FUTSALIN MM-jatkokarsinta: Suomi ja Serbia Vantaalla tasapeliin, Serbia MM-kisoihin

Suomen miesten futsalmaajoukkue oli yhden voiton päässä MM-kisapaikasta, mutta viisi maalia ratkaisevassa kotiottelussa Serbiaa vastaan eivät riittäneet. Jos otteluparin ensimmäinen kohtaaminen marraskuissa Kragujevacissa oli viimeisen päälle tarkkaa puolustamista puolin ja toisin, Vantaalla nähtiin paljon maalipaikkoja ja rikkeitä. Pääsipä Suomi ensimmäisellä jaksolla 10 metrin vaparipisteellekin. Vieraiden Jovan Lazarević onnistui kolmesti, ja marraskuussa lukemin 1–0 oman kotiottelunsa voittanut Serbia venyi Vantaalla tasapeliin maalein 5–5 (3–2). Serbia etenee Liettuan 2021 MM-kisoihin kahden ottelun yhteismaalein 6–5.

(Artikkelin kuvat: Juha Tamminen)

ke 9.12.2020
Energia-Areena, Vantaa

MM-karsinta, UEFA:n playoff, 2. osaottelu

Suomi–Serbia 5–5 (3–2)

Maalit:
Suomi: Tuukka Pikkarainen 3:19, Panu Autio 10:02, 31:28, Petri Grönholm 14:03, Jukka Kytölä 38:50
Serbia: Marko Pršić 1:11, Jovan Lazarević 11:10, 23:28, 28:25,  Miloš Stojković 36::32
Varoitetut pelaajat: Iiro Vanha, Jani Korpela, Tuukka Pikkarainen, Miloš Stojković

Suomi ja Serbia kohtasivat Vantaalla pariinkin kertaan lykätyssä MM-karsintaottelussa, johon vieraat lähtivät hienoisella etumatkalla. Ensimmäisen osaottelun päätyttyä 0–1 Suomelta edellytettiin kahden maalin voittoa.

Ottelu Energia-Areenalla alkoi isäntien kannalta epäonnisesti. Parketti oli liukas molemmille, mutta ensimmäisenä sen totesi Suomen avauskentällisen Jukka Kytölä, joka jäi askeleen verran jälkeen Strahinja Petrovista, joka sai syöttää oikealta laidalta avopaikkaan kokeneelle Marko Pršićille, joka rokotti Suomea jo toisen kerran otteluparissa. Suomen olisi tehtävä ainakin kolme maalia, mutta aikaakin oli riittämiin.

Suomen hyökkäyspään erikoistilanteet toimivat. Serbian puolustuksessa urakoinut Stefan Rakić rikkoi Tuukka Pikkaraista ajassa 3.17, ja Sergei Korsunovin vapaapotku kilpistyi puolustajista Pikkaraisen itsensä ulottuviin. Suomen nuorempaan kaartiin kuuluva Pikkarainen avasi maalitilinsä maajoukkuepaidassa tärkeässä paikassa. Myös Lassi Lintula hankki Rakićin kustannuksella vapaapotkun läheltä maalia, mutta Korsunovin laukaus meni yli maalin.

Serbia näytti lähtevän otteluun suhteellisen varovaisella prässillä ja varovan riskien ottamista, mutta Suomi pakotti vieraansa rikkomaan. Ottelua oli pelattu 10 minuuttia, kun Serbia otti viidennen kumuloituvan rikkeensä Petrovin kaataessa Suomen kapteeni Panu Aution, joka asettui laukomaan vapaapotkun hyvältä sektorilta. Aution sijoitus sujahti puolustajien jaloista suoraan maaliin.

Suomen johto ei kuitenkaan kestänyt kauan. Prässinpurku päättyi kehnoon syöttöön omassa päädyssä vain minuutin verran Aution maalin jälkeen, ja Serbian sankariksi noussut Jovan Lazarević pääsi sijoittamaan pallon Suomen maalivahti Juha-Matti Savolaisen taakse.

Petri Grönholm (5) avasi maalitilinsä maajoukkueessa.

Suomen momentum ensimmäisellä jaksolla riitti vielä yhteen maaliin ja kymmenen metrin vapaapotkuun. 3–2-johtomaali oli sekin erikoistilannemaali: Iiro Vanha antoi kulmapotkun, ja pallo jäi pomppimaan Nemanja Momčilovićin maalin eteen. Maaliin sen jatkoi "takavasarallaan" Petri Grönholm, joka ei ollut mukana otteluparin ensimmäisessä osaottelussa Serbiassa. Pikkaraisen osuman tavoin Grönholmin maali oli tekijänsä ensimmäin maajoukkueessa. Hetkeä myöhemmin Serbia rikkoi kuudennen kerran, mutta Momčilović peitti Panu Aution kymppimetrisen.

