Futsal: Suomi on futsalin valtias pohjoismaissa viidennen kerran peräkkäin

Suomi uusi pohjoismaiden mestaruuden voittamalla Nordic Futsal Cupin “finaaliottelussa” Ruotsin 3-1. Suomen maalitekijöiksi merkattiin Aleksi Kylmälä, Ruotsin oma maali ja Jarmo Junno. Ruotsin ainoa maalintekijöä oli Albert Hyseni.

Klikkaamalla otisikkokuvan painiketta näet Panu Aution ja Antti Teittisen haastattelun.

Tilanne ennen Nordic Futsal Cupin viimeistä ottelua oli se, että Suomen osalta pohjoismaiden mestaruuden uusimiseksi riittäisi tasapeli ja Ruotsille vain voitto kelpaisi, sillä mestaruuden ratkaisisi tasapisteissä keskinäisen ottelun tulos. Tämän tietäen Ruotsi lähti otteluun riskejä kaihtamatta. Nähtiinkin vaihdikas ja viihdyttävä ottelu, jossa molemmat joukkueet esittivät finaalin arvoisesti laadukasta futsalia.

Suomen osalta ottelu lähti liikkeelle hieman hermostuneesti. Ruotsi löysi Suomen selustasta tilaa ja Albert Hiseni käytti tilanteen hyväksi nostamalla pallon ohi Juha-Matti Savolaisen. Ruotsi 1-0 johtoon ajassa 3.00. Tästä maalista Ruotsi sai rutkasti lisää itseluottamusta ja ehkä vähän liikaakin. Päävalmentaja Matija Dulvat otti käyttöön lentävän maalivahdin saadakseen ottelun kontrollin vielä vahvemmin ruotsalaisille. Uhkarohkea taktiikka puri omaan nilkkaan ja Suomen kova prässi tuotti tasoitusmaalin ajassa 8.22. Aleksi Kylmälä katkaisi syöttölinjan ja sai ohjattua pallon ruotsalaismaaliin. Minuutti tämän jälkeen pallo oli jälleen keltaisten verkossa. Tällä kertaa maalin tekijäksi merkattiin oma maali ajassa 9.40. Ja kun maalien makuun päästiin niin Antti Teittinen pelasi nopean sivurajan ja Jarmo Junno liukui Suomen johdoksi 1-3 ajassa 13.46. Peli tasoittui tästä ja Ruotsin uhka oli todellinen Suomen maalilla.

Kuva Jussi Eskola
Suomen Juhana Jyrkiäinen hätyyttelee Ruotsin maalia. Kuva Jussi Eskola

Kova paine suomalaisia kohtaan johti valkopaitaisten rikkeisiin ja ajassa 18.18 Suomelle tuomittiin jo kuudes rike. Ruotsin Emilio Rossi ei kuitenkaan onnistunut kaventaa tilannetta vaan maaliin vain 10 metrin vapaapotkua torjumaan vaihdettu Antti Koivmäki selvitti tilanteen Suomen onneksi. Tauolle siirryttiin Suomen 1-3 johdossa.

Toinen jakso alkoi siitä, mihin se 20 minuutin jälkeen jäikin. Ruotsi oli tappioasemassa pakotettu prässäämään kovempaa ja ylempää. Tämä onnistuikin ja Suomi ei saanut omaa pallonhallintapeliään toimimaan. Ruotsille siunaantui useita vaarallisia erikoistilanteita, mutta Suomi säästyi takaiskulta. Koko toisen jakson aikana Ruotsi varmasti painosti Suomea kovempaa kuin kukaan muu joukkue turnauksessa. Tämä ei kuitenkaan Ruotsille riittänyt ja Suomi uusi pohjoismaiden mestaruuden jo viidennen kerran peräkkäin. Voidaan hyvällä syyllä sanoa Suomen olevan futsalin pohjoismainen valtias. Norja sijoittui toiseksi ja Ruotsi kolmanneksi.

Jussi Eskola
Suomen taustajoukot Nordic Futsal Cupin kiertopalkinnon kanssa. Vasemmalta oikealle: Martin Nonkovic, Dusan Matic, Mico Martic ja Ville Sihvonen.  Kuva Jussi Eskola

Suomen futsalmaajoukkue kiittää Turkua ja Turun Pallokerhoa turnausjärjestelyistä Nordic Futsal Cupissa 2019.

Ruotsi-Suomi 1-3 (1-3)
3.00 1-0 Albert Hiseni
8.22 1-1 Aleksi Kylmälä
9.40 1-2 oma maali (Ruotsi Yanku Marrah)

16 Pirttijoki Aleksi

Päiväottelussa Grönlanti yllätti Tanskan ja voitti vauhdikkaan ottelun 4-3. Tulos pudotti Tanskan Nordic Futsal Cupin jumboksi ja Grönlanti sijoittui neljänneksi.

O         V          T          H          M         P

1 Suomi                       4          4          0          0          25-4     12

2 Norja                        4          2          0          2          9-11     6

3 Ruotsi                       4          2          0          2          14-10   6

4 Grönlanti                  4          1          0          3          6-24     3

5 Tanska                      4          1          0          3          12-17   3