Takaisin
31.8.2021 klo 17.31

HSV-debyytti toteutti Anssi Suhosen haaveen – ”Olin pienestä asti unelmoinut siitä, että pääsisin pelaamaan suurille näyttämöille”

Jaa:

Ⓒ SPL / Kalevi Hämäläinen

20-vuotias Suhonen on osa Pikkuhuuhkajien mielenkiintoista keskikenttää. Suomi avaa EM-karsintaurakkansa Virossa perjantaina 3.9. 19:00 ja isännöi Kroatiaa Oulussa tiistaina 7.9. 18:00. Kumpikin otteluista näkyy suorana Yle Areenassa.

Anssi Suhonen teki puolitoista viikkoa sitten vahvan kotidebyytin HSV:n edustusjoukkueessa – saldona reilut 10 kilometriä juoksua, eniten spurtteja kaikista pelaajista ja 92 prosenttia syötöistä omille. HSV:n jääminen 2–2-tasapeliin SV Darmstadt 98:n isäntänä ei välttämättä tyydyttänyt HSV-faneja, mutta Suhosen energinen esitys sai kiitosta, ja kannattajat valitsivat suomalaisen joukkueen parhaaksi pelaajaksi.

– Sain tietää avauskokoonpanopaikasta vasta puoli tuntia ennen peliä. Se oli kiva yllätys. Kannattajien tunnustus tuntui tietenkin hyvältä, mutta tunsin itse, että pystyisin vielä parempaan, hampurilaisseuraa vuodesta 2017 edustanut Suhonen kertoo.

– Oli hieno fiilis päästä kotiyleisön eteen. Olin pienestä asti unelmoinut siitä, että pääsisin pelaamaan suurille näyttämöille. Kun tulin HSV:hen, campuksemme oli ihan stadionin vieressä – katselin stadikkaa ja mietin, milloin tuonne pääsisi. Se oli huikea kokemus.

JäPS:n ja KäPa:n kasvatti ehti harjoitella kesällä edustuksen kanssa, mutta hän loukkaantui sarjakauden alla. Parin viikon huilin jälkeen Suhonen nimettiin cup-ottelun kokoonpanoon, jossa hänet otettiin vaihdosta kentälle, ja ensiesiintyminen 2. Bundesligassa koitti viisi päivää myöhemmin kuumassa Hampurin derbyssä.

Tämän jälkeen Suhonen viiletti avauksessa Darmstadtia vastaan ja pääsi minuuteille myös 1. FC Heidenheim -ottelussa. Kaikki on tapahtunut äärimmäisen nopeasti sen nähden, että Suhonen oli ennen kesää ollut miltei vuoden sivussa loukkaantumisen takia.

– Se oli paha isku minulle, mutta olen mielestäni tullut hyvin takaisin. Seura tuki minua parhaansa mukaan – minun olisi pitänyt muuttaa akatemialta omaan kämppään ylitettyäni U19-iän, mutta sain jäädä sinne asumaan. Lisäksi minulla oli aina maanantaista perjantaihin fysiotreenejä, Suhonen avaa.

– En olisi loukkaantumisen ajan uskonut, kuinka nopeasti nousisin edustukseen. Halusin vain päästä mahdollisimman nopeasti kuntoon, ja kävin fysiotreenien lisäksi paljon kuntosalilla. Onneksi työ palkittiin.

Työnteko ei ole suinkaan ohi, ja Suhonen janoaa lisää näyttöpaikkoja sekä vastuuta. HSV-paidassa sellaista saattaa olla edessä maajoukkuetauon jälkeen 11. syyskuuta, kun joukkue isännöi SV Sandhausenia – tästä HSV tarvitsisi myös pisteitä, sillä paluuta pääsarjaan havitteleva joukkue on kerännyt viidestä ensimmäisestä ottelustaan vain kuusi pistettä.

– Ensimmäisenä tavoitteenani on saada lisää peliaikaa edustuksessa. Ja aina haluaa päästä vielä korkeammalle – nousu Bundesligaan HSV:n kanssa olisi hienoa.

14 uutta joukkuetoveria

Suhonen ei päässyt loukkaantumisen takia Pikkuhuuhkajien kesäkuun maajoukkueleirille, joten hänen U21-maajoukkuedebyyttinsä on saanut vielä odottaa. Edellisen kerran Suhonen puki Suomi-paidan päälleen marraskuussa 2019, jolloin U19-pojat selvittivät tiensä EM-jatkokarsintaan. Jatkokarsintoja ei koronan takia pelattu, ja moni saman joukkueen pelaaja jahtaa nyt kisapaikkaa alle 21-vuotiaissa.

Pikkuhuuhkajien keskikentän keskustassa on hyvin mielenkiintoinen kilpailutilanne, kun Suhosen lisäksi moni muukin pelaaja on saanut mukavasti vastuuta kesän otteluissa. Leo Walta on esiintynyt mainiosti Tanskan ja Adam Marhiev Latvian pääsarjassa, minkä lisäksi Pyry Hannola, Niklas Pyyhtiä sekä Jere Kallinen ovat pelanneet isoja minuutteja kotimaan kentillä. 

– Treeneissämme huomaa, että taso on korkealla. Meillä on tiukka aikataulu valmistautua Viro- ja Kroatia-peleihin, mutta kyllä tästä hyvä tulee, Suhonen sanoo.

– On aina kiva päästä maajoukkueen mukaan. Se on vaihtelua seurajoukkueeseen, ja on kiva nähdä tuttuja pelikavereita sekä valmentajia. Joukkueessa on myös 14 minulle uutta kaveria, joihin yritän tutustua mahdollisimman nopeasti. Haluamme luoda hyvän joukkuehengen.

Viron ja Kroatian lisäksi Suomen lohkossa pelaavat Norja, Itävalta sekä Azerbaidzhan. Romaniassa ja Georgiassa kesällä 2023 pelattavaan lopputurnaukseen pääsee suoraan lohkovoittajat sekä paras lohkokakkonen. Muut lohkon toiseksi sijoittuneet karsivat neljästä kisapaikasta syksyllä 2022. Isäntämaiden lisäksi lopputurnaukseen pääsee 14 maata.