Takaisin
11.4.2021 klo 20.20

Futsalin EM-karsinta: Suomi yhden voiton päässä EM-kisoista, tiistaina Belgia Vantaalla

Jaa:

Ⓒ Tommi Limnell

Miesten futsalmaajoukkue saa tiistaina vieraakseen Belgian EM-karsintojen karsintalohkon viimeisessä ottelussa. Vantaan Energia-Areenalla pelattavan ottelun voittaja etenee lohkokakkosena suoraan EM-kisoihin. Vähämaalisella tasapelillä Suomi nappaisi lohkon kakkossijan ja jäisi odottamaan muiden lohkojen tuloksia. Belgian tehdessä vähintään kolme maalia kelpaa Suomelle vain ja ainoastaan voitto.

Lataa ottelun digikäsiohjelma tästä!

Futsalin EM-karsintaa, lohko 7

ti 13.4.2021 Suomi Belgia
Vantaa, Energia-Areena klo 18.10 (YLE TV2)

>> Futsalin EM-karsinnan tarkemmat tiedot ja tilastot
>> Suomen nimetty joukkue

Suomi ja Belgia tasapisteissä – voitto toisi EM-kisapaikan

Alkuvuosi on ollut futsalin EM-karsintojen suhteen tiivistä aikaa. Koko neljän maajoukkueen karsintalohko vuoden 2022 Alankomaissa pelattaviin EM-kisoihin pelataan tammi–huhtikuun aikana. Suomen saldo tähän mennessä on tasapeli Belgiassa, kaksi tappiota Italialle ja kaksi voittoa Montenegrosta. Belgia on voittanut sekä Italian että Montenegron kotonaan, mutta hävinnyt vieraissa molemmille. Näin ollen Suomi ja Belgia lähtevät päätöskierrokselle kutkuttavasti tasapisteistä; molemmilla on seitsemän pistettä.

Mikäli Suomi ja Belgia pelaisivat Vantaalla toistamiseen tasan ja päätyisivät tasapisteisiin, ratkaisisi lohkon kakkossijan keskinäisten otteluiden vierasmaalisaldo. Koska Suomi venyi Liègessä 3–3-tasapeliin, Suomelle riittäisi nyt tasapelilukemat 2–2, 1–1 tai 0–0. Toisaalta jo 3–3-tasapelillä Belgia pysyisi niukasti Suomen edellä: sillä on koko lohkon otteluissa sama maaliero, mutta yksi tehty maali enemmän.

Suomella kaksi voittoa Montenegrosta ja kaksi tappiota Italialle

Suomi aloitti EM-karsinnat uusiutuneella ja nuorentuneella joukkueella muutaman poisjäännin johdosta. Avausotteluissa Belgian ja Italian vieraana useat uudet pelaajat saivat tulikasteensa arvokisakarsinnoissa. Belgiaa vastaan Suomi venyi kahden maalin tappioasemasta 3–3-tasapeliin, Italia oli kotonaan Pratossa Suomelle liian vahva ja kaasutteli toisella puoliajalla 7–4-voittoon. Uudemmista maajoukkuekasvoista Tero Intala ja Justus Kunnas tekivät ensimmäiset maaottelumaalinsa.

Maaliskuussa jatkettiin kotikentällä Vantaan Energia-Areenalla. Italia oli toistamiseen Suomea vahvempi, tällä kertaa lukemin 2–4. Sen sijaan Montenegroa vastaan uudistunut Suomi onnistui erinomaisesti ja takoi taululle 6–1-kotivoiton. Useat nuoremman sukupolven pelaajat saivat suuria onnistumisia. Tässä vaiheessa Italia varmisti jo lohkovoittonsa ja suoran kisapaikan; toisesta paikasta pelasivat vielä Suomi, Belgia ja kertaalleen Belgian selättänyt Montenegro.

Huhtikuun ensimmäisissä otteluissa Belgia yllätti kotonaan Italian,  Suomi kaivoi väkisin Montenegrosta 1–2-vierasvoiton Juhana Jyrkiäisen kahdella osumalla. Huhtikuun otteluihin Suomi sai takaisin kerralla koko vanhan ykkösketjunsa Panu Autio – Mikko Kytölä – Jukka Kytölä – Miika Hosio. Kolme ensin mainittua olivat sivussa viikkoja loukkaantumisten vuoksi, Hosiolla oli haasteita koronatilanteen matkustusrajoitusten suhteen.

Jarmo Junno ja Juhana Jyrkiäinen Suomen tehomiehinä

Kokeneen nelikon paluu siirsi pudotti useita hyvin pelanneita nuorempia pelaajia katsomon puolelle. Toisaalta Podgoricassa kolmosketjussa urakoineet Juhana Jyrkiäinen ja Jarmo Junno nousivat suureen rooliin; Jyrkiäinen viimeisteli Suomen molemmat maalit.


Juhana Jyrkiäinen ja Jarmo Junno. (Kuva: Federazione Italiana Giuoco Calcio)

Suomen parhaat maalintekijät EM-karsintojen viidessä ottelussa tähän asti ovat olleet juuri Jarmo Junno viidellä maalillaan ja Juhana Jyrkiäinen neljällä osumalla. Kertaalleen maaliverkkoja ovat heiluttaneet Tero Intala, Mikko Kytölä, Petri Grönholm, Justus Kunnas, Lassi Lintula, Tuukka Pikkarainen ja Jaakko Alasuutari. Maalivahtiosastolla päävastuun on kantanut Juha-Matti Savolainen; myös Kasper Kangas on käynyt tolppien välissä.

Iiro Vanha kärsi pelikieltonsa Montenegroa vastaan, joten Suomi pääsee Belgiaa vastaan ilman pelikieltoja. Päävalmentaja Mićo Martić pääsee siis valitsemaan kokoonpanonsa jokseenkin parhaasta mahdollisesta ryhmästä.

Mićo Martić pitää haasteista ja uskoo vakaasti EM-kisapaikkaan

Martić vei maajoukkueen MM-kisojen porteille; joulukuun Serbia-tappion ja pettymyksen jälkeen uusi mahdollisuus pelata arvokisapaikasta on käsillä heti perään.

– Tiesimme, että Montenegrossa tulee vaikea peli. He olivat voittaneet Belgiankin kotona ja janosivat revanssia meistä. Samalla tiesimme, että voitto Montenegrosta helpottaisi tilannettamme päätöskierroksella.

– Olen tyytyväinen, että tilanne Belgia-otteluun on nyt selkeä. Varmaan kisapaikkaan tarvitaan voitto, ja sitä lähdemme hakemaan kotikentällä.

– Saimme näihin viimeisiin otteluihin takaisin neljä tärkeää pelaajaa ja “historiallisen” ketjun Autio – Kytölä – Kytölä – Hosio. He tarvitsivat tauon jälkeen yhden pelin alle yhdessä, mutta nyt he ovat täysin valmiita toiseen otteluunsa pitkästä aikaa – siihen kaikkein tärkeimpään.

– Me pidämme haasteista. Belgia on voittanut torstaina Italian, joten heillä itseluottamus on korkealla. Belgia on tervetullut Vantaalle haastamaan meidät, ja olemme valmiita haasteeseen.


(Suomen päävalmentaja Mićo Martić. (Kuva: Petteri Tyni)

Ville Sihvonen: Belgian yksilöt vaarallisia, Suomi joukkueena parempi

Suomen apuvalmentaja Ville Sihvonen on tyytyväinen Montenegrosta kaivettuun vierasvoittoon ja tietää Belgian vahvuudet ja heikkoudet.

– Kyllä Montenegro-matsia voidaan luonnehtia sanonnalla “vaikeuksien kanssa voittoon”. Oli tiedossa, että ottelusta tulee vaikea, mutta usko ja luottamus vierasvoittoon meillä oli loppuun saakka. Ylivoimapeliä lentävällä maalivahdilla on harjoiteltu jonkin verran, nyt se tuotti tulosta.

– Hieno “finaali” tulossa tiistaina Vantaalla. Belgia on ehdottoman kova vastus. He voittivat eilen Italian, mikä kertoo heidän potentiaalistaan. Myös meidän vieraillessamme Liègessä olimme ajoittain alakynnessä heidän taitavia yksilöitänsä vastaan.

– Belgialla on hyviä yksilöitä. Olemme kuitenkin joukkueena parempi, ja lähdemme ehdottomasti voittamaan Belgiaa kotona.


Ville Sihvonen on ollut maajoukkueen valmennustiimissä pitkään.

EM-karsintojen sankari Jarmo Junno odottaa tiistain huipennusta

Suomen EM-karsintojen paras maalintekijä Jarmo Junno laukoi Podgoricassa jälleen kerran tuloksekkaan kaukolaukauksen, josta Suomi sai tärkeän avausmaalinsa.

