Takaisin
29.5.2020 klo 18.13

Huuhkajien keskikenttämies palaa koronatauolta tositoimiin – ”Tuli aluksi vähän sellainen fiilis, että voi p...kele”

Jaa:

Ⓒ SPL / Jussi Eskola

Tanskan Superliigan kausi pyörähtää jälleen toden teolla käyntiin pitkän koronaviruskeskeytyksen jälkeen. Sarja jatkui ensimmäisen kerran yli kahden kuukauden tauon jälkeen torstaina Århusin ja Randersin välisellä ottelulla.

Sarja käydään ilman yleisöä, pelaajille on asetettu tarkat varotoimet, vaihtojen määrä on nostettu kolmesta viiteen ja kausi jatkuu selvästi suunniteltua pidemmälle.

Huuhkajien Joni Kauko odottaa jo innolla sunnuntain ottelua seurajoukkueensa Esbjergin kanssa raastavan korovirustauon jälkeen. Esbjerg kohtaa pyhänä kotonaan Aalborgin.

- Hyvillä fiiliksillä lähdetään pelaamaan. Kyllähän tässä taukoa jo tulikin vietettyä.

Joukkueita ja erotuomareita on testattu koronaviruksen varalta ahkerasti, eikä positiivisia diagnooseja ole Superliigan osalta vielä löytynyt. 

- Meidän testataan joka viikko ja aina aamuisin pitää täyttää tietoja olotilasta. Lisäksi käsidesistä ei ole säästelty. Kaikkeen on kuitenkin jo tottunut, juuri koronavirustesteistä haastatteluun tavoitettu Kauko kertoo.

Kaukon mielestä pandemia on näkynyt eniten joukkueen harjoittelussa.

- Kaikki on hoidettu tosi hyvin, vaikka säännöt ovat täällä todella tiukat. Emme saa esimerkiksi käyttää pukuhuonetta harjoituksissa, vaan olemme ulkona. En usko, että pääsemme peleissäkään sisätiloihin.

Tanska on yksi Euroopan ensimmäisistä sarjakauttaan jatkavista jalkapalloliigoista. Suursarjoista Saksan Bundesliigan kausi käynnistyi uudelleen jo toissa viikolla. Sarjan jatkuminen tulikin pienenä yllätyksenä keskikenttäpelaajalle. Tanskan naisten liiga peruttiin jo aiemmin, mutta miesten puolella raha ratkaisi jatkumisen.

- Onhan se jännä lopulta, että sarjaa edes jatketaan. Kyllähän tässä raha edellä mennään. TV-tulot ovat niin suuret, että sarja on melkeinpä pakko pelata loppuun. Sama on ilmeisesti käynyt Saksassa, Kauko pohtii.

Valmentajanvaihto takana

Esbjerg voitti viime kaudella Tanskan Superliigassa pronssia ja selviytyi Eurooppa-liigan karsintoihin. Alkukausi kuitenkin sujui kaikilla rintamilla niin kehnosti, että valmentaja John Lammers sai potkut vain kymmenen ottelun jälkeen.

- Aloitettiin kausi todella hyvin ja taisteltiin voitosta joka ikisessä ottelussa. Ainoa ero viime kauteen oli, että emme pystyneet ratkaisemaan pelejä hyvistä paikoista huolimatta. Sitten tuli muutama tappio putkeen ja valmentaja sai lähteä paniikinomaisen ratkaisun jälkeen.

Lammersin tilalle tuli lopulta kesään 2022 saakka ulottuvalla sopimuksella 58-vuotias Lars Olsen.

- Uuden valmentajan peliajatus on tosi erilainen kuin edellisellä. Lammersin peli perustui pallonhallintaan ja dynaamiseen peliin. Olsen taas on enemmän vanhan koulukunnan mies. Peli perustuu tiiviiseen puolustamiseen ja harjoituksissa juostaan paljon.

Kaikki peliin loppukaudella - Sparville mestaruus?

Valtaosalla joukkueista on pelaamatta kaksi runkosarjaottelua. Sen jälkeen liiga jakautuu ylä- ja alaloppusarjaan. Esbjerg on sarjataulukossa tällä hetkellä toiseksi viimeisenä. Kauko ei katso vielä tätä kautta pitemmälle.

- Totta kai kaikki panokset lyödään nyt loppukauteen. Yritetään säilyä alaloppusarjan kautta suoraan tai karsinnan avulla. Se on ainoa tavoite mihin nyt tähdätään ja sitten katsotaan tilanne sen jälkeen. 

Kaukon lisäksi Esbjergissä pelaavat myös Markus Halsti ja Pyry Soiri. Kauko arvioi varsinkin joukkueen kapteenina toimivan Halstin roolin tärkeäksi itselleen.

- Hän on sellainen isähahmo. Hänellä oli minuun tosi suuri vaikutus, kun seuraan tulin. Oli ihminen, jolle jutella ja hengailla. Uuden valmentajan alaisuudessa ”Maken” vastuu on kuitenkin pienentynyt.

- Pyry aloitti todella hyvin ja onnistui heti maalinteossa. Hänellä meni kuitenkin hetki sisäistää taktiikkamme ja sitten vaihtuikin jo valmentaja.

A-maajoukkueen pitkäpartaisen kapteenin Tim Sparvin edustama FC Midtjylland johtaa Superliigaa peräti 12 pisteen erolla ennen toisena olevaa FC Kööpenhaminaa. Kauko uskoo johdon pitävän loppuun asti.

- Kyllä pitäisi aika ihme käydä, jos Midtjylland ei voita mestaruutta. Heillä on todella paljon yksilötaitoa ja hankkivat pisteitä tasaiseen tahtiin. Se on erottanut heidät Kööpenhaminasta tällä kaudella.

Huima vuosi takana - tähtäin EM-kisoissa

Normaalisti Tanskan liigakausi paketoidaan toukokuun lopussa. Tällä kertaa epidemiatilanteesta johtuen mestari on selvillä vasta heinäkuun lopussa.

Kaukolla oli merkittävä rooli maajoukkueessa Huuhkajien saavutettua historiallisen EM-kisapaikan. Häntä harmitti aluksi kisojen siirtyminen vuodella eteenpäin, mutta nyt mies ymmärtää jo asian paremmin.

- Tuli kyllä aluksi vähän sellainen fiilis, että voi perkele. Sen jälkeen, kun tilanne maailmalla alkoi huononemaan, huomasin tilanteen vakavuuden ja ymmärsin päätöksen. Terveys edellä pitää mennä. Harmillista, mutta ihan oikea päätös.

Kauko ei usko kisojen siirtymisen vaikuttavan hänen rooliinsa erityisemmin maajoukkueessa. Hän toivoo myös Suomen kansan jatkavan hurjaa kannatusta.

- Omalta osalta viime vuosi oli aivan huima. Ei olisi voinut seura- ja maajoukkueessa paljoa paremmin mennä. Toivotaan, että koko Suomen kisahuuma säilyy ensi kesään saakka. Uskon siihen vahvasti.