Helmarit avasi MM-karsinnat voitolla Slovakiasta: "Joukkue osoitti luonnetta"

Naisten A-maajoukkue kukisti Slovakian MM-karsintojen avausottelussaan Turun Veritas Stadionilla 2-1 (1-0).

Päävalmentaja Anna Signeul ei lähtenyt tekemään MM-karsintojen avausottelun avauskokoonpanoon suuria muutoksia, vaan luotti tuttuun ja turvalliseen avaukseensa.

Ottelun avausjakso eteni Helmareiden komennossa. Ensimmäinen maalipaikka avautui 4. peliminuutilla, kun Adelina Engman pääsi murtautumaan oikealta laidalta, mutta keskitys meni pitkäksi.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Ria Öling murtautui boksin sisään, mutta vetoyritys meni reippaasti yli maalin.

Myös Slovakialle avautui paikka 8. minuutilla Suomen puolustuksen epäonnistuessa avausyrityksessään. Kapteeni Dominika Skorvankova pääsi yrittämään lähietäisyydeltä, mutta Anna Westerlund torppasi slovakialaisen laukauksen. Helmaripuolustus hoiti myös Maria Mikolajovan jatkotilanteesta avautuneen vetoyrityksen.

Ottelun avausmaalia saatiin kuitenkin odotella aina 37. minuutille, kunnes pirteästi esiintynyt Engman vei Helmarit 1-0-johtoon Emmi Alasen upeasta tarjoilusta.

Slovakia osoitti reilun tunnin kohdalla vaarallisuutensa, kun Mikolajova toi vierasjoukkueen tasoihin komealla laukauksella. Kauaa vieraat eivät ehtineet tasatilanteesta nauttia, sillä vain viittä minuuttia myöhemmin Ria Öling vei Helmarit 2-1-johtoon Sanni Franssin keskityksestä.

Slovakian vaaralliset hyökkääjät aiheuttivat Helmaripuolustukselle etenkin toisella jaksolla päänvaivaa, kun vieraat hakivat vimmatusti tasoitusosumaa. Slovakialle avautuikin mainio tasoituspaikka Martina Surnovskan katkaistua syöttöyrityksen. Natalia Kuikka pelasti kuitenkin tilanteen ja blokkasi vedon kulmapotkuksi.

Helmareiden ensimmäinen vaihto nähtiin 80. minuutilla, kun Ruotsin kentille siirtynyt Amanda Rantanen korvasi Linda Sällströmin. Rantanen pääsikin muutamaa minuuttia myöhemmin esittelemään laukaustaitojaan, mutta kaukaa lähtenyt veto kilahti ylärimaan.

Helmareiden puolustus kesti loppuun Slovakian yritykset, ja MM-karsintojen avausvoitto irtosi lopulta 2-1-lukemin.

– Olemme todella iloisia voitosta. Tietysti on asioita, joita voimme parantaa. Hyökkäyspelimme toimi mielestäni hyvin. Slovakia on hyvä vastahyökkäyksissä, joten laitoimme itsemme vaikeaan paikkaan, kun menetimme pallon huonoissa paikoissa. Olen kuitenkin todella onnellinen kolmesta pisteestä ja maaleista, jotka teimme, Signeul aloitti.

Signeulin mukaan paikkoja lisäosumiin olisi ollut tarjolla etenkin avausjaksolla.

– Meidän olisi pitänyt tehdä enemmän maaleja ensimmäisellä puolikkaalla. Myös Amandalla oli hyvä paikka toisella jaksolla.

Päävalmentaja muistutti, että MM-karsinnoissa ei ole helppoja otteluita luvassa.

– Karsintaottelut ovat aina hankalia. Varsinkin ensimmäinen ottelu kotona on vaikea. Siinä on melkein pakkovoiton edessä. Jos ei voita, joutuu lohkossa todella vaikeaan paikkaan. Joukkue osoitti luonnetta ja tahdonlujuutta noustessaan 1-1-tilanteesta. Tässä joukkueessa on uskomaton tahdonvoima, Signeul päätti.

Suomen MM-karsinnat jatkuvat vieraskentällä Georgiaa vastaan 21.10. Seuraava kotiottelu pelataan Irlantia vastaan 26.10. Helsingin Olympiastadionilla.

Katso tallenne ottelun jälkeisestä lehdistötilaisuudesta Palloliiton Youtube -kanavalta >>