Takaisin
14.4.2021 klo 15.00

Futsalmaajoukkueen pitkäaikaisesta unelmasta totta: "Kun päätösvihellys kuului, siinä purkautui monen vuoden yritys ja taistelu"

Jaa:

Ⓒ Juha Tamminen

Suomen miesten futsalmaajoukkue kaatoi tiistai-iltana Vantaalla Belgian lukemin 3-2 (0-0). Voiton myötä joukkue eteni ensi vuoden alussa Hollannissa pelattaviin EM-kisoihin. Ottelunjälkeisiä tunnelmiaan jakavat ratkaisupelin maalintekijät  Juhana Jyrkiäinen, Panu Autio sekä Iiro Vanha.

"Aiemmin on katsottu Eurosportilta kisoja"

Edellisessä Montenegro-vieraspelissä kaksi maalia iskenyt Juhana Jyrkiäinen osui myös ratkaisuottelussa. Jyrkiäinen alusti avausosuman omalla pallonriistollaan, ja ehti vielä tuuppaamaan pallon maaliviivan yli Iiro Vanhan taitavan laukauksen jälkeen.

- Saatiin siinä hyvä katko ja Iiro pääsi chippaamaan ja itse pääsin ohjaamaan läheltä pallon maaliin. Tässä on aika hyvä kentällinen meillä, joiden kanssa olen saanut pelata ja tottunut pelaamaan. Jarmo Junno ja Vanha useissa peleissä, nyt sitten myös Pöyliön Olli neljäntenä. Muut ovat taitavia ja kovia juoksemaan - itse saan keskittyä prässäämään ylimpänä pelaajia ja pelaamaan pallollisena pivotina.

Kokenut Jyrkiäinen on ollut pitkään maajoukkueen mukana. Eilinen ottelu nosti väkisinkin tunteet pintaan.

- Meillä on aina ollut tämä unelma, ja sen jahtaaminen on kestänyt pitkään. Kun päätösvihellys kuului, purkautui siinä monen vuoden yritys ja taistelu. Niin pitkään on useampi pelaaja ollut mukana - esimerkiksi Mikko Kytölä sai 100 maaottelua täyteen. Samoja pelaajia ja sama valmennus on ollut pitkään mukana.

Maajoukkuetta kutsuvat nyt siis EM-kisat, jotka pelataan ensi vuoden tammi-helmikuussa Hollannissa. 

- Kisat herättävät pelkästään hyviä ajatuksia. Aiemmin olen katsonut Eurosportilta tai muualta Euroopan huippupelejä ja arvokisoja, mutta seuraavalla kerralla ollaankin itse siellä. Lähes kaikkia huippumaitahan vastaan ollaan jo viime vuosina pelattu, joten ei siinä sinänsä mitään uutta.


Panu Autio sai kunnian iskeä Suomen voittomaalin Belgiaa vastaan. Kuva: Juha Tamminen

ViisitoistavuotiseSTA unelmasta totta

Kuin kirsikkana kakun päälle, tiistai-illan ottelun voittomaali kirjattiin suomifutsalin sanansaattajalle Panu Autiolle. 

- Tiedettiin, mitä tulee tapahtumaan, jos tilanne on 1-1, 2-2 tai 2-1 ja niin edelleen. Olimme valmistautuneet puolustamaan Belgian ylivoimaa. Ihan täysin se ei tietenkään onnistunut, koska päästimme kaksi maalia. Tiesin että tulisin pelaamaan Suomen alivoimassa, joten olin ehtinyt käydä mielessäni läpi, miten puttaan pallon tilaisuuden tullen tyhjiinkin. Ja näinhän siinä kävi.
 
Päävalmentaja Mićo Martić ei voitonkaan jälkeen ollut täysin tyytyväinen Suomen pallolliseen peliin. Autio jakoi valmentajan näkemyksen. 

- Pelasimme jälleen täydellä kolmella ketjulla, jolloin jaksoimme prässätä ja juosta hyvin. Pallollisesti olisimme voineet onnistua paremminkin, pidemmät pallonhallintajaksot jäivät turhan vähäisiksi. Mutta pelasimme voitosta ja tuloksesta, ja sen saimme.

Aution pitkä maajoukkueura alkoi jo vuonna 2006.

- Pitkään tehty kimpassa duunia Mićon ja toistemme kanssa. Olemme oppineet pelaamaan yhdessä, ja yhdessä sovittujen asioiden onnistuminen tuo hienoja fiiliksiä. Onhan tämä mahtava huipentuma. Kisapaikka on ollut valtava unelma siitä asti, kun vuonna 2006 puin Suomi-paidan päälle. Vuonna 2007 pelasin ensimmäiset karsintapelit. Nyt viisitoista vuotta myöhemmin se unelma on totta.

- Olen erityisen onnellinen Mićon puolesta; hän on tehnyt yli kahdeksan vuotta uskomattoman hienoa duunia Suomessa paitsi maajoukkueessa myös valmentajakoulutuksessa. Myös Palloliitto on tukenut meitä kasvussa ja antanut vahvat signaalit: intohimon ja rakkauden lajia kohtaan. Ja tietysti uskon meidän tuotteeseen.


Iiro Vanha oli tehokkaassa vireessä ratkaisuottelussa. Kuva: Juha Tamminen

Kaikkien aikojen pisin kymmenminuuttinen

Iiro Vanha nousi ottelussa näkyvään rooliin. Tehopisteitä kertyi 1+1 ja lisäksi Vanha oli hankkimassa punaista korttia vastustajalle. 

- Mielestäni oltiin alusta asti parempi joukkue, ja jo avausjaksolla meillä oli enemmän maalipaikkoja. Tiedettiin, että kun rullataan kolmella kentällisellä, niin vastustaja väsyy jossakin vaiheessa. Ja niinhän siinä sitten kävikin.

- Viimeinen kymmenen minuuttia oli pisin, mitä olen koskaan pelannut. Tuntui, ettei kello etene yhtään. Pystyimme kuitenkin pitämään johdon loppuun asti. Arvokisat on ollut meillä unelmana, ja nyt saadaan yksi näistä unelmista toteen. Hieno homma! 

Suuria juhlia Vanha ei lupaa, ja Futsal-Liigan pudotuspelitkin odottavat jo muutaman päivän päästä.

- Saapa nähdä, kuka ottaa kapellimestarihomman haltuun. Eiköhän tässä ruokailut ja viinit olla ansaittu illan päätteeksi, Vanha päätti ottelun jälkeen.

Suomen ottelut EM-karsinnoissa:
28.1.2021 Liège  Belgia–Suomi  3–3 (1–0)
2.2.2021 Prato  Italia–Suomi 7–4 (3–2)
5.3.2021 Vantaa Suomi–Italia 2–4 (0–2)
8.3.2021 Vantaa Suomi–Montenegro 6–1 (3–1)
9.4.2021 Podgorica  Montenegro–Suomi 1–2 (1–1)
13.4.2021 Suomi–Belgia 3-2 (0-0)

>> UEFA:n EM-sivusto