Takaisin
24.11.2021 klo 21.08

Iina Salmi tietää, miten Ruotsi yllätetään jättiyleisön edessä – ”Pystytään menestymään”

Jaa:

Ⓒ SPL / Kalevi Hämäläinen

Helmareiden Iina Salmi on sopeutunut hyvin Espanjan naisten pääsarja La Ligassa pelaavan Valencian riveihin. 

Toista kauttaan seurassa vaikuttava suomalainen on napannut merkittävästi suuremman roolin itselleen viime kauteen verrattuna. 

- Olen saanut enemmän minuutteja otteluissa ja olen itseasiassa pelannut nyt enemmän hyökkääjänä vapaassa roolissa. Hieman erilaista siis viime kauteen verrattuna, mutta olen ollut kyllä tyytyväinen. Otan myös lisääntyneen peliajan innolla vastaan, 27-vuotias Salmi kertoo.

Suunta ylöspäin

Joukkueen otteet kentällä eivät ole kuitenkaan vastanneet vielä odotuksia ja sen sijoitus on 16 joukkueen sarjassa vasta 13. Eroa putoamisviivaan on vain kolme pistettä, mutta valoa näkyy jo tunnelin päässä. Viime ottelussa Valencia otti nimittäin elintärkeän kotivoiton Real Betisistä ja keltaisen kortin ottelussa saanut Salmi oli tärkeässä roolissa.

- Saatiin todella tärkeä voitto ja kolme pistettä. Alkukausi ei kyllä lähtenyt todellakaan käyntiin sillä tavalla kuin ajattelimme. Tuloksellisesti oli todella tiukkaa, eikä pisteitä tullut. Nyt kuitenkin näyttää taas hieman valoisammalta, joten ehkäpä se tästä taas lähtee kääntymään kohti parempaa.

- Tavoitteenamme on ainakin aluksi hinata itseämme sarjataulukossa hänniltä ylöspäin ja sen jälkeen katsomme enemmän tilanteen mukaan. Samalla toivon, että saan yhtä paljon minuutteja kuin tähänkin asti. Toki haluaisin myös enemmän tehoja irti itsestäni loppukaudesta, yhden sarjamaalin viimeistellyt Salmi pohtii.

Salmen kehityskäyrä on ollut Espanjassa jatkuvasti nousujohteinen ja hän pitääkin viime kautta vielä hieman totutteluna uuden sarjan pelitempoon ja paikalliseen kulttuuriin.

- Jo pelkästään sopeutuminen La Ligaan on auttanut minua valtavasti. Tavallaan tietää, miten kannattaa missäkin tilanteessa toimia ja millaisia ottelut tulevat olemaan. Oikea pelitempo tulee myös jo hyvin paljon luonnostaan, eikä sitä tarvitse miettiä sen enempää. Osaan myös nykyään hyvin kieltä, joten sekin on auttanut tosi paljon kommunikoinnissa toisten pelaajien kanssa.

Länsinaapurin kimppuun jättiyleisön edessä

Suomen naisten A-maajoukkueella on torstaina edessään MM-karsintojen tähän saakka isoin haaste, kun se kohtaa vieraskentällä Göteborgissa viime kesän olympiafinalistin Ruotsin. Ottelu pelataan yli 18 000 katsojaa vetävällä Gamla Ullevilla, joka tulee olemaan ääriään myöten täynnä. Suomi lähteekin otteluun haastajana, mutta Salmi tietää, että jalkapallossa yllätyksiä voi aina tapahtua.

- Ruotsi on kova joukkue ja tiedämme, että edessä on todella iso peli. Jokainen ottelu on kuitenkin aina uusi ja lähdetään raapimaan sieltä kaikki pisteet, mitä saatavissa on.

- Meidän hyvien otteiden kulmakivi on ollut jo pitkään todella tiivis puolustuspeli ja samalla olemme olleet myös todella vaarallisia vastahyökkäyspelissämme. Uskon kyllä, että meidän peruspelaamisen periaatteilla pystytään menestymään tässäkin ottelussa.

Erilainen kamppailu aiempiin verrattuna

Helmareiden karsinnat saivat valtavan kolauksen lokakuussa, kun Irlanti-ottelu päättyi Olympiastadionilla hieman yllättäen vieraiden 2–1-voittoon. Vahvan vasemman jalan omaava Salmi kertoo, että tappio on jo käsitelty joukkueen sisällä.

- Viimeisen kolmanneksen ratkaisut jäivät hieman vaisuiksi siinä ottelussa. Irlanti pelasi tosi alhaalla ja siitä oli vaikea päästä murtautumaan läpi. Oltaisiin varmasti voitettu, jos tämä olisi onnistunut. Emme kuitenkaan enää liikoja pohdi sitä ottelua.

Suomi on tasaisessa lohkossa toisena. Irlanti-tappiota ennen Helmarit onnistui voittamaan Slovakian kotikentällään 2–1 ja Georgian vieraissa 3–0. Ruotsi-ottelu on todennäköisesti luonteeltaan hyvin erilainen verrattuna aiempiin kamppailuihin, joissa Suomi piti enemmän palloa.

- Ruotsi ei todellakaan ole yhtä vastaanottava joukkue kuin Irlanti. He haluavat hallita selkeästi palloa ja mennä jatkuvasti eteenpäin. Se aukaisee meille tilaa puolustuslinjan taakse.

Salmi on ollut viimeiset vuodet vakionimi 25 pelaajan maajoukkueringissä, mutta säännölliset peliminuutit ovat vielä syystä tai toisesta olleet kiven alla. Hän tietää, ettei avauskokoonpanoon murtautuminen ole kaikista helpointa silloin, kun joukkue menestyy.

- Totta kai aina haluan pelata ja kovasti odotan sitä, että pääsen kentälle näyttämään taitoni. Sitä kohti tehdään kovasti töitä ja olen siihen kyllä valmis, 13 Helmareiden ottelussa yhdesti pallon maaliin iskenyt nainen päättää itsevarmana.