Halikon futsalhankkeella lisää liikuntamahdollisuuksia lapsille ja nuorille

Julkaistu

  • Futsal

FC Halikko on käynnistänyt opetus- ja kulttuuriministeriön tuella hankkeen, jolla pyritään juurruttamaan futsal pakkakunnalla jalkapallon rinnalle. Ensisijaisina tavoitteina on tarjota lapsille ja nuorille lisää liikunnan harrastustilaisuuksia ja mahdollistaa jatkossa futsalin pelaaminen kaikissa ikäluokissa. Hankkeella on sekä määrällisiä että laadullisia tavoitteita.

Futsal- ja jalkapalloseura FC Halikon hankkeen taustalla on seurakoordinaattori Merja Kaunisvaaran mukaan huoli lasten ja nuorten liikunnan vähenemisestä. Siitä kertovat esimerkiksi Opetushallituksen viime syksynä järjestämän Move!-mittauksen tulokset.

- Niillä, jotka ylipäänsä harrastavat säännöllisesti liikuntaa, ongelmana on usein siitä luopuminen yläkouluun siirtymisen tai peruskoulun päättämisen aikoihin. Etenkin näissä nuorten ikäluokissa esimerkiksi jalkapallo on jo ympärivuotinen laji, joka vaatii myös ympärivuotista harjoittelua kilpasarjoihin osallistuttaessa. Tämä saattaa johtaa luopumiseen koko harrastuksesta. Toisaalta meidän alueen jalkapallon talviharjoitteluolosuhteet ovat heikot hallin puuttumisen vuoksi. Siksi pyrimmekin tarjoamaan futsalia uutena harrastuksena tai rinnakkaislajina mahdollisimman monelle, Kaunisvaara kertoo.

Futsal mukautuu pieneneviin ikäluokkiin

FC Halikon toiminta-alueella Salon seudulla saattaa tulevaisuudessa palloilulajeissa muodostua ongelmaksi tiettyjen ikäluokkien pieneneminen. Seura pyrkii turvaamaan ja kehittämään oman toiminnan edellytyksiä, jotta se pystyisi tarjoamaan myös tulevaisuudessa liikunnan harrastusmahdollisuuksia eri ikäluokissa.

- Toimintaympäristössämme koulun aloittavien lasten määrä on selkeästi laskusuunnassa. Pienenevät oppilasryhmät vaikuttavat koko ikäluokan toimintaedellytyksiin. Esimerkiksi jalkapallossa siirrytään 13 ikävuoden paikkeilla ison kentän 11 vastaan 11 -peleihin, jolloin joukkueessa pitäisi olla noin 18 pelaajaa, mikä tulee olemaan yhä hankalampaa toteuttaa kaikissa ikäluokissa, Kaunisvaara pohtii.

- Futsalin etuina ovat jalkapalloa pienempi pelaajamäärä ja selkeästi lyhyempi harjoittelukausi. Laji ei vaadi lisäksi mittavia väline- eikä tilainvestointeja. Varsinkin nuorimpien ikäluokkien matalan kynnyksen ryhmät voivat harrastaa sitä koulujen liikuntasaleissa, mikäli niistä löytyy peliin sopivat maalit. Futsalissa ei ole myöskään niin suurta kilpailua seurojen kesken kuin jalkapallossa. Haluammekin varmistaa seuramme elinvoimaisuutta kehittämällä futsaltoimintaa tasavertaisena jalkapallon rinnalla. Kaunisvaara kaavailee.

Alle kouluikäisistä toisen asteen opiskelijoihin

FC Halikon tavoitteena on saada hankkeensa myötävaikutuksella lisää harrastajia futsalin pariin alakouluikäisistä lähtien ja toimintaa lajin parissa järjestetään jo alle kouluikäisille nappulafutsalin muodossa. Tällä hetkellä seuralla on futsalissa ensi syksynä toista kauttaan Naisten Futsal-Liigassa pelaava joukkue. FC Halikon toisella naisten joukkueella on sarjapaikka Kakkosessa, lisäksi seurassa toimii T18-joukkue. Tavoitteena on saada kokoon myös T15-joukkue.

Seuran miesten edustusjoukkue pelaa Kakkosessa ja toinen miesten joukkue Kolmosessa. Poikien 2007-syntyneiden joukkueen jäsenet ovat pelanneet futsalia jo vuosia jalkapallon rinnalla. Viime kaudella seuralla oli virallisissa sarjoissa edustettuna 2010/2011-syntyneiden poikien joukkue. Tavoitteena on lisäksi saada muodostettua pojista joukkueet ensi kaudeksi myös P13- ja P17- ikäluokkiin, joista jälkimmäistä markkinoidaan esimerkiksi jalkapalloharrastuksen lopettaneille.

