Helmarit jätti Albanian täysin vaille mahdollisuuksia Vaasassa

Naisten maajoukkue voitti Albanian EM-karsintaottelussa Vaasassa 8-1 (5-0)-lukemin. Linda Sällström viimeisteli neljä osumaa ja siirtyi näin kaikkien aikojen maalintekijätilastossa kärkeen 43 osumalla.

Suomi avasi maalinteon heti toisella minuutilla. Nora Heroum antoi kulmapotkun etutolpalle, josta Anna Westerlund puski pelivälineen upeasti verkon perukoille. Seuraavaa ei tarvinnut odottaa kuin seitsemän minuuttia. Sanni Franssi voitti taistelupallon 16-rajalla ja syötti maltilla täysin yksin jääneelle Heidi Kollaselle. ”Heku” ei epäröinyt, vaan sijoitti pallon oikeaan alakulmaan.

Linda Sällström karkasi pallon kanssa oikealta ja jatkoi pelin matalana etutolpalle. Franssi siirsi pallon ”takavasaralla” taka-alakulmaan -  tilanteeksi kirjattiin 3-0-kotijohto.

Seuraavan osuman viimeisteli Ria Öling. Vaasalaislähtöinen Öling sijoitti lukemat tällä kertaa Sällströmin syötöstä reilun vartin kohdilla. Taukonumerot viimeisteli Sällström Franssin syötöstä. Osuma oli Sällströmin 40. A-maajoukkueessa. Matkaa Laura Österberg Kalmarin ennätykseen oli enää yksi maali.

Albania tiukensi toiselle puoliajalle selvästi puolustustaan muun muassa tiputtamalla pelaajistoaan lähemmäs omaa maalia. Suomi rakensi muutamia hyviä hyökkäyksiä jakson ensimmäisen vartin aikana, mutta ei mitään todella vaarallista.

Juuri vaihdosta kentälle juossut Olga Ahtinen oli mukana hyvässä syöttökuviossa, mutta Emma Koivisto ajautui oikealla pieneen kulmaan ja vastustajan maalivahti nappasi kudin.

Sällström laukoi illan toisen osumansa ja siirtyi siis yhdessä Österberg Kalmarin kanssa kaikkien aikojen maalintekijätilaston kärkeen. Esityön 75. minuutilla teki Öling. Albania sai hieman lohtua synkkään iltaansa kolme minuuttia myöhemmin. Vastustaja sai hyökkäyksen Suomen 16-alueelle, mutta pallo livahti maaliin epäonnekkaasti Natalia Kuikasta.

Sällström oli lähellä hattutemppua 83. minuutilla, mutta tällä kertaa pallo viuhui hieman ohi maalin. Kuten hyökkääjän tapoihin kuuluu, ei hän ollut vielä valmis. Kaisa Collin taisteli pallon ylös ja syötti laitaan Juliette Kempille. Sällström jatkoi pallon mainiosta keskityksestä yhdellä kosketuksella verkon perukoille. Sällström ei ollut vieläkään valmis. ”Super-Linda” puski illan neljännen maalinsa kulmapotkusta tuomarin antamalla lisäajalla.

Suomi jatkaa EM-karsintoja Helsingissä 7. marraskuuta Kyprosta vastaan. Matka jatkuu Famalicaoon, missä Suomi kohtaa Portugalin 12.11.

Suomi-Albania 8-1 (5-0)

2’ 1-0 Anna Westerlund

9’ 2-0 Heidi Kollanen

17’ 3-0 Sanni Franssi

19’ 4-0 Ria Öling

35’ 5-0 Linda Sällström

75’ 6-0 Sällström

78’ 6-1 oma maali
89' 7-1 Sällström

90' 8-1 Sällström