Takaisin
8.4.2021 klo 21.51

Hyyrynen näkee Itävallan tulevaisuutta ajatellen hyvänä mittarina Helmareille

Jaa:

Ⓒ Juha Tamminen

Juventuksen ja Helmareiden tukipilari Tuija Hyyrynen tavoittelee neljättä perättäistä Italian mestaruutta sekä menestystä maajoukkueen kanssa.

Maajoukkueuransa aikana huikeat 111 ottelua pelannut Tuija Hyyrynen on pelannut urallaan niin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa kuin Yhdysvalloissakin. Elokuussa 2018 laitapuolustajana operoiva Hyyrynen otti urallaan seuraavan askelen siirryttyään Tanskasta Italian pääsarjaan nousseeseen Juventukseen.

Neljän vuoden aikana Hyyrynen on noussut Vanhana Rouvana tunnetun legendaarisen torinolaisseuran avainpelaajaksi ja maaliskuun viimeisenä päivänä seura tiedottikin Hyyrysen tehneen vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Hyyrysen omien sanojen mukaan päätös jatkosopimuksen tekemisestä oli erittäin helppo.

– Se tuntui jotenkin tosi itsestään selvältä. Mä viihdyn todella hyvin siellä Italiassa ja Juventus seurana antaa mulle kaikki mahdollisuudet tehdä sitä, mistä mä tykkään. Tiedettiin oikeastaan seuran ja mun puolelta jo pitkään, että halutaan tehdä se jatko, Hyyrynen kertoo.

– Siellä me ollaan kaikki täysammattilaisia, myös valmentajat ja taustahenkilöstö. Siellä on kaikki resurssit, mitä voi vaan tarvita ja mitä voi vaan pyytää. Joka päivä pystyy antamaan itsestään sen parhaan ja se on mun mielestä tosi hyvä ilmapiiri kehittyä ja siellä aina koko ajan vaaditaan enemmän ja paremmin, Hyyrynen jatkaa.

Tähtäimessä mestaruusputken jatkaminen

Neljän Italiassa vietetyn vuoden aikana Hyyrynen on päässyt juhlimaan kolmea perättäistä Serie A -mestaruutta sekä vuonna 2019 Italian cupin voittoa. Menestyksen salaisuus piilee 33-vuotiaan puolustajan mukaan joukkueen dynamiikassa.

– Meillä on siellä tosi hyvä joukkue kasassa ja hyvä joukkuehenki ja hyvä meininki, Hyyrynen hehkuttaa.

Kuluvana keväänä Hyyrysellä ja Juventuksella on hyvä mahdollisuus venyttää mestaruusputki jo neljän vuoden mittaiseksi, sillä joukkue johtaa sarjaa kuuden pisteen erolla AC Milaniin, kun sarjaa on pelaamatta vielä viisi ottelua. Serie A:n lisäksi Juventus on vielä mukana myös Italian cupissa, jossa seuraavaksi asettuu vastaan niin ikään perinteikäs AS Roma. Loppukauden osalta tavoitteet ovat Hyyrysen mukaan erittäin selkeät.

– Todellakin tavoitellaan sitä mestaruutta ja sitten cupissa toivotaan myös, että päästäisiin finaaliin.

Kulttuurieroja ja suomalaiskohtaamisia

Kun Hyyrynen siirtyi Juventuksen riveihin elokuussa 2017, ei hän omien sanojensa mukaan puhunut sanaakaan Italiaa. Omaa kieltään runsain mitoin rakastava ja arvostava kulttuuri ei kuitenkaan muodostunut ongelmaksi Hyyryselle, vaan Puotinkylän Valtin kasvatti on sopeutunut Italiaan mainiosti.

– Olen oppinut (italiaa) ihan hyvin, että ymmärtää jo tosi hyvin ja pystyy myös puhumaan, mutta on siinä vielä tekemistä, Hyyrynen naurahtaa.

Yksi asia, joka on auttanut Hyyrystä kulttuurierojen kanssa, on muiden suomalaisten tarjoama vertaistuki. Italian vuosien aikana hän on kohdannut pelikentillä muun muassa nykyisin Brightonia edustavan Nora Heroumin sekä elokuussa 2019 Inter Milaniin siirtyneen Anna Auvisen. Maajoukkuekavereiden kohtaaminen sarjapeleissä on Hyyryselle mieluinen asia.

– Se tuo sellaista lisämaustetta vielä siihen peliin. Niitä on ihana moikata ennen peliä ja sitten jäädä pelin jälkeen myös juttelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Italia on kuitenkin tosi erilainen maa kuin Suomi ja se kulttuuri ja kaikki on tosi erilaista, niin on hyvä aina jakaa niitä kokemuksia. Niitä on kiva suomen kielellä jauhaa ja totta kai se on hienoa nähdä suomalaisia siellä Serie A:ssa, Hyyrynen sanoo.

Itävalta valmistaa Helmarit kohti MM-karsintoja ja EM-kisoja

Hyyrynen valmistautuu parhaillaan Itävallassa Helmareiden kanssa sunnuntaina pelattavaan Itävalta-otteluun. Itävalta majailee FIFA:n rankingissa sijalla 20, viisi pykälää Suomen yläpuolella.

– Niillä on hyviä pelaajia, jotka pelaa lähinnä Saksassa ja muutenkin huippuseuroissa ja -sarjoissa, Hyyrynen avaa.

Sonnenseestadionilla sunnuntaina pelattava ottelu toimii Hyyrysen mukaan hyvänä valmistautumisena paitsi syksyllä alkaviin MM-karsintoihin mutta myös kesän 2022 EM-kisoja ajatellen.

– Mä luulen, että se on meille tosi hyvä mittari, koska karsinnoissakin tulee olemaan todella kovia pelejä. Ja myös ajatellen EM-kisoja, niin on hyvä pelata kovia joukkueita vastaan ja testata sitä meidän omaa peliä ja periaatteessa paineettomasti nyt pelata tässä harjoitusottelussa ja rohkeasti harjoittaa sitä, mitä me halutaan, Hyyrynen päättää.

Suomen ja Itävallan välinen maaottelu alkaa sunnuntaina (11.4.) klo 21.30 Suomen aikaa. Suora lähetys ottelusta on katsottavissa Yle Areenasta.