Takaisin
13.3.2021 klo 12.26

Huuhkajat countdown – Kisapaikka sai Mikael Forssellin herkistymään: "Olen varma, että se vie eteenpäin koko suomalaista jalkapalloa"

Jaa:

Kesän odotetuin urheilutapahtuma lähestyy: jalkapallon EM-kisojen avauspotkuun on tänään lauantaina enää 90 päivää. Huuhkajat countdown -juttusarjassa katseet kääntyvät kesän EM-lopputurnaukseen. Ääneen pääsevät suomalaiselle jalkapallolle merkittävät henkilöt.

– Ensimmäiset muistoni täältä ovat jo siltä ajalta, kun olin 13- tai 14-vuotias, ja tähän Bollis 6:lle tuli tekonurmi. Näissä maisemissa on tapahtunut paljon, ja tänne on aina ilo tulla.

Helsingin Töölö on Mikael Forssellille, 39, merkittävä kaupunginosa. Kun HJK-juniori debytoi Veikkausliigassa syyskuussa 1997, pelipaikka oli Töölön Pallokenttä. Reilu vuosi myöhemmin Forssell pelasi viereisellä Olympiastadionilla Mestarien liigaa, ja elokuussa 2000 nuori hyökkääjä oli mukana kaatamassa Norjaa ensimmäisessä Finnair Stadiumilla pelatussa maaottelussa.

Tuhannet suomalaiset jalkapalloihmiset todistivat Olympiastadionilla Forssellin kahden maalin iltoja Saksaa sekä Kreikkaa vastaan vuonna 2001. Moni samoista kannattajista saattoi hytistä stadionin lehtereillä, kun Forssell mätti hattutempun Jari Litmasen viimeisessä A-maaottelussa marraskuussa 2010. Nouseeko joku Töölössä pelattu A-maaottelu miehen omissa muistoissa ylitse muiden?

– Olympiastadionilta on paljon mahtavia muistoja – maajoukkuepaidassa oli aina hienointa päästä pelaamaan kotiyleisön edessä. Silti päällimmäisenä mieleeni tulee se, kun Suomi varmisti EM-kisapaikan marraskuussa 2019. 

87 A-maaottelussa komeat 29 maalia viimeistellyt Forssell seurasi Suomen ja Liechtensteinin välistä ottelua mökillään yhdessä serkkunsa sekä ystävänsä kanssa. Kolmikon ilo oli ylimmillään, kun Forssellin entiset pelikaverit saavuttivat sukupolvien unelman.

– Sain pelata heistä monen kanssaan ja Riven (Markku Kanerva) alaisuudessa, ja olen mielettömän onnellinen heidän puolestaan. Joukkue todella ansaitsi kisapaikan, ja sen saavuttaminen aiheutti myös minussa suuren tunteenpurkauksen.

Forssell odottaa innolla kesän EM-kisoja, mutta uskoo, että kisapaikan tuomista hedelmistä nautitaan vielä vuosien päästä.

– Olen varma, että Huuhkajien ensimmäinen arvokisapaikka vie suuresti eteenpäin koko suomalaista jalkapalloa. Meillä on tulossa hyviä nuoria pelaajia sekä kotimaassa että ulkomailla, ja uskon futiksemme valoisaan tulevaisuuteen.

UEFA Pro -kurssi työllistää

Myös Forssellilla itsellään on mahdollisuus vaikuttaa suomifutiksen tulevaisuuteen. HJK:n A-juniorit käyvät haastattelun aikana tervehtimässä päävalmentajaansa, joka otti pestin vastaan syyskuussa 2019. 

Ensimmäinen kausi päävastuussa päättyi komeasti SM-pronssiin, vaikka koronavirus aiheutti haasteensa sarjan läpiviemiselle. Toinen kausi on alkanut vähintään yhtä hankalissa olosuhteissa, sillä vallitsevan tilanteen takia SM-karsintasarjaa ei olla pystytty potkaisemaan käyntiin.

