Takaisin
23.2.2021 klo 21.00

Helmarit kaatoi Kyproksen ja teki historiaa – EM-karsinnat läpi tappioitta

Jaa:

Suomen naisten A-maajoukkue päätti EM-karsinnat selvään 5 –0-voittoon Kyproksesta. 

Helmarit varmisti EM-kisalippunsa jo perjantain Portugali-voitolla, joten joukkue sai lähteä EM-karsintojen viimeiseen otteluun paineitta. 

Siitä huolimatta Helmarit tuli otteluun ryminällä, kun Emma Koivisto siirsi Suomen joukkoon jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen Kaisa Collinin tarjoilusta. 

Portugalia vastaan voittomaalin iskenyt Linda Sällström jatkoi maalitehtailuaan myös Kyprosta vastaan, kun hän sijoitti pallon vasempaan alanurkkaan alle kaksi minuuttia Suomen avausosumasta. Maali oli Sällströmille EM-karsintojen kymmenes ja kaikkiaan 48. maajoukkuepaidassa. 

Suomi siirtyi jo 3-0-johtoon ottelun 12. minuutilla. Eveliina Summanen keskitti ja Adelina Engman puski helpohkosti pallon kolmannen kerran Kyproksen verkkoon. 

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Engman tarjoili ja Collin puski puolestaan pallon verkon perukoille. Paikoitellen huipputorjuntoja Kyproksen maalilla esittänyt Maria Matthaiou joutui poimimaan pallon selkänsä takaa neljännen kerran. 

Suomi selvitti Kyproksen muutamat vastahyökkäysyritykset helposti ja tauolle mentiin 4-0-lukemissa. 

 – Meillä oli upea aloitus. Pelasimme niin hyvin ensimmäiset 20-25 minuuttia. Sitten menetimme vähän tempoa, päävalmentaja Anna Signeul summasi. 

Historiallinen voitto

Suomi suoritti tauolla yhden pelaajavaihdon, kun Nora Heroum korvasi oikean puolustajan paikalla Koiviston.

Toisella jaksolla pelin tempo jatkui hitaampana kuin ottelun alussa eikä Suomi päässyt samanlaisiin vaarallisiin paikkoihin kuin ensimmäisen puolen tunnin aikana. Kypros jatkoi puolestaan EM-karsintojen avausmaalin jahtaamista tuloksetta. Reilun tunnin jälkeen Naisten Liigassa Merilappi Unitedissa vuonna 2015 piipahtanut Krystyna Freda oli päästä läpiajoon, mutta oli niukasti paitsiossa. Freda oli järjestelemässä myös joukkuekavereilleen paikkoja, mutta Kyproksen yritykset jäivät vaisuiksi. 

68. minuutin kohdalla Suomi suoritti kaksi pelaajavaihtoa: Eveliina Summanen sai tehdä tilaa Iina Salmelle ja Adelina Engman Sanni Franssille

Linda Sällströmin iltapuhde oli ohi 80. minuutin jälkeen ja hyökkäjä sai tehdä tilaa Jenny Danielssonille. Samalla Juliette Kemppi korvasi Kaisa Collinin. 

Hetkeä myöhemmin Suomi saikin toisen jakson toistaiseksi vaarallisimman paikkansa, kun Danielsson näki keskellä Kempin, jonka yritys meni hieman ohi maalin. 

Kyproksellekin tarjoutui vielä mahdollisuus EM-karsintojen avausosumaan, kun Freda järjesteli itselleen vielä oivan vetopaikan varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla.Tinja-Riikka Korpela oli kuitenkin hereillä ja piti maalinsa puhtaana. 

Lisäajalla Kempille tarjoutui vielä oiva tilaisuus.Tällä kertaa pusku meni maaliin, ja loppulukemiksi taululle merkittiin 5-0. Osuma oli Kempille EM-karsintojen ensimmäinen. 

 – Valitettavasti emme pystyneet pitämään peliä nopeana myöskään toisella jaksolla. Oli kuitenkin mukavaa nähdä paljon uusia pelaajia kentällä. Me teimme viisi upeaa maalia, Signeul jatkoi. 

Voitolla Helmarit teki historiaa, sillä koskaan aiemmin se ei ole edennyt EM-lopputurnaukseen tappioitta. Suomi voitti kahdeksasta ottelusta seitsemän ja jäi vain Portugalia vastaan tasapeliin. Suomi iski karsinnoissa kaikkiaan 24 osumaa ja päästi taakseen vain kaksi. 

 – Karsinnoissa minua ilahdutti eniten, että pelaajat ovat niin kunnianhimoisia ja tekevät niin paljon töitä. He kehittyvät koko ajan eikä kyse ole vain nuorista pelaajista vaan myös kokeneemmista. Olen mielissäni siitä, että joukkue ei luovuta missään vaiheessa. Uskomme itseemme ja toisiimme ja annamme toisillemme energiaa, Signeul päätti. 

Kypros-Suomi 0-5(0-4)
4. Koivisto 0-1
6. Sällström 0-2
12. Engman 0-3
31. Collin 0-4
90+3. Kemppi 0-5

Suomen kokoonpano: 
23 Tinja-Riikka Korpela (C)
2 Elli Pikkujämsä
5 Emma Koivisto >> 46. Nora Heroum 
7 Adelina Engman >> 68. Sanni Franssi 
8 Olga Ahtinen
10 Emmi Alanen
15 Natalia Kuikka
16 Anna Westerlund
18 Linda Sällström >> 81. Jenny Danielsson 
19 Kaisa Collin >> Juliette Kemppi 
20 Eveliina Summanen >> 68. Iina Salmi 

Vaihdossa:
1 Paula Myllyoja
12 Anna Tamminen
3 Eva Nyström 
4 Amanda Rantanen
6 Anna Auvinen
9 Juliette Kemppi
11 Nora Heroum
13 Jenny Danielsson
14 Julia Tunturi 
17 Sanni Franssi
21 Iina Salmi
22 Jutta Rantala