Futsalin EM-karsinta: Italia liian vahva Suomelle

Miesten futsalmaajoukkue pelasi EM-karsintojen toisen ottelun tiistaina vieraskentällä Italiaa vastaan. Suomi nousi kolme kertaa tappioasemasta tasoihin, mutta lopputuloksena Pratosta oli harmillinen 7–4-tappio. EM-karsinnat jatkuvat kotikentällä Vantaalla 5. maaliskuuta Italiaa vastaan ja 8. maaliskuuta Montenegroa vastaan.

Artikkelin kaikki kuvat: Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC)

ti 2.2.2021

Futsalin EM-karsintaa, lohko 7

Palazzetto Estraforum, Prato

Italia – Suomi 7–4 (3–2)

Suomen maalit: Juhana Jyrkiäinen, Jarmo Junno, Petri Grönholm, Justus Kunnas

Miesten futsalmaajoukkue pelasi EM-karsintojen toisen ottelun tiistaina vieraskentällä Pratossa Italiaa vastaan. Suomi onnistui nousemaan kolme kertaa tappioasemasta tasoihin, mutta lopputuloksena oli harmillinen 7–4-vierastappio. Suomi on lohkossa kahden ottelukierroksen jälkeen kolmantena Italian ja Belgian jälkeen.

Suomen kapteeni Mikko Kytölä (Kuva: FIGC)

Lassi Lintula, Alex Merlim ja Mammarella palasivat kokoonpanoihin

Suomi ja Italia olivat kohdanneet aiemmin arvokisakarsinnoissa neljä kertaa. Kolme ensimmäistä kohtaamista (2003, 2013, 2015) olivat päätyneet Italian selkeisiin voittoihin, mutta vuosi sitten MM-karsinnan Elite Roundilla Suomi pakotti hyvällä puolustuspelillään Italian tasapeliin. Tuolloin Suomi pudotti Italian jatkosta ja eteni jatkokarsintaan Serbiaa vastaan.

Italia on vuoden aikana arvokisakarsintojen välillä uudistunut huomattavasti, radikaalimmin kuin Suomi. 43-vuotias Massimiliano Belarte, “Il Filosofo” korvasi viime vuonna Alessio Mustin päävalmentajan roolissa. Vain muutama pelaaja MM-karsinnan Elite Roundilla pelanneesta kokoonpanosta on jäljellä. Italia oli voittanut avauskierroksella vieraissa Montenegron 0–3.

Avausotteluun nähden Italia oli tehnyt kolme muutosta kokoonpanoon: maalitykki Arlan Pablo Vieira teki tilaa pelikiellosta vapautuneelle supertähti Alex Merlimille, Attilio Arillo korvasi Angelo Schininàn. Maalivahtiosastolla loukkaantumisista kärsinyt, kaiken kokenut Stefano Mammarella palasi vaihtopenkille; avauskokoonpanossa oli edelleen manttelinperijä Francesco Molitierno.

Suomen kokoonpanossa Belgiaa vastaan pari vaihtoa urakoinut Mikko Heritty teki tilaa kokoonpanossa Lassi Lintulalle, joka tuli aloitusketjuun Tero Intalan tilalle Mikko Kytölän, Jani Korpelan ja Sergei Korsunovin rinnalle.

Juhana Jyrkiäinen ja Jarmo Junno. (Kuva: FIGC)

Nicolodi ja Jyrkiäinen avasivat maalihanat, Ferreiran unelmaveto liikaa suomelle

Nuorentunut, uudistunut Italia tuli nopealla, taitavalla, kurinalaisella kokoonpanolla otteluun. Jani Korpelalla oli kuitenkin hyvä maalipaikka heti avausvaihdossa, mutta Molitierno pelasti pomppivan pallon lähes maaliviivalta. 4. minuutilla vikkelä Douglas Nicolodi survaisi maalinedustalta avausmaalin Marcelinhon vapaapotkun irtopallosta, jota Suomen maalivahti Juha-Matti Savolainen ei saanut vangittua.

Hetkeä myöhemmin Suomen ulottuva pivotpelaaja Juhana Jyrkiäinen tasoitti komealla yksilösuorituksella: kokenut vasuri laukoi pallon oikealla jalallaan voimalla tolpan kautta oikeaan yläkulmaan. 10 minuutin kohdalla Italian kokenut maajoukkueratsu Murilo Ferreira laukoi suoraan kulmapotkuluupista yläkulmaan ja tilanteeksi 2–1. Täydelinen volleyosuma oli lähestulkoon peilikuva Belgian avausmaalista torstaina Suomea vastaan; Suomen puolustus ja Savolainen eivät voineet täydelliselle laukaukselle mitään.

