Helmarit upealla voitolla EM-kisoihin!

Lohkonsa kärkijoukkueet Suomi ja Portugali kohtasivat perjantai-iltana Helsingissä ja panoksena oli EM-kisapaikka. Linda Sällström nousi sankariksi ja laukoi Suomen voittomaalin upeasti tuomarin antamalla lisäajalla. Ottelu päättyi 1-0  (0-0) ja Helmarit etenee EM-lopputurnaukseen.

Suomi loi ensimmäisen maalipaikkansa neljännellä minuutilla. Adelina Engman ja Linda Sällström pelasivat pallon etutolpalle Ria Ölingille, mutta Portugali puolusti tilanteen hyvin ja peliä jatkettiin maalipotkulla.

Engman riisti pallon keskialueella ja käynnisti terävän vastahyökkäyksen, mutta kunnon viimeistely-yritykseen asti tilanne ei edennyt. Portugali rakensi toisessa päässä hyökkäyksen kulmapotkusta, mutta Tinja-Riikka Korpela otti pallon. Portugali rakenteli peliään mallikkaasti 25. minuutin tietämille, mutta Suomen puolustus hallitsi tilannetta, eikä Korpela joutunut torjuntatöihin.

Vajaan puolen tunnin kohdalla nähtiin myös tilanne, jossa suomalaiskannattajat jäivät odottamaan rangaistuspotkua. Engman nousi boksiin ja taisteli puolustajansa kanssa, mutta tuomari tuomitsi suomalaisen rikkoneen vapaapotkun arvoisesti. Portugali hyökkäsi vaarallisen näköisesti vasemmalta, mutta Suomi puolusti jälleen uhrautuvasti ja vieraiden laukaus lähti kaukaa ja reilusti ohi. Seuraavan yrityksen pelasti vastaantulollaan Korpela, joka pakotti vastustajan pieneen kulmaan.

Ottelun toistaiseksi parhaan paikan sai Sanni Franssi irtopallosta 37. minuutilla. Pilkun tietämiltä lähtenyt kuti nousi yli maalin. Portugali sai vielä ennen taukoa erikoistilanteita, mutta Suomi pelasi hyvin ja muun muassa Anna Westerlund onnistui purussa.

Suomi tuli vahvasti toiselle puoliajalle. Engman laukoi Franssin keskityksen jälkitilanteesta. Kuti lähti kuitenkin liian vasemmalta ja Patricia Morais ei ollut ongelmia torjunnassa. Portugali sai pistään parastaan 53. minuutilla, kun Suomi vyörytti hyökkäystä vieraiden 16-alueelle. Kunnon viimeistely jäi kuitenkin edelleen puuttumaan.

Engman sai pallon Westerlundin ja Emmi Alasen esityöstä vasempaan laitaan 55. minuutilla ja keskitti maalille. Sällström ei aivan ehtinyt palloon. Natalia Kuikka puolestaan puski erinomaisesti seuranneesta kulmapotkusta, mutta Morais venyi paraatitorjuntaan.

Peli eteni vajaan tunnin kohdalla täysin Suomen komennossa. 63. minuutilla Öling liukui Engmanin keskitykseen takatolpalle, muttei osunut palloon. Tilanne käynnistyi Westerlundin hyvästä pitkästä syötöstä. Portugali pääsi paremmin mukaan peliin tehtyään yhden vaihdon. Vieraat olivat lähellä johto-osumaa onnenkantamoisella, kun pallo muutti suuntaa Emma Koivistosta. Peliväline viuhui Helmareiden onneksi ohi maalin.

Sällström pääsi puskemaan Engmanin loistavasta keskityksestä 77. minuutilla, mutta ohi maalin. Öling asetteli palloa hetki myöhemmin ja laukoi. Morais torjui, eikä Engman päässyt kunnolla jatkopalloon vaikka oli hyvin sijoittunut. Portugali loi keskityksestä paikan 80. minuutilla, mutta Korpela torjui keskelle suuntautuneen puskun varmasti.

Upea loppuratkaisu nähtiin tuomarin antaman lisäajan kolmannella minuutilla. Sällström sai pallon 16-alueen rajalla ja laukoi sen tyylikkäästi taka-alakulmaan.

Suomi kohtaa lohkon viimeisessä ottelussaan Kyproksen ja Portugali Skotlannin. Suomi varmisti perjantain voitolla lohkon ykkössijan ja lunasti paikan Englannin kesän 2022 EM-lopputurnaukseen. Lohkosta lisää UEFA:n verkkosivuilta täältä.

Suomi-Portugali 1-0 (0-0)
90+3’ 1-0 Linda Sällström