Futsalin EM-karsinta: Suomi jyräsi Montenegron tärkeässä ottelussa

Miesten futsalmaajoukkue pelasi neljännen EM-karsintaottelunsa maanantaina Vantaalla. Suomi oli alusta asti muutaman askeleen edellä vierasjoukkue Montenegroa. Loppulukemat 6-1 (3-1) kuvaavat täysin pelitapahtumia. Voiton myötä Suomi nousi sarjataulukossa neljään pisteeseen ja taistelemaan tasapäisesti lohkon kakkossijasta.

33:04 Jaakko Alasuutari 6-1

Suomi marssitti kentälle avausnelikon muodossa Jani Korpela (C) – Justus KunnasTero IntalaLassi Lintula, joista tosin Kunnas teki heti aloitusvihellyksen jälkeen tilaa Sergei Korsunoville. Maalinsuulla Suomella aloitti tutusti Juha-Matti Savolainen.

Suomi aloitti ottelun erittäin väkevästi, ja se rakensi heti avausminuutilla useamman hyvän laukaisupaikan. Myös helpottava avausmaali saatiin nopeasti, kun verkko heilui ensimmäisen kerran jo ajassa 01:31. Kokoonpanoon nousseen Jaakko Alasuutarin ovela esityö toi pallon Tuukka Pikkaraiselle laitaan. Pikkarainen löysi tarkalla syötöllä maalin edestä Juhana Jyrkiäisen, joka iski Suomen 1-0 -johtoasemaan.

Suomen lähti otteluun tuttuun tapaan laajalla materiaalilla ja kolmella kentällisellä, mikä mahdollisti korkean prässin. Tätä kautta myös pallonhallinta pysyi vahvasti Suomella läpi jakson. Suunnitellut kentälliset tosin sekosivat heti alussa, kun jo avausvaihdossa joukkueen kapteeni Jani Korpela loukkasi itseään. Tämä toi lisää peliaikaa erityisesti Jarmo Junnolle, joka käyttikin kasvaneen vastuun tehokkaasti hyväkseen.

Avausmaalin järjestänyt nelikko oli asialla myös 2-0 -osumassa, joka syntyi ajassa 09:07. Jyrkiäisen vahva prässi tuotti Suomelle rajapotkun hyökkäysalueelta. Pikkarainen syötti, ja Junno laukoi kaukaa pallon tarkasti alanurkkaan Jyrkiäisen häiritessä maalivahdin näkökenttää. Pelikellon näyttäess 13:05, iski Junno iski jälleen - tällä kertaa suoraan vapaapotkusta.

Myös Montenegro sai kuparisen rikki avausjaksolla. Sen 3-1 -kavennus syntyi ajassa 17:21, kun rajapotkusta pallo pomppasi onnekkaasi Suomen omasta pelaajasta ohi Savolaisen. Vierasjoukkue sai maalista piristysruiskeen, mutta Savolainen otti tärkeät torjunnat jakson loppuun ja näin tauolle siirryttiin lukemissa 3-1.

Jarmo Junnon vapaapotku upposi suoraan maaliin. Kuva: Juha Tamminen.

SUOMI VAHVA TOISELLAKIN JAKSOLLA

Toinen jakso ei muuttanut ottelun kokonaiskuvaa. Suomi piti pelin tiukasti hallussaan, prässäsi vavasi, eikä antanut Montenegrolle yhtään ilmasta tilaa rakentaa pallollista peliään. Vapauttava 4-1 -maali syntyi hiukan onnekkaastikin kun ottelua oli pelattu 26:33. Justus Kunnaksen kova kaukolaukaus Korsunovin antamasta rajapotkusta muutti maalin edestä suuntaa Montenegron puolustajasta, eikä maalivahdille jäänyt mahdollisuuksia reagoida ohjaukseen.