Jani Korpela törmäsi Italian maalivahtiin Molitiernoon pallontavoittelutilanteessa, minkä jälkeen Italia joutui vaihtamaan Molitiernon loukkaantumisesta toipuvaan Mammarellaan. Korpela selvisi tärskystä säikähdyksellä.

Vahvasti vääntänyt Junno oli Suomen näkyvimpiä pelaajia. (Kuva: FIGC)

Junno ja Nicolodi tehokkaina ennen puoliaikataukoa

Suomen tavoitteena oli saada vastahyökkäyksiä, mutta uutterasti puolustanut Italia sai ne estettyä hyvällä liikkeellä ja oikea-aikaisella sijoittumisella. Harvoja Suomen nopeita tilanteita ensimmäisellä puoliajalla oli 18. minuutilla Tero Intalan ja Mikko Kytölän 2 vs. 1 -vastahyökkäys, jonka Marcelinho torppasi yksin taklaamalla kovaa ja oikea-aikaisesti.

19. minuutilla Suomi sai vapaapotkun oikealta laidalta; kertaalleen uusitun kuvion päätteeksi Jarmo Junno tälläsi tavaramerkkinsä hevosenpotkun Iiro Vanhan syötöstä etuyläkulmaan ohi voimattoman Mammarellan.

Suomi ei kuitenkaan päässyt tasatilanteessa tauolle asti, sillä vajaa minuutti ennen taukosummeria Nicolodi viimeisteli komeasti rakennetusta hyökkäyksestä kärkkärillä taka-alakulmaan. Suomen puolustus oli pelattu reikäjuustoksi parilla syötöllä ja tauolle mentiin 3–2-kotijohdossa.

Petri Grönholmin painimaali nosti Suomen mukaan peliin. (Kuva: FIGC)

Kolmosketjun Grönholm ja Kunnas nostivat Suomen tasoihin

Toisella puoliajalla alussa Suomi haki tasoitusta aktiivisesti ja hallitsi hetken pelin kulkua. 23. minuutilla sinivalkoisilla oli pari loistopaikkaa tasoitukseen: Intalan laukauksen yläkulmasta torjui Mammarella kulmaksi, minkä jälkeen Jyrkiäinen ohjasi maalinedustalta Junnon loistavasta sivuttaissyötöstä ulkotolppaan.

Suomen momentum notkahtaa hetkeksi 24. minuutilla, kun Italian kapteeni Carmelo Musumeci karkaa läpiajoon vasemmalta ja ujuttaa pallon Savolaisen jalkojen välistä sisään. Italia oli ensimmäistä kertaa kahden maalin karkumatkalla ja tilanne näytti huonolta Suomen kannalta.

Takaiskun jälkeen päärooliin astuu monien yllätykseksi Suomen vähemmän kokenut kolmosketju. Liigan puolella upeaa kautta pelaava 21-vuotias Justus Kunnas laukoo ensin vapaapotkusta tolppaan 25. minuutilla. Heti perään Petri Grönholm taituroi maalinsuulta irtopallon väkisin verkkoon Italian Eduardo Alanon painaesssa Grönholmia väkisin kaksin käsin parkettiin siten, että tilanteesta näytti jo tulevan Suomelle rangaistuspotku.

Välittömästi Grönholmin painiman kavennuksen perään kolmosketju kruunaa hienon vaihtonsa, kun Kunnas laukoo vasemmalta ahneesti ja viimeistelee 4–4-tasoituksen Mammarellan torjumasta irtopallosta italialaisten roikkuessa paidasta. Reilun minuutin sisällä oli nähty kolme maalia, ja Suomi oli jälleen mukana pelissä taistelemassa yllätysvoitosta.

Justus Kunnas teki ensimmäisen maaottelumaalinsa. (Kuva: FIGC)

Marcelinhon ja Gaion maaleista tummia pilviä Suomen pistehaaveiden ylle

Kuten avauspuoliajallakin, Italia kuittaa Suomen tasoituksen harmillisesti lähes saman tien. Sergei Korsunov rikkoo italialaispelaajaa varoituksen arvoisesti 26. minuutilla, ja Italian vapaapotkusta Marcelinho pommittaa Italian jälleen maalin johtoon. Pallo painuu Savolaista ja Suomen puolustusta härnäten etualakulmaan.