- Järjestämme hankkeen puitteissa jo kesäkaudella mahdollisuuksia tutustua futsaliin, jolloin katsotaan, millaisia uusia joukkueita saataisiin muodostettua. Syksyllä ohjelmassamme on muun muassa matalan kynnyksen kerhotoimintaa ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille sekä kyky- ja maalivahtikoulua yläkouluikäisille. Järjestämme myös koulujen kanssa yhteistyössä lajivalmennusta toisen asteen opiskelijoille parina aamuna viikoittain ennen koulupäivän alkua, Kaunisvaara kertoo.

Lisää laatua valmennukseen

''Futsalin kautta harrastamisen määrän ja laadun kasvuun'' -hankkeen tavoitteena on nimensä mukaisesti nostaa pelaajamäärien lisäksi myös valmennuksen laatua.

- Myönnettyä 13 000 euron hankerahaa tulemme käyttämään välinehankintojen ja ohjaajapalkkioiden lisäksi myös muun muassa valmentajakoulutuksiin. Pätevöitämme jalkapallovalmentajiamme futsalvalmentamiseen sisäisin seurakoulutuksin. Lisäksi olemme budjetoineet UEFA B- ja C- valmentajakoulutuksiin. Pyrimme kehittämään jatkuvaa valmentajien koulutusta ja saamaan lajin pariin uusiakin valmentajia, Kaunisvaara kertoo.

Laadukas valmennus on edellytyksenä pelaajien kehittämiselle, mikä FC Halikossa on myös tärkeällä sijalla. Esimerkiksi naisten liigajoukkueen jäsenet ovat paria pelaajaa lukuun ottamatta seuran omia kasvatteja. Liigajoukkueessa on tietoisesti pyritty jatkumoon toimimalla otteluissa 14 pelaajan ringillä, jotta mahdollisimman monella on ollut tilaisuus saada arvokasta pelikokemusta. Kaunisvaaran mukaan liigajoukkue onkin jo tällä hetkellä valmennuksen suhteen hyvissä käsissä.

- Edustusjoukkuettamme valmentavat UEFA futsal B-tason valmentaja Sauli Maunu ja parikymmentä vuotta futsal- ja jalkapallovalmentajana toiminut Ari Peltola. Lisäksi pelaajien ja valmennuksen apuna neuvonantajan roolissa toimii UEFA B-koulutuksen omaava Tomi Tuominen, joka on Mad Maxin miesten liigajoukkueen päävalmentaja ja mukana myös poikien U19-valmennusryhmässä. Joukkueen maalivahtivalmentajana toimii seuran oman edustusjoukkueen pelaaja Peetu Savikko. Lisäksi meillä on oma fysiikkavalmentaja, entinen liigajoukkueemme pelaaja Riina Manninen, joka on liikunnanohjauksen AMK-opiskelija, Kaunisvaara kertoo.

FC Halikon seurakoordinaattori Merja Kaunisvaara ja liigajoukkueen pelaaja Elli Laaksonen neuvonpidossa.

Kaksi eri lajia, jotka täydentävät toisiaan

- Salo on ollut perinteisesti lento- ja koripallokaupunki, joten meidän on pitänyt suorastaan raivata tilaa futsalille ja saada ihmiset ymmärtämään, että jalkapallossa ja futsalissa on kyse kahdesta eri lajista. Alueellamme toimii kolme jalkapalloseuraa, jotka ''kilpailevat'' lapsista, mutta meidän seuramme on ainoa, jolla molemmat lajit ovat ohjelmassa tasavertaisina, Kaunisvaara mainitsee.

- Meillä futsal ja jalkapallo täydentävät lajeina toisiaan. Osa pelaa futsalia ainoana lajina ja osalle se on toinen tasavertainen laji jalkapallon rinnalla; esimerkiksi miesten edustusjoukkueen pelaajat harrastavat myös jalkapalloa eri seuroissa. Lajien ei tarvitse kilpailla keskenään, Kaunisvaara toteaa.

Kaunisvaara on toiminut FC Halikossa koko sen 20-vuotisen historian ajan. Hän tuli seuratoimintaan mukaan nykyään GFT:n liigajoukkueessa pelaavan poikansa Niko Stenholmin harrastuksen myötä. Seurakoordinaattorin tehtävän lisäksi Kaunisvaara toimii FC Halikon naisten edustuksen joukkueenjohtajana.

  • futsal