– Pelit ovat jääneet todella vähälle viimeisen puolen vuoden aikana, ja se vaikuttaa tekemiseemme, kun emme pääse testaamaan asioita, joita harjoittelemme. Tilanne on toki sama myös vastustajille. Toivotaan, että valo häämöttää tunnelin päässä.

Forssell otti ensimmäiset askeleensa valmennukseen kesällä 2018, kun hänet nimettiin HJK Akatemian valmentajaksi. Entinen maalitykki keskittyi tehtävässään pelipaikkakohtaiseen toimintaan ja pääsi työskentelemään oman vahvuutensa parissa. Myöhemmin Forssell on avoimesti kertonut yllättyneensä siitä, miten haastavaa valmentaminen on.

– Kun aloitin, mietin, miten tämä voi niin vaikeaa, vaikka olen pelannut koko elämäni ajan jalkapalloa. Meillä on onneksi todella hyviä valmentajia, joiden kanssa työskennellessä on oppinut nopeasti, tällä hetkellä UEFA Pro -kurssia suorittava Forssell sanoo.

– Olen tehnyt paljon duunia sen eteen, että kehityn valmentajana. Valmentaminen on tuonut paljon iloa koronan keskelle. Se on elämän suola, kun pääsee toimimaan oman intohimonsa sekä hienojen ihmisten parissa.

Tavoitteet korkealla

A-junioreiden harjoitukset alkavat piakkoin Bolt Arenalla. Yksi ympyrä sulkeutui samalla stadionilla syksyllä 2017, kun Forssell pelasi HIFK:n paidassa ammattilaisuransa viimeisen ottelun.

Spekulaatiot Forssellin pelien jatkumisesta elivät aina seuraavaan toukokuuhun asti, kunnes mies kertoi Twitter-tilillään ripustavansa nappulakengät naulaan. Forssellin palveluksille oli kysyntää myös eksoottisista paikoista, mutta kolmisen vuotta myöhemmin hän kertoo olevansa yhä tyytyväinen päätökseensä.

– Tiesin, että oli minun aikani lopettaa. Minua kiinnosti valmentaminen tosi paljon, tein maisterin tutkintoa (pääaineena urheilujohtaminen) ja minulla oli kaksi pientä lasta – yhdestä piti luopua, ja se oli pelaaminen. En ole katunut päätöstäni yhtään. 

Forssellin viimeinen ottelu jäi myös hänen ystävänsä Mika Väyrysen, komean uran viimeiseksi. Vaikkei uskoisi, kumpikin maajoukkuelegendoista täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Forssellilla juhlapäivä on maanantaina 15. maaliskuuta – onko ikä vain numero vai muuttaako siirtyminen uudelle kymmenluvulle jotain?

– Minusta tulee varmaan keski-ikäinen, pakko se on hyväksyä. Pelaajieni lisäksi lapseni pitävät minut nuorena – vaikka naama roikkuu, mieleni pysyy ylhäällä ja virkeänä. Se on tärkeintä.

Kotimaisen futiksen ikonit juhlivat jo aiemmin tänä vuonna pyöreitä, kun Jari Litmanen täytti 50 vuotta. Missä Forssell näkee itsensä kymmenen vuoden päästä Kuninkaan iässä?

– Kun olin pieni futari, asetin aika varhain tavoitteekseni ammattilaisuuden sekä Valioliigan. Nyt minulla on valmentajana samat tavoitteet, ja toivon, että jonain päivänä valmennan Valioliigassa.

Juttusarjan muut osat:

100 päivää – Martti Kuusela 
83 päivää – Jukka Rönkä 
75 päivää – Jussi Jääskeläinen 
61 päivää – Tinja-Riikka Korpela 
58 päivää – Ilari Kattilakoski (SMJK) 
55 päivää – Jari-Pekka Keurulainen 
48 päivää – Teemu Tainio 
42 päivää – Heidi Soininen
40 päivää – Juha Pasoja
33 päivää – Petri Pasanen
30 päivää – Juha Tamminen 
28 päivää – Jukka Ikäläinen
18 päivää – Janne Lindberg