Tauolle siirryttäessä Suomi johti ottelua 3–1. Pukukopista asteli kuitenkin virhetilinsä nollannut Serbia, joka otti toisen jakson hallintaansa. Lazarević iski illan toisen maalinsa 24. minuutilla vastahyökkäyksen päätteeksi, ja viittä minuuttia myöhemmin hän täydensi hattutemppunsa hienolla osumalla kuljetettuaan palloa koko kentän halki. Vaikka Suomi onnistui rakentelemaan useita hyviä hyökkäksiä, muun muassa Vanhan ja Grönholmin pivotpelillä rakenteleman mainion maalipaikan, virheitä kasautui nyt enemmän Suomelle.

Mikko Kytölä puki maalivahdinpaidan ylleen, kun ottelua oli jäljellä kymmenisen minuuttia. Ylivoimapeli alkoi aktiivisena, vaikka Serbia roikotti palloa hanakasti parista katkosta lähelle Suomen maalia. Maaliin saakka pallon sai ensin kuitenkin Panu Autio, jolle pelattiin avopaikka takatolpalle miltei maaliviivalle. Poikittaissyötön tarjoili Jani Korpela. Peli oli jälleen tasan ja ottelua oli edelleen jäljellä yli kahdeksan minuuttia.

Aika ei kuitenkaan riittänyt. Serbia onnistui kasaamaan Suomen tielle esteitä vielä viidennellä maalilla, ja Jukka Kytölän tasoitus – Suomelle tuttuun tapaan erikoistilanteesta, vapaapotkusta – jäi ottelun viimeiseksi osumaksi. Näin Serbia lunasti paikkansa Liettuassa lokakuussa 2021 pelattavissa maailmanmestaruuskisoissa.

Sergei Korsunov

***

Suomen päävalmentaja Mico Martić harmitteli ottelun jälkeen, että otteluparia ei voitu pelata jo keväällä Suomen kannalta erinomaisesti sujuneen Portugalin karsintaturnauksen jälkeen. Marras- ja joulukuulle siirtyneissä otteluissa Suomelta puuttui useita Portugalissa mukana olleita pelaajia. Joukkueelle Martić antoi kuitenkin runsaasti kiitosta:

– Meillä on oma tapamme pelata, jonka me tunnemme läpikotaisin. Suomi ei pelkää ketään. Olen ylpeä näistä pelaajista, etenkin kokeneimmista pelaajista, jotka ovat tulleet pitkän matkan. Mukana on myös nuoria pelaajia, jotka ovat kasvaneet joukkueen mukana. Uskon, että Suomella on kirkas tulevaisuus.

Myös Suomen valmennusryhmän Ville Sihvonen kommentoi ottelun jälkeen sekä pettymystä että ylpeyttä joukkueesta:

– Ensinnäkin melkein kahden vuoden projektiksi venynyt MM-karsinta oli pitkä urakka ja vaikeuksien kautta tultiin tähän. Oli saumat tehdä tulosta, ja näytettiin että pystytään tekemään sitä tarvittaessa, mutta tänään oli maalintekokilpailu, ja siinä jäätiin kakkoseksi. Harmittaa hitosti: MM-kisoihin Euroopasta pääseminen on todella vaikeaa – sinne pääsee isännän lisäksi kuusi joukkuetta. Kova juttu että päästiin edes tähän, mutta nyt ei ollut tämän jengin aika.

– Tämän joukkueen tarina on ollut huikea. Yksilöinä ei ehkä loisteta, mutta joukkueena – isolla J:llä – ollaan päästy pitkälle, ja joukkueena tänään hävittiin.

Kapteenit Autio ja Miloš Simić sekä tuomarit Balázs Farkas, Gábor Kovács ja Kirill Naishouler. Ottelu oli Farkasin viimeinen kansainvälinen peli.

Maajoukkuekapteeni, Suomi-futsalin ikoni Panu Autio kommentoi ottelua tuoreeltaan:

Meillä oli kaikki mahdollisuudet ottaa tästä kisapaikka, ja pelattiin hyvin: laitettiin Serbia ahtaalle ja prässättiin hyvin. Mutta päästettiin liikaa helppoja maaleja. Siihen se karkasi: en muista, koska meille olisi viimeksi tehty viisi maalia. Tällaista on futsal.

– Joukkue on kehittynyt koko ajan valtavasti, enkä näe miksi se ei jatkuisi. Kyllä meille varmasti jäi jokaiselle sellainen fiilis, ettei tänään pelattu tämän joukkueen parasta peliä. Paras peli on vielä jossain edessä päin.

– Onhan tämä raskasta: MM-kisoihin on sauma päästä joka neljäs vuosi, eikä näitä mahdollisuuksia tule uralle montaa – omalle uralle ei varmasti enää toista. Mutta tästä joukkueesta olen tosi ylpeä, ja onnellinen siitä, että olen saanut olla messissä tämän reissun ja nähdä tämän kasvutarinan ja asenteen, joka joukkeella on ollut. Miten itseluottamus on kasvanut ja miten meidän nuoret pelaajat ja vanhemmatkin pelaajat ovat kehittyneet matkan varrella ja hitsautuneet yhteen.