Takaisin
17.1.2021 klo 12.46

Huuhkajien Nikolai Alho: "On paljon asioita, mitä haluan vielä saavuttaa"

Jaa:

Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Huuhkajapuolustaja Nikolai Alho siirtyi kauden 2020 jälkeen HJK:sta Unkariin ja MTK Budapestin riveihin. Tavoitteita riittää niin seura- kuin maajoukkuetasollakin.

Huuhkajissa viime vuonna vahvan läpimurron tehnyt Alho syntyi suomalaiselle äidille ja ghanalaiselle isälle maaliskuussa 1993. Hän päätyi kuitenkin lastenkotiin lähes välittömästi, eikä hän ole koskaan tavannut biologisia vanhempiaan. Laitapakki adoptoitiin englantilais-suomalaiseen perheeseen ja hän kävi lapsuutensa kansainvälistä koulua.

- Adoptioäitini on englantilainen ja toimi koulussa englanninkielen opettajana. Hän opetti lapsia, jotka tulivat ulkomailta. Sen jälkeen siirryin Mäkelänrinteen urheilulukioon, joka helpotti suuresti minua jalkapallon harjoittelun suhteen, 27-vuotias Alho avaa nuoruuttaan.

Omat fanit buuasivat

Alho aloitti uransa HJK:n organisaatiossa jo 7-vuotiaana ja on pelannut lähes koko uransa samassa seurassa. Hän käväisi vuonna 2012 kahdeksan ottelua kestäneellä lainalla FC Lahdessa ja vietti vuoden 2017 ruotsalaisessa Halmstadissa.

HJK tulee olemaan aina miehen koti, mutta hän muistaa myös erikoisemman hetken vuosien varrelta.

- Olin vain 19-vuotias, kun menin lainalle Lahteen. Se oli kovaa koulua. Muistan sen kirkkaasti, kun HJK:n kannattajat buuasivat minulle kentälle päästyäni. Sain paljon vastuuta ja se auttoi minua myös seuraavalla kaudella HJK:ssa, viisi Suomen mestaruutta voittanut Alho kertoo.

- Unelmani olisi lopettaa ura HJK:ssa ja voittaa vielä kerran mestaruus. Minulla on pelkkää rakkautta seuraa kohtaan. Paljon on kuitenkin vielä tekemistä, jotta päästään Mälmön ja Kööpenhaminan kokoisiksi.

Uudet haasteet odottavat

Alho on ehtinyt pelata Veikkausliigassa 159 ottelua, joissa hän on tehnyt 19 ja syöttänyt 21 maalia. Ensi kaudeksi Alho kuitenkin siirtyy unkarilaiseen MTK Budapestiin. 132-vuotias seura on voittanut Unkarin-mestaruuden peräti 23 kertaa, viimeksi kaudella 2007-2008. Alho ottaakin tuoren haasteen vastaan mielenkiinnolla.

- Olen tosi kilpailuhenkinen, tottunut paineisiin ja haluan voittaa. Pyrin keskittymään jokapäiväiseen tekemiseen ja uskon sen tuottavan tulosta. Olen nyt kaksi viikkoa täällä ehtinyt olemaan ja huomannut, että Unkari on todellinen jalkapallomaa. Kaduilla näkyy paljon eri pelipaitoja ja kaikki seuraavat lajia. Harjoituksissa ollaan juostu paljon ja menty kovaa.

Hyvät esitykset viime kaudella saivat useat muutkin seurat miehen perään. Alho voitti tuplamestaruuden HJK:n kapteenina ja maajoukkueessakin vastuuta tuli.

- Ensimmäistä kertaa uralla oli todella hyvä tilanne. Sain kolme eri sopimustarjousta, joista yksi oli Puolasta ja yksi Saksasta.

Maajoukkueen matkassa kohti EM-kisoja

Alho teki läpimurtonsa maajoukkueessa ja pelasi syksyllä kuudessa maaottelussa. Ennen tätä hän oli pelannut A-maajoukkueessa vain yhden ottelun, joka oli hänen debyyttinsä vuonna 2014. Pelipaikka Huuhkajissa on ollut jo pidemmän aikaa Alhon tavoitteena ja siirto ulkomaille voi kohentaa asemaa ensi kesän EM-kisajoukkueessa.

- Olen ihmisenä tosi kunnianhimoinen ja uskon siihen, että roolini tulee vielä nousemaan maajoukkueessa. En ole enää mikään nuorukainen ja haluan päästä pelaamaan. On paljon asioita, mitä haluan vielä saavuttaa. Haluan päästä EM-joukkueeseen ja myös pelaamaan kisoissa. Huuhkajissa on ollut yksi parhaista joukkuehengistä koskaan ja uskon, että se on auttanut pelaajia menestyksessä.

Alho nostaa uraltaan esille kaksi unohtumatonta kokemusta ylitse muiden. 

- Maalini vapaapotkusta Rapid Wienia vastaan, jolla menimme Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, hän viittaa HJK:n syksyn 2014 sensaatiomaiseen eurotaipaleeseen. 

- Toinen huippuhetki on tietenkin A-maaotteludebyyttini. Pikkupoikana aina unelmoin siitä, että pääsisin HJK:n kanssa europeleihin ja pelaamaan Suomen paidassa. Molemmat ovat toteutuneet.

Elämä jalkapallon jälkeen

Alho on kunnostautunut myös musiikin parissa. Miehen debyyttisingle julkaistiin vuonna 2013. Seuraavana vuonna ilmestyi myös kaksi muuta kappaletta. Hän toimii nykyään tuottajana omistamassaa levy-yhtiössä.

- Musiikki merkitsee paljon. Minulla on aina pelireissuillakin tietokone mukana, jolla teen kappaleita. Omaa musiikkia en välttämättä julkaise enää koskaan, mutta tuottajana toimiminen on intohimoni.

- Tiedostan, että jalkapallo loppuu jonakin päivänä ja siksi on tärkeää olla myös muuta elämässä. Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä, Alho kiteyttää.