Takaisin
2.7.2018 klo 08.03

Huuhkajissa ja poikamaajoukkueissa mielenkiintoinen maalivahtitilanne

Jaa:

Lukas Hradecky ja Jesse Joronen ovat poika-ja miespuolella suomifutiksen kirkkaimmat maalivahtitähdet. Kaksikon takana kasvaa kuitenkin useita mielenkiintoisia vahteja - ainakin jos Huuhkajien maalivahtivalmentaja Antti Niemeä on uskominen.

Lukas Hradeckyn siirto Bundesliigassa Eintract Frankfurtista Bayer Leverkuseniin julkaistiin hiljattain. Jesse Joronen puolestaan on siirtynyt Tanskassa maan suurseura FC Københavnin riveihin.

 

- Luken järkevästi rakennettu urapolku näyttää koko ajan ylöspäin. Olemme häneen sekä maalivahtina että persoonana todella tyytyväisiä. En usko, että Suomesta löytyy ketään, joka olisi erimieltä, Antti Niemi toteaa.

 

- Jessestä samat sanat, hän pääsi mielestäni aivan ideaaliin seuraan. Jessen taidot riittävät huipulle ja nyt hän on yhdessä Skandinavian ykkösseuroista. Se on hänelle mahtava paikka pelata sarja- ja europelejä ja näyttää osaamistaan. 

 

Suomen U21-maajoukkueessa maalivahtivastuuta ovat kantaneet Arsenalin organisaatiossa pelaava Hugo Keto sekä Veikkausliigassa IFK Mariehamnin paidassa pelaava Marc Nordqvist ja HJK:n Markus Uusitalo.

 

Tällä hetkellä katseet suuntautuvat vahvimmin U19-maajoukkueeseen, joka isännöi ikäluokan EM-lopputurnausta Vaasassa ja Seinäjoella 16.-29. heinäkuuta.

 

Miika Töyräs ja Robin Källman ovat kantaneet suurimman vastuun joukkueen torjuntatehtävistä viimeisen vuoden ajan, mutta kevään aikana he ovat saaneet vahvan kilpailijan. Rasmus Leislahti (kuvassa) pelasi maaliskuussa Sveitsissä ensimmäisen maaottelunsa ja vakuutti valmennusjohdon käytännössä heti.

 

Leislahti siirtyi kirkkonummelalaisesta KyIF:stä HJK:n organisaatioon vasta muutama vuosi sitten, eikä ole siis ollut mukana maajoukkuetoiminnasta aiemmin.

 

- Rasmus on mielenkiintoinen tapaus, mutta ei tapahtunut täysin ennenkuulumatonta ole. Maalivahdeilla kehityskaari on pidempi ja esimerkiksi U16-ikäluokassa on vielä vaikea sanoa kenestä tulee hyvä ja kenestä ei. Rasmus on oppimiskykyinen, fiksu nuori mies, johon yhdistyy osin luonnollinen ja osin harjoittelulla saatu urheilullisuus. Suuri kiitos kuuluu Tuomas Peltoselle ja  hänen nykyisille valmentajilleen. Rassen kanssa on tehty todella hyvää työtä, tunteja ei ole säästelty, Niemi kehuu.

 

- Källmanilla puolestaan on aivan erilaisia vahvuuksia ja hän on maalivahtina erilainen. Hän on isokokoinen ja tuo peliin muita avuja. Töyräs on päässyt tällä kaudella pelaamaan liigaa, joka on meidän kannalta hyvä asia. Tulee olemaan vaikea valinta pudottaa heistä yksi joukkueesta.

 

EM-lopputurnausjoukkueeseen saa nimetä 18 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Suomi leireilee viimeisen kerran ennen kisoja maanantaista lähtien Seinäjoella ja mukana on vielä koko kolmikko.

 

Suomen joukkueen mennyt vuosi ei ollut helppo ja Palloliiton johto päätti herätellä tilannetta vaihtamalla päävalmentajan maaliskuussa. Vastuun otti Juha Malinen, joka valitsi maalivahtivalmentajikseen Niemen ja Eemeli Reposen.

 

Niemi odottaa kahden viikon päästä alkavaa turnausta mielenkiinnolla.

 

- Vanhat tulokset eivät valehtele, mutta en tuijottaisi niitä liikaa. Muutoksia on tapahtunut monella tapaa. Tärkein elementti tässä vaiheessa ovat pelaajat itse. Edellisellä valmentajalla oli omia ideoita ja Juhalla on omia. Loppujen lopuksi tämä on pelaajien peli, eli heiltä vaaditaan sataprosenttista asennoitumista kaikkeen. 

 

- Poika- ja nuorten maajoukkueiden tavoite on kasvattaa pelaajia A-maajoukkueeseen. Tuossa joukkueessa on aika monta pelaajaa, joilla on tarvittavaa potentiaalia. Väitän, että keskivertoikäluokkaa useampia.

 

- Emme tule pelaamaan Italiaa tai Portugalia syöttöpelillä ulos kentältä. Meillä pitää olla oma vahva pelitapa, jossa näkyy tarvittavaa äijämäisyyttä molempien maalien edessä. Varsinkin puolustamisen pitää olla todella miehekästä ja ilkeää. 

 

Suomella on vahvat perinteet hyvistä maalivahdeista, joten on tietysti mielenkiintoista seurata, onko Hradeckylle ja Joroselle kasvamassa yhtä laadukkaita haastajia ja seuraajia. Niemi vakuuttaa olevansa luottavainen ja uskoo tason olevan laajaa, varsinkin nuorimmissa ikäluokissa.

 

- Esimerkiksi nostan vuonna 2003 syntyneet. He tulivat viime vuonna maajoukkuetoimintaan ja potentiaalisia maalivahteja oli noin kymmenkunta. On aika harvinaista, että meidän täytyy Tähtitarhaan mentäessä miettiä kenet jätämme pois. Talentteja on toki aina, mutta yleensä vähemmän. 

 

Muun muassa päävalmentaja Malinen on tuonut useaan otteeseen esille, kuinka kulunut vuosi on ollut erityinen nuorisoimaajoukkuepelaajille Veikkausliigassa. Niemi huomauttaa kuitenkin, että maalivahtien osalta toiveita olisi enemmästä.

 

- Maalivahdin pelipaikka on toki erilainen, rutiinilla on isompi merkitys ja virheet näkyvät heti tulostaululla. Ei ole kummallekaan osapuolelle, pelaajalle tai seuralle, hyvä, jos tehdään virhearviointeja. Tietysti minulla on oma lehmä aivan törkeästi ojassa, mutta mielelläni näkisin enemmän suomalaisia nuoria maalivahteja Veikkausliigassa.

 

U19-pojat pelaavat viimeisen maaottelunsa ennen 16.7. alkavia EM-kisoja Seinäjoella torstaina 5.7. klo 17 Turkkia vastaan. Otteluun on vapaa pääsy EM-lopputurnauksen lipulla. Liput myynnissä ottelun yhteydessä portilla tai ennakkoon tämän linkin kautta.