Lisää kylmää vettä tuli niskaan 29. minuutilla, kun väkivahva Guilherme Gaio teutaroi yksin koko Suomen puolustusta vastaan ja laukoi irtopallosta pallon Savolaisen torjunnan kautta kohti maalia. Pallo pomppi tuskallisen hitaasti maaliviivan yli pohjapelaaja Jussi Nyströmin pelastusyrityksistä huolimatta.

Viimeisen kymmenen minuutin aikana Suomi laittoi vielä kaikki peliin. Nyström laukoi heti takaa-ajon aluksi voimalla tolppaan. 31. minuutilla Suomella oli hyvä vastahyökkäys: Iiro Vanha tarjoili Kunnakselle, mutta Mammarella torjui Kunnaksen yrityksen. Sergei Korsunovilta nähtiin upea volleylaukaus 31 minuutin kohdalla, mutta Mammarella torjui senkin maalin yli.

Taktisesti etevä Italia tylsytti Suomen takaa-ajon

Pian Italia sai kuitenkin pallonhallinnan vahvasti itselleen eikä päästänyt Suomea muutamaan minuuttiin hallitsemaan peliä tai luomaan maalipaikkoja. 36. minuutilla Musumeci saa pallon tolppaan vaarallisesta hyökkäyksestä, mutta Suomi selviää ilman takaiskua.

38. minuutilla Suomen aikalisän jälkeen Sergei Korsunov pukee päälleen viidentenä kenttäpelaajana. Suomen ylivoimapeli on kuitenkin tehotonta: ensimmäisen pyörityksen jälkeen Korpela laukoo kaukaa yli maalin. Mammarella haistaa tilaisuuden ja heittää nopean avauksen, jonka Eduardo Alano liippaa takaraivolla pallon nuottaan ennen kuin Savolainen ehtii takaisin maalilleen Korsunovin tilalle.

7-4-tilanteessa viimeisellä minuutilla Suomi ei enää saa kunnon laukaisupaikkoja, vaan Italia puolustaa sekunnit kellosta viisaasti pallonhallinnan kautta. Urheasta taistelusta huolimatta Italia oli vieraissa Suomelle liian kova pala purra; tarkasta ja kurinalaisesta puolustuspelistään tunnettu Suomi päästi peräti seitsemän maalia, mikä ei yleensä tiedä hyvää kansainvälisissä otteluissa.

Italialaisen futsalin läpikotaisin tunteva, Italiassa liki 20 vuotta urallaan 1990–2000-luvuilla pelannut ja valmentanut Suomen päävalmentaja Mićo Martić oli mietteliäänä ottelun jälkeen:

– Mikä peli katsojille! Mutta ei meille valmentajille. Meillä oli hyvät hetkemme ja osiomme; ajoittain pelimme näytti hyvältä.

– Meidän pitää kuitenkin pystyä vielä parempaan jos haluamme haastaa huippumaita. Italialla on kaikki osa-alueet viritettynä huipputasolle, Martić myönsi.

– Pelaajamme laittoivat kaikkensa peliin. Teknisesti, taktisesti, fyysisesti he tekivät parhaansa ja olen ylpeä heistä. Teimme myös virheitä, ja niistä Italian tasoinen joukkue rankaisee usein armotta.

– Italia on erittäin vahva joukkue ja he menevät eittämättä tästä lohkosta EM-kisoihin. Taistelemme toisesta kisapaikasta ja EM-unelmastamme Belgiaa ja Montenegroa vastaan, kroaattiluotsi päättää.

Juhana Jyrkiäinen avasi Suomen maalitilin. (Kuva: FIGC)

EM-karsinnat jatkuvat maaliskuussa, Suomi lohkotaulukossa takaa-ajajana

Suomella on kahden vierasottelun jälkeen kasassa tasapeli ja tappio eli yksi piste. Italia johtaa lohkoa kuudella pisteellä; Montenegroa tiistai-iltana kotonaan kurittanut Belgia nousi lohkon kakkoseksi. Suomi pelaa seuraavaksi maaliskuussa kaksoiskotiottelun Vantaalla: perjantaina 5.3. vieraaksi saapuu Italia, maanantaina 8.3. Montenegro. Suomen kotiottelut pelataan Myyrmäessä Energia Areenalla.

Päävalmentaja Mico Marticin sekä Suomen avainpelaajien Jarmo Junnon ja Iiro Vanhan mietteitä Italia-ottelusta myöhemmin tällä sivulla.

Tunnelmia ja videoita Suomen futsalmaajoukkueesta myös sosiaalisen median kanavilla: