Takaisin
26.5.2021 klo 22.55

FUTSAL: U19-maajoukkue leireili Eerikkilässä, Topias Kaivolalla tavoitteet korkealla

Jaa:

Ⓒ Leo Hynninen

Kerkko Huhtasen luotsaama U19-poikien futsalmaajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) leireili Eerikkilässä viime viikonloppuna. FC Kangasalan kasvatti Topias Kaivola kertoi Palloliiton futsalfi-toimitukselle mietteitään futsalista ja omista tavoitteistaan.

(Kaikki artikkelin kuvat: Leo Hynninen)

U19-poikien futsalmaajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) leireili Eerikkilässä viime viikonloppuna. Ikäluokan maajoukkuetoiminta aloitettiin elokuussa 2020. Joukkue on leireillyt Eerikkilässä joulukuun lopulla ja nyt toukokuussa.

>> Uutinen U19-maajoukkueesta

>> Eero Kaiston ja Kerkko Huhtasen mietteitä

U19-päävalmentaja Kerkko Huhtanen kertoo:

– Kansainväliset ottelut ovat toistaiseksi Covid-syistä saavuttamattomissa. Tämän joukkueen seuraava askel EM-karsintoihin valmistautumisessa on luultavasti 17. - 20.6. Eerikkilässä pelattavat harjoitusottelut pidemmän tauon jälkeen koolle kutsuttavaa U21-futsalmaajoukkuetta vastaan.

– Tämä U19- ja U21-maajoukkueiden yhteisleirisuunnitelma on ollut vireillä jo viime kesästä asti, ja nyt näyttäisi lupaavalta, että pääsemme vihdoin tämän kohtaamistapahtuman toteuttamaan.

FC Kangasalan kasvatti Topias Kaivola on yksi U19-ikäluokan lupaavista talenteista.

Tervarien Eero Kaiston tapaan Topias Kaivola kertoi futsalfi-toimitukselle mietteitään futsalista ja omista tavoitteistaan.

Millaisia tavoitteita sinulla on futsalissa?

– Lyhyen aikavälin tavoitteeni ovat maajoukkueen puolella. Oli hieno mahdollisuus päästä näyttämään omaa osaamistaan leirille. Maajoukkueen kanssa pelattavat ottelut ovat tällä hetkellä eniten mielessä; niiden eteen pyrin tekemään töitä.

– Seurajoukkuetasolla tavoitteeni on löytää motivoiva ympäristö, joka mahdollistaa kehittymistäni futsalpelaajana. Kehittymisen kannalta tärkeimpiin asioihin mielestäni kuuluu laadukkaat ja monipuoliset treenit. Peliminuutteja pidän myös todella tärkeässä asemassa, koska pelaaminen on edelleen tässä lajissa kivoin ja motivoivin osa. Se ei ole muuttunut junnuvuosista mihinkään.

– Erityisiä pitkän aikavälin tavoitteita en ole vielä itselleni asettanut, mutta kaksi asiaa nousee mieleen. Ensimmäinen kohdistuu Futsal-Liigan puolelle, jossa pelipaikan ja minuuttien vakiinnuttaminen olisi hienoa. Toinen tavoitteeni on maajoukkueen puolella. Suomen paidassa olisi hienoa päästä pelaamaan myös miesten tasolla, Kaivola pohtii.

Millaisia asioita U19-maajoukkueleirillä harjoitellaan? Miten eroaa seurajoukkueesta?

– Toukokuun leirillä teemana oli erityisesti puolustaminen. Kävimme läpi prässäämistä ja mitä se vaatii yksilötasolla. Samat asiat kävimme läpi myös erikoistilannepuolustamisesta. Leirillä harjoituksia tulee nopeampaan tahtiin kuin seurajoukkueessa. Treeneissä oleva tempo on myös pääsääntöisesti huomattavasti kovempaa kuin seurajoukkueessa ja taitotaso leirillä on kova, Kaivola sanoo.

Minkä ikäisenä teit lajivalinnan futsalin, jalkapallon ja muiden lajien välillä?

– Jalkapalloa olen pelannut aivan pienestä pitäen, eikä suunnitelmana olekaan sitä täysin unohtaa. Futsalin puolelle olen alkanut kääntyä kunnolla vasta viime talven aikana, vaikka se aiemminkin on ollut treenamisessa vahvasti mukana.

– Futsal on alkanut kiinnostamaan entistä enemmän lajina varmasti sen nopeatempoisuuden vuoksi. Olen kuitenkin todella kiitollinen siitä, että junioriseurani FC Kangasala on mahdollistanut futsalin harjoittelun talvisin jo nuoresta pitäen, vaikka pääpainoni kohdistuikin jalkapallon puolelle.

–  Pidän hyvänä asiana, että olen saanut treenata futsalia sekä jalkapalloa, eikä minun ole tarvinnut tehdä lajivalintaani nuorena. Näen molempien lajien tukevan toisiaan todella paljon. On myös hienoa nähdä kuinka futsal kasvaa lajina ja kuinka se muuttuu koko ajan ammattimaisempaan suuntaan, Kaivola päättää.