Takaisin
6.3.2021 klo 19.23

Futsalin EM-karsinnat: haastattelussa Tuukka Pikkarainen

Jaa:

Ⓒ Juha Tamminen

Miesten futsalmaajoukkue jatkaa EM-karsintaurakkaansa maanantaina Vantaalla Montenegroa vastaan. Tähän mennessä saldona on tasapeli Belgiassa ja kaksi tappiota lajin suurmaa Italialle. Ensimmäisen EM-karsintaottelunsa pelannut Tuukka Pikkarainen löysi Italia-ottelusta sekä parannettavaa että hyviä asioita; Montenegron kaatoon Pikkarainen uskoo Suomen kykenevän.

Suomi hävisi perjantai-iltana EM-karsintaottelussa toistamiseen Italialle. Helmikuussa Pratossa Italia oli Suomea vahvempi 7-4, Vantaalla ottelu oli etenkin toisella puoliajalla tasaisempi. Vaikka Suomi ei tasoihin missään vaiheessa yltänytkään, takaa-ajoasema sai Suomen pelaamisesta esiin useita hyviä asioita, joiden avulla kaula Euroopan huippumaihin nähden kapenee.

Futsal-Liigan kärkijoukkuetta FC Kemiä edustava Tuukka Pikkarainen pelasi perjantaina ensimmäisen ottelunsa näissä karsinnoissa, sillä kemiläiset Pikkarainen ja Vesa Lilja joutuivat tammikuun vierasotteluiden aikana viranomaisten asettamaan koronakaranteeniin. Pikkarainen pelasi suurimman osan perjantain kotiottelua kakkosketjussa kokeneiden Juhana Jyrkiäisen, Jarmo Junnon ja Jussi Nyströmin rinnalla.


Tuukka Pikkarainen Energia-Areenalla Italiaa vastaan. (Kuva Juha Tamminen)

– Tappio Italialle jäi kyllä harmittamaan. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla oltiin ehkä liian kilttejä, prässi ei ollut tarpeeksi terävää eikä tarpeeksi aggressiivista. Oltiin kaikkiaan vastaanottava osapuoli: ei saatu palloa hallitusti hyökkäyspuoliskolle eikä päästy oikein sisälle peliin, Pikkarainen pohtii.

– Prässi täytyy saada rohkeammin ylös, tehdä vaihtoja, luottaa enemmän itseensä, parantaa kommunikaatiota, saada sitä kautta riistoja. Se puuttui eilen erityisesti ensimmäisellä puoliajalla. Liikkeen ajoitus prässätessä, syöttölinjojen lukeminen ennakkoon, syöttölinjojen aktiivinen peittäminen ja liikkeellä hämääminen, etäisyyksien pitäminen sopivina. Tällaiset asiat ovat joukkueen prässipelaamisessa hyvin tärkeitä, Pikkarainen tähdentää.

Kehityskohteiden lisäksi Italia-ottelusta jäi hyviäkin asioita matkareppuun. Pikkarainen oli 29. peliminuutilla rakentelemassa Suomen toiveita herätellyttä 1–2-kavennusmaalia.

– Toinen puoliaika Italiaa vastaan oli koko joukkueelta selvästi parempi. Meidänkin ketju pääsi paremmin prässipelaamiseen mukaan, saatiin muutama riisto. Tehtiin maalikin (1–2-kavennus) Juhana Jyrkiäisen hyvän pivotpelaamisen kautta. Pääsin siinä etenemään laidasta ja syötettyä maaliviivalta takaviistoon, josta Jarmo Junno pääsi laittamaan irtopallon melkein tyhjään maaliin.

– Erikoistilannepuolustaminen ei meiltä onnistunut Italiaa vastaan: päästettiin kaksi erikoistilannemaalia. Pallottomaan pelaamiseen näissäkin tilanteissa, kuten sijoittumiseen ja liikkeeseen, on kiinnitettävä lisää huomiota.

Pikkarainen suuntaa ajatukset tappion jälkeen välittömästi seuraavaan, maanantain Montenegro-otteluun.

–  Montenegrolla on isoja, vahvoja, taitaviakin pelaajia. Katsotaan välipäivinä keskeisimmät videomateriaalit läpi ja lähdetään jokaiseen jäljellä olevaan otteluun kuin se olisi finaali.

–  Iso peli maanantaina tulossa Vantaalla ja varmasti haastava, mutta jokainen ottelu on voitettavissa. Seuraavaksi olisi saatava voitot Montenegrosta kotona ja vieraissa. Lohkon viimeinen ottelu Belgiaa vastaan kotona olisi silloin ikään kuin finaali, jossa mahdollisesti ratkeaa toinen jatkoonpääsijä.

Pikkarainen on tullut maajoukkueeseen mukaan aikana, jolloin futsalin huomio Suomessa on noussut menestyksen, tasonnousun ja laadukkaiden televisiointien myötä. Samalla maajoukkueen saama kannustuskin on kasvanut.

– Kyllä kotiväen ja suomalaisyleisön tuki on ollut tärkeää. Yllättävänkin paljon on tullut viestejä ja kannustusta; huomaa kyllä, että suomalainen futsal on kasvussa. Ja se on erittäin hyvä juttu. Maanantaina taas kaikki kotisohville katsomaan peliä ja kannustamaan Suomi voittoon, päättää Pikkarainen.


Jarmo Junno (2. vas.) viimeisteli Suomen ensimmäisen maalin. (Kuva Juha Tamminen)