen pelin jälkeen olemme tehneet vähintään yhden maalin jokaisessa pelissä, Ojala muistuttaa.

Savon Sanomat Areenalle saapuva sarjajohtaja tulee kohtaamaan voitonhimoisen kotijoukkueen. Klubin kukistaminen on kaikille futisseuroille iso tavoite kautta maan ja nyt KuPS pääsee vuorostaan yrittämään nimekkään sarjajohtajan nitistämistä.

- Hieno ja raskas peli on tulossa. Ennusteet lupaavat melkein 30 astetta ja siihen kun lisää tekonurmikentästä hehkuvan lämmön niin pelaajat tulevat olemaan kovilla. Tämä on meille kiireisen heinäkuun huipennus ja voittoa tästä lähdetään ehdottomasti hakemaan, Ojala sanoo.

HJK jatkaa edelleen Naisten Liigan kärjessä, seitsemän pisteen erolla toisena olevaan FC Honkaan. Edellisessä ottelussa Klubi tasasi pisteet Åland Unitedin kanssa.

HJK lähtee Kuopioon muutoin normaalilla kokoonpanolla, mutta maalivahti Lotta Rosenström siirtyy yhden pelin lainalle IK Myraniin. Pelaajat ovat olleet sopivan keskittyneitä ja tehneet töitä koko viikon. KuPS-ottelussa onkin tärkeä pystyä säilyttämään sama henki ja peli-ilme, joka nähtiin Ahvenanmaalla.

Klubin täytyy parantaa pelaamistaan viimeisellä kolmanneksella sekä saada luotua laadukkaita maalipaikkoja, jos hyvässä kotivireessä porskuttavat kuopiolaiset halutaan kaataa. Myös puolustussuuntaan tarvitaan kollektiivisesti ehjä peli – KuPS:n hyökkääjien pelitila on pidettävä pienenä ja oltava oikeilla hetkillä äärimmäisen aggressiivinen.

Kello 15.00 IK Myran-FC Honka
Vierailija FC Honka on sarjassa toisena seitsemän pistettä HJK:n perässä ja viisi pistettä kolmantena olevaa TiPS:aa edellä. Viime ottelussaan espoolaiset voittivat Ilveksen selvästi 5-1. Honka on hävinnyt vain yhden ottelun tällä kaudella ja päästänyt vähiten maaleja (10). Honka ei nojaa yksilöihin, mutta on kollektiivina vahva. Siitä kertoo osaltaan se, että joukkueessa on viisi pelaajaa, jotka ovat onnistuneet vähintään kolmasti maalinteossa.

IK Myran on kulkenut pienoiseen vastatuuleen, mutta joukkue tekee kaikkensa saadakseen parhaan mahdollisen irti. Viime viikonloppu ei olisi voinut alkaa huonommin, kun Jillian McVicker ja Sabina Wallis joutuivat jättämään KuPS-ottelun kesken puolen tunnin pelin jälkeen eikä kaksikkoa nähdä myöskään lauantaina kentällä. Kuitenkin Janni Laakson, Marie-Helén Priestin ja Sofia Matikaisen toivotaan palaavan takaisin kokoonpanoon.

Hongan maalivahtipelaaminen on ollut koko kauden vahvaa. Vastuun maalilla ovat jakaneet Milla-Maj Majasaari ja Pauliina Nuora. Majasaari on torjunut yhdessätoista ottelussa ja Nuora kolmessa.

Viime ottelussa Ilvestä vastaan torjuntavastuun kantanut Nuora odottaa innolla ottelua, mutta tunnistaa myös vastustajan vaarallisuuden.

- Odotamme lauantaiksi kovatasoista peliä, sillä etenkin kotonaan Myran on laittanut monet joukkueet ahtaalle. Kumpikin joukkue on taatusti latautunut voittaakseen tarjolla olevat kolme pistettä. Lisämauste peliin tulee kentän ulkopuolelta, sillä Myranin kotipelit ovat houkutelleet melko paljon katsojia. Tunnetta ei siis tästä pelistä tule puuttumaan, Nuora toteaa Hongan sivuilla.

Kello 15.00 Ilves-TiPS
Ottelu on #NaistenLiigaTekeeHyvää-kampanjan hyväntekeväisyysottelu. Otteluun on vapaaehtoinen pääsymaksu ja kaikki tuotot lahjoitetaan lelukassaan, jolla hankitaan leluja Lastenklinikalle. Ottelutapahtuman yhteydessä on myös tapahtumatori, josta löytyy paljon hauskaa tekemistä koko perheelle.

Ilves ja TiPS kohtaavat jo toistamiseen tällä kaudella. Ensimmäisessä ottelussa Tikkurilassa TiPS oli parempi luvuin 1-0. TiPS:n kausi on mennyt erittäin hyvin ja joukkue on tällä hetkellä sarjassa kolmantena ja taistelee tiukasti mitalista. TiPS:llä on erinomainen nuori joukkue, joka on pelannut useita vuosia yhdessä. Se näkyy heidän pelaamisessaankin, sillä heidän joukkuepelaamisensa on todella tasokasta. Ilves saakin tehdä täyden päivätyön pitääkseen pisteet Tampereella.

FC Honka ottelun jälkeen Ilves on keskittynyt kehittämään puolustuspelaamistaan ja on valmis kohtamaan TiPS:n.

- Edessä on hyvä ottelu Tammelassa. Vastassa TiPS, jonka tarinaa voi tietyiltä osin verrata omaan tarinaamme. Nuori joukkue, joka on täksi kaudeksi löytänyt oman tavan voittaa pelejä. Oma tarinamme taas ottaa yhden askeleen eteenpäin ja olemme valmiita kamppailemaan voitosta. Vaikean jakson keskellä jokainen yksittäinen hyvä suoritus voi olla käänteen tekevä. Koko joukkueella on valtava voitontahto ja sen pitää näkyä myös pelissä. Toisaalta meidän pitää pystyä säilyttämään maltti ja puolustamaan koko joukkueena yhtenäisesti. Pelaajat vaikuttavat pirteämmiltä, kun ruuhka on helpottanut joten odotettavissa on vauhdikas ja jännittävä peli. ennakoi Ilveksen päävalmentaja Mikko Lepistö ottelua seuran sivuilla.

TiPS on tällä hetkellä sarjakolmosena 24 pisteellä. Ilves on kerännyt pisteitä 12, sijoituksen ollessa kahdeksas. TiPS lienee monen naisfutiksen seuraajan mielestä ottelussa ennakkosuosikki. Tikkurilalaisten leirissä peliin ja tamperelaisvastustajaan suhtaudutaan kuitenkin kunnioittavasti ja terveen nöyrästi.

– Ilves on rohkeasti pelaava joukkue, odotan hyvää pelillistä vastustajaa lauantaina vastaan. Meidän pitää valmistautua erittäin hyvin, pisteiden saaminen vaatii ehjää kokonaisuutta. Kuuma ilma tuo varmasti oman värinsä peliin, pohtii TiPS päävalmentaja Petteri Kaijasilta ottelun alla seuran sivujen mukaan.

Kello 17.30 JyPK-Åland United
JyPK palaa kotipelien pariin lauantaina. Ottelupaikaksi tosin vaihtuu Vaajakosken liikuntapuisto. Oulussa näyttävän debyytin liigaan tehnyt Joëlle Gosselin astelee kotiyleisön eteen ensimmäisen kerran.

JyPK ei Oulussa ollut parhaimmillaan. Silti mukaan lähti kolme pistettä. JyPK sai riveihinsä viime lauantaina uuden kanadalaishyökkääjän Joëlle Gosselinin. Jälkimmäisen puoliskon pelannut Gosselin kiitti luottamuksesta paukuttaen hattutempun ja samalla johdattaen vihreät tärkeiden kolmen pisteen äärelle.

Muutoin JyPKille jäi parannettavaa Åland-otteluun. Se jäi alussa ns. telineisiin, kun vastustaja pelasi. Pallollinen peli oli hidasta ja epätarkkaa. Lauantaina ei siihen ole varaa. Gosselinin avausmaalin jälkeen JyPK sai paremman otteen pelistä ja halusi viedä kolme pistettä, vaikka ONS lopussa tulikin vielä maalin päähän.

JyPKin tilastokärkenä jatkaa Henna Honkanen, tosin Joëlle Gosselin tempaisi itsensä kertaheitolla joukkueen tehotilastossa kolmanneksi. Honkasen ja Gosselinin väliin mahtuu vielä Lavdije Begolli.

Vihreät kulkevat kolmen ottelun voittoputkessa. Vähintään yläloppusarja ja jopa se jalometalli ovat omissa käsissä. Näihin tavoitteisiin Åland-ottelu on äärimmäisen tärkeä.

Ahvenanmaalaiset kamppailevat samoista sijoista yläloppusarjaviivan tuntumassa.

Åland lähti kauteen HJK:n haastajana. Siihen se ei ole pystynyt, vaan on sijalla kuusi. Se on kuitenkin osoittanut piristymisen merkkejä. Neljästä viimeisestä ottelusta ahvenanmaalaiset ovat kirjauttaneet kaksi voittoa, tasapelin ja tappion. Åland oli lähellä jackpotia lauantaina. Se johti aivan viimeisille hetkille HJK:ta vastaan Wiklöfillä, mutta voitto liukeni viidennellä lisäminuutilla tasapeliksi.

Åland on pelannut vähämaalisia otteluita. Se ei tee paljoa maaleja, muttei päästäkään niitä. Edellisen vierailun Ahvenanmaalla vihreät hoitivat komeasti itselleen 0-1. JyPK ei myöskään ole pröystäillyt maalijuhlilla, ei tosin ole niitä antanutkaan.

JyPK on positiivisessa kierteessä. Mielenkiintoista nähdä lauantaina minkälaisen näytelmän joukkueet saavat aikaan todennäköisesti helteisellä Vaajakosken kentällä.

- Me ollaan oltu parissa viimeisessä kotimatsissa erittäin hyviä osan pelistä. Nyt vastus kovenee entisestään ja meidän pitää saada oma peli käyntiin heti alusta lähtien. Åland on erilainen joukkue mitä olemme kohdanneet viimeisissä ja meidän täytyy olla valmis entistä jouksuvoimaisempaan ja fyysisempään haasteeseen. Lauantaille on luvassa vielä todella kuuma keli, niin on tärkeää pystyä pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä ja sitä kautta väsyttää fyysisesti vahvaa vastustajaa. Tämä on meille kauden tärkein matsi, mikä näyttää suuntaa koko loppukaudelle. Uskon, että olemme valmiita ja toivottavasti kaikki urheilusta kiinnostuneet ymmärtävät pelin merkityksen ja tulevat tukemaan meidät voittoon Vaajakoskella, pohtii JyPK:n päävalmentaja Mikko Manninen.

Åland Unitedin pelaajatilanne on hyvä ottelun alla. Maryette Karring ja Rebecca Björkvall ovat lähestymässä harjoituksia. Pelikuntoon mennee kuitenkin vielä parisen viikkoa. Anna Tamminen sai HJK-ottelussa tärskyn, mutta on harjoitellut viime päivät täysipainoisesti.