Takaisin
30.8.2018 klo 21.02

Helmarit taistelee MM-kisahaaveiden säilyttämisestä Espanjaa vastaan

Jaa:

Naisten maajoukkue kohtaa perjantaina Espanjan MM-karsintojen toiseksi viimeisessä ottelussaan. Suomi tarvitsee kamppailusta voiton pitääkseen yllä haaveet jatkokarsintapaikasta.

Suomella on kuudesta karsintaottelusta kasassa kymmenen pistettä. Espanja on varmistanut lohkovoittonsa ja lipun Ranskan MM-lopputurnaukseen 18 pisteellä. Toisena on ottelun Suomea enemmän pelannut Itävalta, jolla on 13 pistettä. Jatkokarsintaan etenee seitsemän lohkon neljä parasta toiseksi sijottunnutta maata. Voittajat saavat kisapaikan suoraan. Katso lohkojen tilanteet täältä.

 

Helmarit tarvitsee siis perjantaina voiton. Muussa tapauksessa tiistain Itävalta-pelillä ei ole enää jatkoonpääsyn kannalta merkitystä.

 

- Pelaajat ovat keskittyneitä ja valmiita tekemään hyvän suorituksen ja voittamaan. Olemme täällä sitä varten, päävalmentaja Anna Signeul tiivistää.

 

- Tunnelma joukkueessa on hyvä, pelaajat näyttävät teräviltä. Sisäinen kilpailu pelipaikoista on myös kovaa, avauksen valitseminen ei ole meille valmentajille helppoa. Mitään loukkaantumisongelmia ei ole, kaikki ovat kunnossa.

 

Luotsi nostaa myös esiin kesän pelaajasiirrot, jotka ovat nostaneet hänen mukaansa ryhmän tasoa. Adelina Engman ja Juliette Kemppi muun muassa siirtyivät Englantiin, Linda Sällström Ranskaan ja Tia Hälinen Ruotsiin. Tuija Hyyrynen puolestaan kirjoitti uuden kahden vuoden sopimuksen Juventuksen kanssa.

 

- Ne ovat olleet erinomaisia uutisia. Meillä on mukana 23 pelaajaa ja he ovat kaikki ansainneet paikkansa, he kaikki ovat tehneet paljon töitä. Pidän siitä, että pelaajat ovat asettaneet henkilökohtaisia tavoitteita ja vaativat itseltään tiettyjä asioita. 

 

- Ajattelemme toimintaamme myös pitkäjänteisesti. Haluamme ehdottomasti voittaa Espanjan, se on tavoite. Kuten myös voitto Itävallasta. Näen kuitenkin näissä pelaajissa myös paljon potentiaalia. Heistä voi tulla vielä parempia, uskon kaikkiin näihin pelaajiin. Uudetkin pelaajat ovat esiintyneet edukseen. Saara Lappalainen on pelannut hyvin. Eveliina Summanen on mukana toista kertaa ja hän parantaa joka harjoituksissa. Paula Mylloja näyttää vahvasti, että hän haluaa olla täällä. Hän tukee Minnaa (Meriluoto), mutta myös haastaa häntä. Samoin Anna Tamminen, joka on palannut Suomeen ja haluaa näyttää osaamisensa ja sen, että voi olla maajoukkueessa.

 

Espanja on voittanut kaikki kuusi pelaamaansa ottelua maalierolla 17-1. Suomen Jorge Vildan suojatit kaatoivat Helsingissä lukemin 2-0. Signeul on käynyt pelattua kamppailua tarkkaan läpi pelaajistonsa kanssa.

 

- Meidän on uskottava, että voimme voittaa heidät. Emme voi mennä kentälle ja antaa heidän määrittää peli, kuten he tekivät viimeksi. Tiedämme, että he ovat hyviä ja tykkäävät pitää palloa ja jopa ”leikkiä” meidän kustannuksella. Me emme voi antaa heidän tehdä niin. Me olemme kunnossa ja me olemme nopeita. Meidän tulee olla rohkeita ja kontrolloida peliä silloinkin kun meillä ei ole palloa. Yritämme painostaa heidät kentän niihin osiin, missä me haluamme voittaa pallon. 

 

- Jouduimme reagoimaan tilanteisiin viimeksi liikaa. Tiedämme kuinka he pelaavat, joten voimme ennakoida enemmän. Me voimme ja meidän täytyy myös ottaa riskejä. Me pystymme siihen ja tunnelma joukkueessa on luottavainen. Me tiedämme mikä ei toiminut viimeksi. Ymmärrämme oman tilanteemme ja missä olemme hyviä. Tiedämme, miten voimme voittaa heidät.

 

Espanja on tehnyt karsinnoissa tuhoisaa jälkeä erikoistilanteista. Suomi valmistautui tähän jo Helsingissä, mutta niin vain Irene Paredes puski kulmapotkun maaliin heti 11. minuutilla.

 

- Toivottavasti opimme tapahtuneesta, Espanja on niissä erittäin hyvä. Joskus vaikka tiedät mitä toinen tekee, niin he tekevät sen vain niin hyvin. Kyse ei ole vain juoksuista tai puskuista, vaan he antavat erinomaisia palloja maalille. Espanja teki meille maalin kulmasta ja Itävalta vapaapotkusta. Niin ei olisi pitänyt käydä, tiesimme mitä odottaa. Espanja toki teki jotain mitä he eivät olleet tehneet aiemmin. Nyt olemme kuitenkin oppineet senkin. 

 

Suomella on karsinnoissa allaan voitto, sillä joukkue haki kesäkuussa pisteet Serbialta maalein 2-0. Itävalta jäi Serbian kanssa kertaalleen 1-1-tasapeliin ja Espanjakin nousi 2-1-voittoon maalilla, joka tehtiin 91. minuutilla.

 

- Se voitto oli meille todella tärkeä. Pelaajamme eivät ehkä ymmärräkään kuinka hyvä tulos ja peli se oli. Itävalta jäi tasapeliin ja Espanja voitti viime hetkillä, se oli vaikea ottelu. Silloin oli yli 30 astetta lämmintä, mutta me pelasimme kokonaisuutena taktisesti hyvin. Aina ajatellaan, että nuo ottelut ”pitää voittaa”. Serbia on kuitenkin jalkapallomaa, joka on tekemässä tuloaan, heidän voittaminen ei ole helppoa. 

 

- Se oli meille hyvä voitto ja antaa paljon itseluottamusta. Pelaajat ovat pettyneitä kotiotteluihin Espanjaa ja Itävaltaa vastaan, joten haluamme nyt käyttää mahdollisuutemme ja ottaa voitot. Olen varma, että jokainen meistä ajattelee niin, Signeul korostaa.

 

Suomi kohtaa Espanjan perjantaina Santanderissa klo 20 Suomen aikaa. Yle Areena näyttää ottelun suorana lähetyksenä.