Takaisin
12.8.2021 klo 16.00

Huuhkajaturnauksen voittoa juhlinut Veli Lampi vaihtoi kansainväliset pelikentät uraan juniorivalmennuksen parissa

Jaa:

Urallaan 33 A-maaottelua pelannut Veli Lampi toimi Huuhkajaturnauksessa turnauksen voittoon asti edenneen Team Sparvin vastuuvalmentajana.

Veli Lampi on monelle jalkapalloseuraajille varmasti erittäin tuttu nimi viheriön puolelta: entisen puolustajan vyöltä löytyy 33 A-maaottelua, 137 ottelua Veikkausliigassa, 28 ottelua Hollannin pääsarjassa ja otteluita Euroopan kovimpien seurajoukkuekilpailuiden lohkovaiheissa. Uran kruunuina komeilevat kaksi Zürichin paidassa voitettua Sveitsin mestaruutta sekä HJK:n kanssa voitettu Veikkausliigan mestaruus.

Nykyisin Lammen voi kuitenkin bongata sivurajan toiselta puolelta. Arjessa hän toimii VPS-Junioreiden P09- ja P07-ikäluokkien vastuuvalmentajana ja kuluneena viikonloppuna hän toimi samassa roolissa Huuhkajaturnauksessa Team Sparvin kanssa. Lopulta turnauksen voittoon päättynyt matka oli Lammelle uusi ja opettavainen kokemus, jonka opit hän pyrkii seuraavaksi siirtämään arkeensa Vaasassa.

Minileiri käynnisti matkan kohti turnausvoittoa

Joukkueiden ja valmennustiimien valmistautuminen Huuhkajaturnaukseen oli erittäin haastavaa vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Joukkueiden suunnittelemat lyhyet esileiritykset peruuntuivat, mutta Lampi ja muu Team Sparvin taustajoukko ei luovuttanut.

– Kun aloimme aluevalmentajan ja valmennustiimin kanssa joukkuetta vähän miettimään, niin koettiin todella tärkeäksi, että saataisiin edes joku pieni yhteinen juttu ennen turnausta. Onneksi se onnistui sitten, ja me pääsimme Vöyrin urheiluopistolle vetämään sellainen yhden päivän minileiri. Siellä pojat pääsivät keskenään touhuamaan ja se toimi ikään kuin ensi askeleena joukkueen rakentamiseen, Lampi kertoo.

Lampi kokee, että Vöyrissä järjestetty tiivis kokoontuminen oli yksi avaimista Team Sparvin menestykseen Huuhkajaturnauksessa.

– Tietenkin kun pelit pyörivät, niin pelaajatarkkailu onnistuu myös, mutta kun nähtiin pojat keskenään touhuamassa, niin siitä oli iso apu siihen, että saatiin hyvä sekoitus eri pelipaikkojen pelaajia, mutta myös eri pelaajatyyppejä. Tämä minileiri oli yksi ensiaskeleista siihen, miten tämä lopulta meni.

Hektisen turnauksen järjestelyt onnistuivat erinomaisesti

Eerikkilässä vietetty nelipäiväinen pitkä viikonloppu oli aikataulun puolesta varsin hektinen, eikä asioiden suunnittelulle jäänyt itse turnauksen aikana juurikaan aikaa.

– Koitettiin vaan pitää sellainen rento fiilis yllä ja saada pojilta ylimääräinen jännitys pois ja saada heidät olemaan mahdollisimman paljon omia itsejään heti alusta lähtien, Lampi sanoo.

Vaikka rajoitukset ja tiukka aikataulu aiheuttivatkin ajoittain päänvaivaa niin valmentajille kuin pelaajillekin, jakaa Lampi auliisti kiitosta turnausjärjestäjien suuntaan.

– Kaikkihan meni tosi hienosti, että sekä Eerikkilän väelle, Palloliiton väelle että kaikille toimijoille iso hatunnosto siitä. Oli varmasti niin hyvä tapahtuma ja kokonaisuus, kuin näissä olosuhteissa oli mahdollista ihan kaikkien näkökulmasta.

Yhtenäisyys muodostui avaimeksi menestykseen

Neljän päivän turnaus on erittäin lyhyt joukkueen yhteen hitsautumista ja pelitavallisia asioita ajatellen. Lampi kertoo, että Team Sparvin osalta turnauksen aloituspalaverissa ei käyty juurikaan läpi pelillisiä asioita, vaan keskittyminen pidettiin enemmänkin kentän ulkopuolisissa asioissa.

– Puhuttiin siitä, miten joukkue toimii ja miten jokainen voi tuoda oman persoonansa mukaan ja noudattaa joukkueen yhteisiä aikatauluja ja sääntöjä. Siitä pojat nappasivat heti kiinni ja se pysyi läpi turnauksen. Keskittyminen oli koko ajan olennaisessa ja he ymmärsivät, minkä takia siellä ollaan ja mitä se vaatii, että siellä voi onnistua.

Lampi nostaa esiin myös konkreettisen esimerkin joukkueeseen viikonlopun aikana muodostuneesta hengestä, jonka hän kokee sekä pelaajien että taustatiimin isona onnistumisena.

– Sovimme alkupalaverissa, että yritämme liikkua joukkueena mahdollisimman paljon. Siitä asiasta ei oikeastaan puhuttu sen koomin, mutta ainakaan itse en nähnyt muita ryhmiä, jotka olisivat joka kerta hiippailleet sieltä Tammela-rakennuksesta yhtenä ryhmänä ruokailuun eikä seuroittain. Meidän pelaajat kokoontuivat siinä ulkopuolella ja tulivat kimpassa syömään.