– Oli puhetta että erikoistilanteita pelataan minulle vetopaikalle aika paljon. Pääsin kokeilemaan vetoa, ja se oli ikään kuin kopio siitä, mitä tehtiin Vantaalla. Jyrkiäinen oli hyvin maalilla vastassa; otin jalkapohjalla haltuun ja pääsin laukomaan. Jyrkiäinen kun siellä maalilla maskissa pyörii, niin se on vaikea puolustaa; taas tuotti kuvio tulosta. Vielä kun “Jute” [Jyrkiäinen] viimeisteli meidän voittomaalinkin, niin hän oli kyllä joukkueen tärkein jätkä. Ansaitut pisteet Montenegrosta lopulta.

– On upeaa saada ikään kuin suuri “finaali” kakkossijasta ja EM-kisapaikasta kotiin Vantaalle viimeisellä kierroksella. Uskoisin näin, että kisoihin mennään kun saadaan Belgia nurin kotikentällä. Huikea porkkana kotiotteluun tarjolla.


Jarmo Junno on ollut Suomen EM-karsintojen ykköspyssy. (Kuva: FIGC)

Kokeneet Rahou, Leo ja Dillien Belgian maalipyssyinä

Lohkon avausottelussa Liègessä tammikuussa Belgian juonikas Omar Rahou tuotti päänvaivaa Suomen puolustukselle ja viimeisteli lähietäisyydeltä kaksi maalia. Avausmaalin laukoi upeasti volleysta yläkulmaan kokenut, 40-vuotias Leo, joka teki ottelun ratkaisseet kaksi maalia myös Italiaa vastaan viime torstaina.

Belgian parhaat maalintekijät viidessä lohkon ottelussa ovat olleet Rahou, Leo ja Steven Dillien neljällä maalillaan. Marvin Ghislandi on osunut kahdesti. Muihin avainpelaajiin kuuluvat kapteeni Mohamed Dahbi Reda ja Ibrahim Adnane.

Belgia on nykyään UEFA:n maajoukkuerankingissa Suomen alapuolella, mutta maalla on historiaa yhtenä Euroopan suurista futsalmaista. Ensimmäisissä futsalin MM-kisoissa Alankomaissa 1989 Belgia eteni välieriin, joissa se hävisi Brasilialle vasta rangaistuspotkukilpailussa. Brasilia voitti maailmanmestaruuden ja Belgia jäi neljänneksi.


Suomi venyi tammikuussa Liègessä 3–3-tasapeliin Belgiaa vastaan.

Myös 1990-luvun molemmissa MM-kisoissa Belgia eteni puolivälieriin saakka; sen jälkeen se ei ole yltänyt UEFA:n MM-karsinnoista itse kisoihin saakka. 11 kertaa kautta aikojen järjestetyissä EM-kisoissa Belgia on ollut viisi kertaa. Myös EM-kisojen puolella Belgian suurin menestys on lajin arvokisatoiminnan alkuvuosilta: ensimmäisissä EM-kisoissa 1996 Belgia eteni välieriin ja voitti pronssiottelussa Italian. Muissa neljässä EM-lopputurnauksessa Belgian tie karahti alkulohkoon.

Vuoden 2010 jälkeen Belgian ainoa arvokisaesiintyminen on vuoden 2014 EM-kisoista, joita maan jalkapalloliitto isännöi Antwerpenissä.

Suomelle EM-kisapaikka olisi historian ensimmäinen. 

>> UEFA:n EM-sivusto


136 maaottelun ja 93 maaottelumaalin Panu Autio palasi takaisin kokoonpanoon.

 Suomen ottelut EM-karsinnoissa

28.1.2021 Liège  Belgia–Suomi  3–3 (1–0)
2.2.2021 Prato  Italia–Suomi 7–4 (3–2)
5.3.2021 Vantaa Suomi–Italia 2–4 (0–2)
8.3.2021 Vantaa Suomi–Montenegro 6–1 (3–1)
9.4.2021 Podgorica  Montenegro–Suomi 1–2 (1–1)
13.4.2021 Suomi–Belgia, Vantaa klo 18.10  YLE TV2

(Ajat Suomen aikaa)
YLE lähettää kaikki Suomen ottelut suorana lähetyksenä.

Joukkueen mukana Belgiassa ja Italiassa on futsalmaajoukkueen tiedottaja Petteri Tyni.

Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:
Petteri Tyni
+358 50 466 7025
[email protected]