Futsalin EM-karsinta: Suomi voitti Montenegron, EM-kisapaikka katkolla tiistaina Vantaalla

Miesten futsalmaajoukkue jatkoi EM-karsintojaan komealla vierasvoitolla. Montenegro kaatui Podgoricassa Juhana Jyrkiäisen viime sekuntien voittomaalilla maalein 1–2 (1–1). Suomen tasoitusmaalin 10. minuutilla ohjasi niin ikään Jyrkiäinen. EM-karsinnat jatkuvat Vantaan Energia-Areenalla tiistaina 13.4. lohkon päätösottelulla Belgiaa vastaan. Tämän hetken tilanteen mukaan kotivoitto Belgiasta olisi viemässä Suomen suoraan EM-kisoihin.

39.39 Juhana Jyrkiäinen 1–2

(Korjattu 9.4.2021: Suomen avausmaalin tekijä oli Juhana Jyrkiäinen, joka ohjasi maalinedustalta sisään Jarmo Junnon laukauksen.)

Juhana Jyrkiäinen osui kahdesti ottelussa. (Kuva: Federazione Italiana Giuoco Calcio )

Suomen futsalmaajoukkue haki upean 1–2-vierasvoiton Montenegron vieraana Podgoricassa. Juhana Jyrkiäinen laukoi voittomaalin vain 21 sekuntia ennen loppua ylivoimakuviolla Miika Hosion ja Panu Aution esityöstä. Tasapeli tai tappiokin olisi pitänyt Suomen EM-haaveet elossa, mutta voitto antaa päätöskierrokselle Belgiaa vastaan Suomelle huomattavasti paremmat asemat. Näin ollen Suomi haki viimeisillä minuuteilla 1–1-tasatilantessa voittomaalia lentävän maalivahdin turvin – ja onnistui!

Neljä konkaria palasi SUOMEN kokoonpanoon

Suomen ykkösketjuna Podgoricassa aloitti pitkästä aikaa erittäin kokenut, lukuisista 2010-luvun maaotteluista tuttu nelikko Panu Autio (C) – Mikko Kytölä –Jukka Kytölä – Miika Hosio. Nelikon pelaajat olivat huilanneet useita karsintaotteluita ennen tätä; Autio ja Kytölän veljekset olivat toipuneet loukkaantumisista, Hosio pääsi viimein matkustamaan asuinmaastaan Qatarista. Maalivahtina aloitti mainiota kautta Italian Serie A -seura Mantovassa pelaava Juha-Matti Savolainen.

Ensimmäiset yhdeksän minuuttia oli varovaista ja huolellista, puolustusvoittoista peliä. Suomi oli pallonhallinnassa hienokseltaan niskan päällä, mutta Montenegrollakin oli pari laukaisupaikkaa. 10. minuutilla tapahtuikin sitten senkin edestä. Jani Korpela rikkoi rangaistusalueella maalivahti Dragoljub Despotovićin pitkää avausta tavoitellutta Montenegron pivot-pelaaja Luka Vuleticia, mistä tuomiona oli ilmiselvä rangaistuspotku.

Montenegro rankkarista johtoon, Junno kuittasi tasoituksen

Suomi vaihtoi kuusimetristä varten maalille Savolaisen tilalle rankkareissa loistavan Kasper Kankaan, mutta Montenegron kokoonpanoon palannut vahva Eldin Ćorović pommitti kuusimetrisen vuorenvarmasti voimalla verkkoon. Näin kaikki Suomen kokoonpanon 14 pelaajaa olivat saaneet tulikasteensa.

Juha-Matti Savolainen torjui Podgoricassa kaikki laukaukset. (Kuva: Petteri Tyni)

Heti perään Suomen kolmosketjun kulmakuvio toimi erinomaisesti; Tuukka Pikkarainen antoi kulman, Jarmo Junno harhautti puolustajan sivuun valelaukauksella ja pamautti pallon jalkapohjaharhautuksen jälkeen maalille, josta Juhana Jyrkiäinen ohjasi pallon maaliin: Suomi oli tullut heti tasoihin.

Loput avauspuoliajasta mentiin tasalukemissa; Suomi jatkoi kolmen ketjun peluutusta Jarmo Junnon pienen päävamman paikkailua lukuunottamatta. Despotović Montenegron maalilla pelasi unelmapuoliajan torjuen useita Suomen laukauksia. Kolmosketjun pohjalla Junnon ja Pikkaraisen ketjukaverina pelasi Olli Pöyliö, pivotina Jyrkiäinen.

Toinen puoliaika tehotonta, maalivahti Despotović liekeissä

Toisella puoliajalla Suomen tehottomuus maalinteossa jatkui, mutta erityisesti kakkosketjuna pelannut Korpela – Sergei Korsunov – Tero Intala – Lassi Lintula väläytteli osaamistaan hyökkäyssuuntaan. Tamperelaislähtöisistä pelaajista koostuva nelikko järkkäsi samassa vaihdossa muutaman loistopaikan, mutta Montenegron Dragoljub Despotović torjui edelleen hienosti.

Lähimpänä maalintekoa oli 23 minuutin kohdalla Intala takatolpalta. Myös Juha-Matti Savolainen Suomen tolppien välissä pelasti pari kertaa Suomen takaiskumaalilta, kun Montenegro pääsi laukomaan Suomen merkkausvirheistä.

Viimeisillä kymmenellä minuutilla myös Suomen ykkös- ja kolmosketju loivat useita maalipaikkoja, mutta ruuti oli enimmäkseen märkää. Erityisesti kolmosketjusta pää kääreessä pelannut Junno ja ykkösketjuun kapteeninnauha käsivarressa palannut Panu Autio laukoivat ahnaasti, mutta tuloksetta.

Mićo Martićin taktinen veto loppuminuuteilla toi tuloksen (Kuva: Petteri Tyni)

Suomen ylivoimapelaaminen toi ratkaisun

38. minuutilla Suomen päävalmentaja Mićo Martić teki taktisen muutoksen, ja Suomi lähti tasatilanteessa hakemaan voittomaalia 5 vs. 4 -ylivoimalla. Tasapeli tai tappiokin olisi pitänyt Suomen EM-haaveet elossa, mutta voitto antaisi päätöskierroksella Suomelle huomattavasti paremmat asemat.

Panu Autio tuli lentäväksi maalivahdiksi, Suomen ylivoimakuviot purivat Montenegroon erinomaisesti. Ensin Miika Hosiolla oli loistopaikka takatolpalta, hetkeä myöhemmin Jani Korpela laukoi kauempaa voimalla takatolppaan, jonka vierellä Hosio päivysti sekunnin murto-osan myöhässä.

Suomi jatkoi kärsivällistä ja hyvin harjoiteltua, monipuolista 5 vs. 4 -ylivoimapelaamista. Vain 21 sekuntia ennen päätöstä kuvio puri täydellisesti. Juhana Jyrkiäinen viimeisteli voittomaalin ajassa 39:39 Hosion ja Aution upeasta esityöstä. Maalivahdin paitaa kantanut Autio ajoi keskeltä läpi, syötti Hosiolle takatolpalle, Hosio harhautti maalivahdin ja tarjoili Jyrkiäiselle toiseen aaltoon, Jyrkiäinen tälläsi sydämensä kyllyydestä yläkulmaan.

Viimeiset sekunnit Suomi puolusti viisaasti ja piti johtoasemansa loppuun asti. Montenegro oli lyöty!

Miika Hosio palasi maajoukkuepaitaan ja pelasi erinomaisesti.

Suomi nousi Belgian rinnalle seitsemään pisteeseen, mutta Belgian maaliero (18–17) on Suomen maalieroa (17–16) marginaalisesti parempi. Tasapisteissä ratkaisee lopulta kuitenkin ensisijaisesti keskinäisten ottelujen vierasmaalit, joten Suomelle riittää lohkon kakkossijaan tiistaina vähämaalinen 2–2-, 1–1 tai 0–0-tasapeli Belgiaa vastaan. Sen sijaan toisenkin keskinäisen ottelun päättyessä 3–3-tasapeliin Belgia saa edun lohkossa tekemiensä  yhteismaalien turvin.

Kotivoitolla Suomi nappaa kakkossijan Belgian edestä ja suoran kisapaikan, sillä kahdessa muussa lohkossa (lohkot 4 ja 5) lohkokakkonen ei voi nousta enää Suomen lailla 10 sarjapisteeseen.

Kuusi parasta lohkokakkosta suoraan EM-kisoihin

Karsintalohkot tammikuussa 2022 Amsterdamissa alkaviin EM-kisoihin pelataan tammi–huhtikuun aikana. Lohkovoittajat sekä kuusi parasta lohkokakkosta pääsevät EM-lopputurnaukseen kisaisäntä Hollannin seuraksi. Kaksi jäljelle jäävää lohkokakkosta pelaavat kaksiosaisen jatkokarsinnan viimeisestä kisapaikasta.