Takaisin
26.1.2022 klo 20.35

Futsalmaajoukkueen panokset ovat selvät – ”Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin voittaa”

Jaa:

Iiro Vanhan mukaan futsalmaajoukkue ei ole vielä näyttänyt EM-lopputurnauksessa parasta osaamistaan. Perjantaina joukkueen pitää saada itsestään kaikki irti kaataakseen Slovenian.

EM-kisojen viimeiset pelit pelataan Amsterdamissa, jonne joukkue saapui tiistaipäivällä. Tiistaina iltana ohjelmassa oli Slovenian analysointia ja lisäksi pelaajat ovat käyneet hotellin ulkopuolella ulkoilemassa haukkaamassa raitista ilmaa. Keskiviikkoiltana he pääsivät ottamaan myös tuntumaa Amsterdamin peliareenasta. Vanha on nauttinut kisatunnelmasta, vaikka koronan vuoksi rajoitukset ovat tiukat.

- Kaikki hommat on hoidettu hienosti eikä ole tarvinnut huolehtia mistään ylimääräisestä, Vanha kiittelee.

Suomi pelasi avausottelussaan tasan 3-3 Italiaa vastaan ja hävisi toisessa Kazakstanille kovan taistelun jälkeen 2-6.

- Meillä on ollut kovia joukkueita vastassa. Italiaa vastaan saimme raavittua tärkeän pisteet ja Kazakstania vastaan meillä oli hyvä ensimmäinen puoliaika, mutta toisella sitten notkahti. Kun he pääsivät johtoon, niin piti ottaa enemmän riskejä ja prässätä ylempää, jolloin heille jäi enemmän tilaa, joita he pystyivät käyttämään hyväkseen. Viimeiset maalit olivat enää kosmetiikkaa, Vanha käy läpi kahta ensimmäistä ottelua.

Vanha tunnetaan yhtensä Suomen parhaimpana yksi vastaan yksi –pelaajana, mutta ei ole vielä päässyt käyttämään asettaan kuin ajoittain.

- On ollut mukava pelata, mutta en ole mielestäni päässyt aivan omalle tasolleni vielä. Toivottavasti nyt viimeisessä alkulohkon ottelussa pääsisi.

- Pitäisi päästä enemmän haastamaan laidassa, kun nyt olen ollut enemmän omassa päässä. Pitäisi päästä ylemmäs ja sitä kautta saisi sitten maaleja ja syöttöjä. Toivottavasti ne tulevat nyt viimeisessä alkulohkon pelissä.

Tiistaina kuului ilouutinen, kun EM-kilpailuihin saadaan ottaa yleisöä viimeisiin peleihin. Ennen kisoja Suomesta oli isäntämaan jälkeen varattu eniten lippuja ja Vanha toivoo kannustusta perjantain peliin.

- Toivottavasti ihan kaikki eivät ehtineet perua lippujaan. Eiköhän sieltä innokkaimmat fanit tule paikalle, mutta toivottavasti saadaan mahdollisimman moni.

Aiemmissa otteluissa lehtereitä ovat koristaneet pahvifiguurit. Vanhan mukaan yleisö katsomossa toisi toivuttua vaihtelua nykyarkeen.

- Tässä on menty toista vuotta näin, joten vähän on jo unohtunut miltä tuntuu pelata, kun on enemmän yleisöä katsomossa. Yleisöttömyyteen on ehtinyt vähän tottua ja turtuakin, harmittelee Vanha.

Sloveniaa vastaan selvät lähtökohdat

Perjantaina edessä on alkulohkon viimeinen ottelu, kun Suomi kohtaa Slovenian. Slovenia on saalistanut kisoista kaksi tasapeliä ja oli lähellä yllättää sekä Kazakstanin että Italian.

- Olemme käyneet Sloveniaa läpi. He pelaavat vähän samantyylistä simppeliä peliä omia vahvuuksiaan käyttäen. Meillä on kova luotto siihen, että pystymme voittamaan heidät.

Ottelun lähtökohdat ovat Suomen kannalta selvät, sillä vain voitto kelpaa. Vanha ei ota asetelmista paineita, vaan kääntää ne vahvuudeksi.

- Tämä on molemmille pakkovoiton peli, mutta olimme vähän laskeneet, että ratkaisut menevät viimeiseen peliin. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin voittaa. Onneksi meillä on kokemusta tästä tilanteesta, sillä olemme muun muassa EM-karsinnoissa pystyneet voittamaan viimeisiä pelejä.

Ratkaisupelien voittaminen kertoo omalta osaltaan joukkueen henkisestä kovuudesta.

- Kun on pakko voittaa, niin pitää ehkä keskittyä vielä enemmän ja toisaalta olemme olleet ennenkin näissä tilanteissa, joten se tuo luottoa. Vaikka olisimme häviöllä ensimmäisen puoliajan jälkeen, niin tiedämme ratkaisujen tapahtuvan sitten viimeisillä minuuteilla ja sekunneilla.

Suomi-Slovenia perjantaina 28.1. kello 18.30 alkaen. YLE TV2 ja Areena näyttävät ottelun suorana lähetyksenä. Lähetys alkaa kello 18.10.