– Se oli hieno nähdä, miten meidän pojat ymmärsivät sen, että me voimme pärjätä, kun meillä on hyvä yhteishenki ja mitä enemmän he ovat yhdessä, niin sitä paremmin porukka tulee tutuksi, Lampi jatkaa.

Toimiva taustatiimi kantoi läpi turnauksen

Äärimmäisen jännittävässä finaalissa Team Hradeckyn vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen kaatanut Team Sparv esiintyi läpi turnauksen todella vakuuttavasti: joukkue voitti turnauksessa viisi ottelua, pelasi kerran tasan ja kärsi ainoastaan yhden tappion. Joukkueen vastuuvalmentajana toiminut Lampi ei suostu ottamaan kunniaa menestyksestä omiin nimiinsä, vaan jakaa kiitosta pelaajien lisäksi koko taustatiimille ja sen kasaamiseen osallistuneille henkilöille.

– Haluan kiittää Pohjanmaan aluevalmentaja Stephen Wardia siitä pelisilmästä, että saimme Esa Haanpään mukaan tiimiin. Esa on kokenut valmentaja, joka on tehnyt paljon hommia nuorten kanssa. Oli hieno mahdollisuus päästä oppimaan häneltä, Lampi sanoo.

SJK-junioreissa valmentajana ja tutorina toimiva Haanpää oli Lammen mukaan Team Sparvin taustaryhmässä tärkeä tasapainottava voima.

– Esa toimi eräänlaisena järjen äänenä, kun kuorma alkoi olemaan kolmen päivän jälkeen iso, niin hän neuvoi esimerkiksi siinä, että mitä asioita voisi olla hyvä vähentää ja mihin puuttua tiukemmin. Tämä oli minulle ehkä sitä parasta koulutusta. Ilman ”Eskin” panosta joukkueen matka olisi varmasti ollut erilainen.

Haanpään lisäksi Lampi nostaa esiin joukkueen maalivahtivalmentajana toimineen Jussi Liikasen, joka toimii seurajoukkuepuolella PPJ:n maalivahtivastaavana.

– Hän teki väsymättä töitä maalivahtien kanssa ja scouttasi myös vastustajia ja teki varmasti enemmän, kuin mitä toimenkuvassa luki. Koko tiimi oli hyvä ja toimiva ja kaikille suuret kiitokset panoksesta ja siitä, että auttoivat joukkuetta pääsemään lopulta päätyyn asti.

Esa Haanpää (vas.), Veli Lampi ja Jussi Liikanen muodostivat toimivan valmennustiimin Huuhkajaturnauksessa (Kuva: Jyri Sulander)

Oppia ammattikorkeakoulusta ja oman seuran kehittämistä

Lammen pelaajauran viimeiseksi kaudeksi jäi kausi 2017–2018, jolloin hän edusti VPS:aa. Peliuran aikana tulevaisuus valmentamisen parissa ei pyörinyt laitapuolustajan mielessä, vaan ajatuksena oli enemmänkin ottaa etäisyyttä jalkapalloon peliuran päätyttyä. Mutta toisin kävi.

– Siinähän meni kaksi viikkoa, ennen kuin löysin itseni hallilta vähän eri roolissa. Aloitin aika maltillisesti oman poikani joukkueen apuvalmentajana ja tutustuin ihan rauhassa tähän hommaan, Lampi muistelee.

Hiljalleen valmentaminen vei miestä enemmän ja enemmän mukaansa ja pian hän opiskelikin jo Lapin ammattikorkeakoulussa jalkapallovalmennukseen painottuvaa liikunnan AMK-tutkintoa. Valittu polku on osoittautunut oikeaksi, sillä Lampi kokee saaneensa runsaasti oppia opinnoistaan.

– Se on juuri sitä, mitä olen itse kaivannut varsinkin silloin, kun aloitin valmennushommat. Tärkeää on se, ettei mennä vain sen pohjalta, mitä olen joskus nähnyt ja mitä on itse pelaajana tullut tehtyä, vaan että pystyisi oikeasti itselleenkin perustelemaan, minkä takia, kuinka paljon ja missä järjestyksessä asioita tehdään.

– Jos ajattelee valmentamista yleisesti, niin teoriapohjaa ja osaamisen kivijalkaa olen saanut todella paljon AMK:sta. Osittain juuri sen takia, että se on muutakin, kuin pelkkää jalkapallovalmentamista esimerkiksi näiden liikunnanohjaajaopintojen kautta, Lampi jatkaa.

Opintojen ensimmäiset vuodet Lampi pystyi suorittamaan lähiopintoina, mutta maailmanlaajuinen koronatilanne sekä kahden eri ikäluokan valmentaminen VPS-Junioreissa on asettanut omat haasteensa opintielle. Haasteista huolimatta Lammella on kirkkaana mielessään tavoite valmistua AMK:sta vuoden 2022 aikana.

Mutta mitä tapahtuu valmistumisen jälkeen? Vaikka Lampi niittikin kansallista menestystä Huuhkajaturnauksen voiton muodossa, on valmentajataipaleensa alussa olevan miehen keskittyminen toistaiseksi tiukasti Vaasassa.

– Tällä hetkellä mielessä on vahvasti oman seuran kehittäminen. Meillä on VPS-Junioreissa todella hyvä porukka missä toimia ja siellä on mielenkiintoisia ikäluokkia tulossa. Ei ole mitään sellaista, minun pitäisi olla tietyssä paikassa tietyn ajan kuluessa. Tietenkin myös oma elämäntilanne on sellainen, että elämä on täällä Vaasassa. Tietysti jalkapallossa ei ikinä tiedä, mitä tapahtuu, mutta jotenkin on todella vahva sellainen palo kehittää omaa valmennusosaamista ja kehittää omaa seuraa.