Takaisin
23.2.2021 klo 09.45

Helmarit päättää EM-karsintansa Kyproksen vieraana – tehdäänkö Larnakassa historiaa?

Jaa:

Ⓒ SPL

Helsingin dramaattisessa perjantai-illassa EM-kisapaikan jo lunastanut Suomi huipentaa karsintansa Larnakassa klo 19.00 alkavassa ottelussa.  

Lataa ottelun virallinen käsiohjelma tästä!

Vaikka keväisin pelattava Cyprus Cup onkin Helmareille viime vuosilta erittäin tuttu, ei Suomen ja Kyproksen väliltä löydy mittavaa historiaa kilpailullisista otteluista. Ainoa maiden välinen ottelu pelattiin marraskuussa 2019 Suomessa. Ottelu päättyi Suomen 4–0- voittoon ja maalinteossa onnistuivat Emmi Alanen, Natalia Kuikka, Emma Koivisto sekä viime perjantain juhlittu sankari Linda Sällström

Nyt perjantaiset juhlatunnelmat on kuitenkin siirretty taka-alalle ja kaikki fokus on illan ottelussa. Päävalmentaja Anna Signeulin mukaan myös karsinnat päättävä ottelu on Helmareille tärkeä, vaikka kisapaikka onkin jo saavutettu. 

– On todella tärkeää säilyttää momentum ja päättää nämä karsinnat voitokkaasti. Tiistain ottelun voittaminen on tärkeää myös ranking-pisteiden kannalta. 

Muutoksia kokoonpanossa

Avauskokoonpanossa nähdään joitakin muutoksia sitten perjantain. Bolt Arenalla pelatussa ottelussa avauskokoonpanossa olleet Ria Öling ja Tuija Hyyrynen jäivät varotoimenpiteenä sivuun Kypros-ottelusta. Kokoonpanon osalta Signeul korostaa jatkuvuuden merkitystä ja onnistumisia tukevan ympäristön luomista. 

– Haluamme luoda jatkuvuutta, joka tukee niiden pelaajien onnistumista, jotka ovat pelaavassa kokoonpanossa. Liian monta muutosta saattaisi johtaa siihen, ettemme antaisi kaikille pelaajille reilua mahdollisuutta onnistua.

Sisuuntunut Kypros 

Kypros kärsi edellisessä ottelussaan perjantaina tyrmäävän 0–10 tappion Skotlannille. Signeul odottaa perjantaisen tuloksen näkyvän myös illan ottelussa.  

– Skotlanti-ottelun tulos oli varmasti pettymys Kyprokselle. He ovat hyvä joukkue ja he tulevat puolustamaan meitä vastaan matalalta ja tiiviisti.  

Signeul muistuttaa myös siitä, että edellisen ottelun karuista lukemista huolimatta Kypros on vaarallinen joukkue, etenkin vastahyökkäyksissä. Hän korostaa myös sitä, ettei illan vastustajan saa antaa maata liian matalalla ja passiivisena, vaan Helmareiden pitää ottaa ottelun tempo tiukasti hallintaansa alusta lähtien. 

– Heillä on nopea kärkipelaaja ja hyviä syöttäjiä. Skotlanti olisi hyvin voinut päästää heti ottelun alkuminuuteilla maalin Kyproksen vastahyökkäyspelaamisen vuoksi, joten meidän pitää olla valmiita ja pyrkiä pelaamaan nopeaa peliä.

Illan ottelun tiimoilta Signeul painottaa myös kunnioitusta, joka on yksi Helmareiden kantavista teemoista otteluihin valmistauduttaessa. 

– Olemme puhuneet paljon kunnioituksesta. On avainasia, että kunnioitamme kaikkia vastustajiamme, olivatpa he sitten Euroopan ykkössijoitettuja tai oman lohkomme viidensiä. Jotta voi pelata hyvää jalkapalloa, pitää osoittaa kunnioitusta.

Mahdollisuus tehdä historiaa

Ennen illan ottelua Suomen saldo seitsemän pelatun karsintaottelun jälkeen on upeaa luettavaa: kuusi voittoa ja yksi tasapeli maalierolla 19–2. Upeasti sujuneet karsinnat tarkoittavat sitä, että Helmareilla on illalla mahdollisuus tehdä historiaa: joukkue ei koskaan aiemmin ole selvittänyt tietään arvokisoihin häviämättä karsinnoissa otteluakaan. Tilastoriviä katsoessa on helppo ymmärtää Signeulin ylpeys joukkuettaan kohtaan. 
 
– Olen todella ylpeä pelaajistamme ja taustatiimistämme ja on todella upeaa työskennellä heidän kanssaan. Olemme hyvin onnekkaita, kun olemme tässä asemassa. Haluamme pelata hyvän ottelun ja saavuttaa hyvän tuloksen, ikään kuin kruunuksi tälle karsintamatkalle.
 
EM-karsinnat huipentava Kypros-ottelu näytetään suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa sekä Areenassa. Lähetys ottelusta alkaa klo 18.50 ja itse ottelu pyörähtää käyntiin 19.00.