Montenegron pelinrakentelu vaikeutui entisestään jakson edetessä, kun Suomi piti vauhtia yllä. Vahva prässi tuotti Suomelle tilanteita, ja palloa kaivettiin verkosta jälleen ajassa 30:11. Montenegron puolustava pelaaja joutui antamaan oman maalin tuntumassa hätäisen syötön. Paikalla oli Tuukka Pikkarainen, joka kruunasi hienon ottelunsa puskemalla pallon kaikessa rauhassa verkkoon maalin edestä.

Suomen paras nelikko Junno - Alasuutari - Pikkarainen - Jyrkiäinen jatkoi loppuun asti tehokkaasti. Ajassa 33:04 maalinteossa onnistui lopulta myös Alasuutari, jonka maajoukkueuran avausmaali sinetöi loppulukemat 6-1 takatolpalta Jyrkiäisen ja Pikkaraisen esityön jälkeen.

Jobinpostia Suomen joukkueelle tuli Iiro Vanhan keltaisen kortin myötä, mikä pitää pelaajan pelikiellossa seuraavasta karsintaottelusta. Maalinsuulla nuori Kasper Kangas teki näiden karsintojen debyyttinsä, kun Savolainen otettiin vaihtoon kuutisen minuuttia ennen päätössummeria.

"Jokainen peli on meille nyt finaali"

Kaksi maalia iskenyt Jarmo Junno oli tyytyväinen joukkueen esitykseen.

- Tulosta lähdettiin hakemaan, ja se saatiin. Korpelan loukkaantuminen sekoitti vähän kentällisiä, mutta toivuttiin siitä nopeasti. Lauottiin paljon pelisuunnitelman mukaisesti, ja se tuotti hyvin tulosta tänään, Junno kertoi tuoreeltaan pelin jälkeen.

Suosikkiasema ei tuonut Suomelle liikaa paineita.

- Olihan se henkisestikin erilainen tilanne lähteä suosikkina peliin Italia-otteluiden jälkeen. Nyt vastustaja puolusti aika alhaalta, mutta meillä oli siihen lääkkeet valmiina. Tästä on hyvä jatkaa kohti lohkon päätöspelejä, kun kaikki on omissa käsissämme. Käsittelemme jokaista peliä nyt ikään kuin finaalina, mikä on mahtava tilanne lähteä pelaamaan näitä otteluita, Junno päätti ja siirsi jo katseita kohti huhtikuun ratkaisupelejä.

Sihvonen: "Oma hyvä tekeminen riittää vieraskentälläkin"

Myös joukkueen valmentaja Ville Sihvonen oli tyytyväinen mies pelin jälkeen.

- Tärkeä voitto! Se oli tietysti ainoa tavoite tässä ottelussa ja niin on jatkossakin. Kuusi tehtyä maalia ja vain yksi omiin. Vastustaja oli kuitenkin fyysinen, painiin ryhtyvä joukkue, joten täytyy olla tyytyväinen tulokseen, Sihvonen kommentoi.

Taktisesti kypsän esityksen on erinomainen tilanne lähteä kohti huhtikuun pelejä.

- Kuusi pistettä on vielä tarjolla, ja niitä lähdetään hakemaan. Kymmenen pistettä on meidän maali karsinnassa ja uskotaan, että se riittää Hollantiin ja EM-kisoihin.

Huhtikuussa Suomi kohtaa ensin vieraskentällä juuri Montenegron.

- Nyt hetki huilataan ensin ja pelataan liigapelejä. Aivan erilainen peli on tulossa vieraskentällä. Me kuitenkin uskotaan, että ollaan laadukkaampi joukkue ja tiedetään, että oma hyvä tekeminen riittää voittoon sielläkin, Sihvonen uskoo.

Suomi jatkaa EM-karsintaurakkaansa huhtikuussa. Perjantaina 9.4. vastassa on vierasottelussa Montenegro, ja tiistaina 13.4. karsintalohkon päätöspelissä Vantaalla vastaan asettuu Belgia.