Takaisin
1.12.2020 klo 23.34

Helmarit dramaattiseen voittoon lisäajalla

Jaa:

Ⓒ Scottish FA

Naisten A-maajoukkueen matka kohti EM-lopputurnausta on askelta lähempänä toteutumistaan tiistaina Skotlannista hämmästyttävien vaiheiden jälkeen haetun 1-0-voiton myötä.

Suomi aloitti ottelun terävästi ja jo avausminuutilla aukeni erinomainen tekopaikka, mutta Emmi Alasen askeleet eivät aivan osuneet kohdilleen rangaistusalueella Linda Sällströmin tarjoiltua syötön päädystä. Vähitellen Skotlanti alkoi ottaa kuitenkin peliä haltuunsa ja 14. minuutilla Tinja-Riikka Korpela Suomen maalilla sai venyttää ensi kerran tosissaan Jennifer Beattien puskuun.
 
Avausjaksolla kaikkineen Skotlannilla oli lievä ote peliin, mutta mitään kovin vaarallisia paikkoja emännät eivät onnistuneet luomaan. Suomi pääsi iskemään ajoittain vastaiskuilla varsin vaarallisestikin, mutta viimeinen syöttö ei täysin osunut kohdilleen.
 
Merkillepantavaa avausjaksolla oli se, että kumpikin joukkue loi parhaat paikkansa oikealta laidalta Sällströmin vastatessa näistä suurelta osin Suomen osalta ja Skotlannilta etenkin vahvasti noussut Lisa Evans heitteli vaarallisia keskityksiä, mutta tuloksetta. Näin tauolle mentiin pelitapahtumia hyvin kuvaavissa malittomissa lukemissa.
 
Toisen jakson ensimmäinen maalipaikka rakentui jälleen oikean laidan kautta, kun Martha Thomas pääsi puskemaan vapaasti Evansin keskityksestä, mutta Suomen onneksi niukasti ohi maalin.
 
Skotlanti oli edelleen hallitsevampi osapuoli, mutta Suomi puolusti vahvasti, eikä antanut kotijoukkueelle yhtään ylimääräistä tilaa. 70. minuutilla Evans sai hyvän paikan, mutta osuma palloon oli huono ja vahvasti Suomen maalilla pelannut Korpela poimi pallon helposti haltuunsa.
 
Skotlanti tiesi tarvitsevansa voiton ottelusta ja alkoi loppua kohden hyökätä yhä vahvemmin riskilläkin. Pelin painopiste siirtyi yhä enemmän Suomen päätyyn, mikä toisaalta avasi paikkoja myös vastahyökkäyksiin. Näitä ei Suomi pystynyt hyödyntämään, mutta piti samalla Skotlannin poissa todellisilta maalipaikoilta. Maalintekoyritykset viuhuivat ohi Korpelan maalin tai kilpistyivät uhrautuvaisesti taistelleeseen puolustukseen.
 
Aivan ottelun lopulla Suomi teki vielä tuplavaihdon, jonka tarkoitus oli lähinnä varmistella tasapelipistettä. Toisin kuitenkin kävi. Suomen puolustus purki Skotlannin painostuksen ja juuri vaihdosta debyyttinsä Helmareissa kentälle tullut Amanda Rantanen karkasi läpiajoon. Rantasen yritys kilpistyi Skotlannin maalivahdin Lee Alexanderin torjuntaan, mutta pallo pamahti torjunnasta suoraan päin Rantasta ja kimposi maaliin. Ottelu päättyi tähän tilanteeseen ja Suomi vei äärettömän arvokkaat pisteet matkaansa.
 
Skotlanti – Suomi 0-1 (0-0)
90+5. 0-1 Amanda Rantanen
 
Helmareiden kokoonpano:
23 Tinja-Riikka Korpela (C)
3 Tuija Hyyrynen 
4 Ria Öling (var.) >> 78. 2 Elli Pikkujämsä 
5 Emma Koivisto 
7 Adelina Engman 
10 Emmi Alanen
15 Natalia Kuikka 
16 Anna Westerlund 
17 Sanni Franssi (var.) >> 90+4. 6 Olga Ahtinen 
18 Linda Sällström >> 90+4. 13 Amanda Rantanen
20 Eveliina Summanen >> 85. 19 Essi Sainio 
 
Vaihdossa:
1 Paula Myllyoja 
12 Anna Tamminen 
8 Anna Auvinen
9 Eva Nyström
11 Nora Heroum
14 Julia Tunturi 
21 Iina Salmi 
22 Jutta Rantala