Takaisin
15.3.2019 klo 10.27

Futsal-Liigan puolivälierät alkavat: Toijalassa Leijona – JoSePa, Espoossa GFT – Ilves

Jaa:

(pääkuva: Siiri Perälä)

Futsal-Liigan pudotuspelit alkavat tänä viikonloppuna puolivälierillä, joita pelataan neljällä paikkakunnalla lauantaina ja sunnuntaina. Jyväskylässä runkosarjan täpärästi voittanut hallitseva mestari KaDy isännöi Mad Maxia, Toijalassa hallitseva hopeamitalisti, helmikuussa cup-mestaruuden vienyt Leijona Futsal saa vieraakseen ensimmäistä kauttaan Liigassa pelaavan JoSePa:n. Espoossa nähdään klassikkokohtaaminen Golden Futsal Teamin ja Ilves FS:n välillä; Sievissä välieräpaikasta kamppailun aloittavat Sievi FS ja Someron Voima.

Ennakon ensimmäisessä osassa ruoditaan otteluparit Leijona Futsal – JoSePa ja GFT – Ilves FS.

Futsal-Liigan puolivälierät
1. ja 2. puolivälierien ennakko
la 16.3.2019 – su 17.3.2019

Kaikki ottelut lähetetään suorana lähetyksenä Futsal-Liiga-TV:ssä.

Puolivälierät (paras viidestä)

la 16.3. ja su 17.3.
klo 13.30
Jyväskylän monitoimitalo
KaDy – Mad Max

la 16.3. ja su 17.3.
klo 15.00
Toijalan monitoimitalo
Leijona Futsal – JoSePa

la 16.3. ja su 17.3.
klo 16.00
Sievin monitoimihalli
Sievi FS – SoVo

la 16.3. ja su 17.3.
klo 16.00
Opinmäen liikuntahalli, Espoo
GFT – Ilves FS

Liigakarsinta (paras kolmesta)

su 17.3. klo 15.00
Pirkkalan vapaa-aikakeskus
PJK – Riemu

Runkosarjan sarjataulukko ja pistepörssi

* * *

Puolivälierien ennakko, osa 1/2

la 16.3. ja su 17.3.
klo 16.00
Opinmäen liikuntahalli, Espoo
GFT – Ilves FS


GFT voitti runkosarjassa Ilves FS:n kahdesti. (Kuva: Siiri Perälä)

Runkosarjassa kolmanneksi yltänyt Golden Futsal Team saa vastaansa kestomenestyjä Ilves FS:n, joka valahti sarjataulukossa kuudenneksi viimeisellä ottelukierroksella. Kaksi ensimmäistä osaottelua pelataan viikonloppuna Espoon Opinmäessä. Ottelupari tunnetaan Suomi-futsalin historian ehkä suurimpana klassikkoparina; joukkueet ovat olleet yhtäjaksoisesti liigassa yli 20 vuotta ollen myös kaksi kautta aikojen menestyneintä suomalaista futsalseuraa. Ilveksellä Suomen mestaruuksia on kahdeksan; edellistä juhlittiin Tampereella keväällä 2014. GFT:llä on vitriinissä jokaista mitalia kolmin kappalein. Edellinen Suomen mestaruus on kymmenen vuoden takaa kaudelta 2008–09, minkä jälkeen kaappiin on kertynyt rivi Cup-pokaaleja.

GFT:n ja Ilveksen väliset kohtaamiset ovat usein olleet tasaisia ja intensiivisiä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana Ilves on lopullisissa sijoituksissa aina ollut espoolaisia edellä. Viime keväänä joukkueet kohtasivat myös puolivälierissä, joissa Ilves veti pidemmän korren otteluvoitoin 3–2 edeten välieriin ja aina pronssimitaleille. Myös kevään 2013 GFT – Ilves -finaalisarja eteni viidenteen otteluun, jonka päätyttyä Ilves nosteli mestaruuspokaalia Espoon Leppävaarassa.

Tällä kaudella nuorennusleikkausta läpikäyvä Ilves FS on ollut selvästi haastajan asemassa. Voittoja kärkipään joukkueita vastaan ei juuri irronnut runkosarjassa, mutta rutiini riitti helposti playoff-paikkaan ja kuutossijaan. Ilves voitti puolet (11) runkosarjan otteluistaan. GFT:n runkosarja sujui paremmissa merkeissä ja joukkue taisteli kevättalven voittoputkessaan viimeiseen asti jopa runkosarjan voitosta. Sarjakärki KaDy kaatui espoolaisten käsittelyssä kahdesti.

Ilveksen tehoista olivat päävastuussa kokenut kapteeni Tomi Lahtinen, maajoukkueeseen tietään raivaava 21-vuotias Lassi Lintula sekä Jaakko Ahokas. Nuorten esiinmarssin kirkkaimpiin lupauksiin kuuluvat Akseli Tiensuu ja Jussi Nummela. Ilveksen kotisivujen playoff-ennakon mukaan kaiken kokenut, maajoukkueuransa hiljattain lopettanut Juha-Pekka Torvinen (35) on palaamassa kokoonpanoon pitkän tauon jälkeen.


Futsal-ikoni Juha-Pekka Torvinen on palaamassa Ilveksen rosteriin. (Kuva: Ilves FS)

GFT:n maalipyssynä on ollut tuttuun tapaan Panu Autio (33); myös Timo Mikkonen, Ari Makowski ja Ville Vähäkoitti ovat olleet tehokkaina. Miika “Maagi” Hosio lähti kesken kauden ammattilaiseksi Italian Mantovaan, mutta joulun jälkeen rosteriin palannut Antti Arvola on mättänyt tehoja lupaavasti. Maalivahti Antti Koivumäki on pelannut huippukauden.


Antti Teittinen tietää, miten menestytään pudotuspeleissä. (Kuva: Ilves FS)

Ilveksen pelaaja-valmentaja Antti Teittinen:

“Runkosarjassa ei tullut isompia yllätyksiä, ennakkoon vahvimmat joukkueet osoittautuivat vahvimmiksi. Ilveksen osalta runkosarja meni myös jokseenkin odotetusti. Suoritustaso meillä hieman heittelee, kun joukkueemme on monilta osin vielä varsin nuori ja kokematon. Myös yksittäiset poissaolot voivat meillä vaikuttaa paljonkin iskukykyymme.

GFT:tä lähdemme haastamaan hyvillä fiiliksillä. Espoolaiset lienevät runkosarjankin perusteella yksi mestarisuosikeista. Heillä on eliittitason maalivahti ja puolustus. He ovat myös selkeästi kokeneempi ryhmä kuin me. Uskon, että meilläkin on kuitenkin mahdollisuutemme.
 
Tässä sarjassa ei mielestäni ole suurempia kotietuja, koska kenttä on Tampereella ja Espoossa varsin identtinen. Koko kauden olemme peliämme kärsivällisesti kehittäneet ja mielestäni isojakin harppauksia mm. pelipyörityksessä ottaneet. Meillä paljon riippuu aina siitä, että saammeko maalia aikaiseksi kun paikka tulee. Jos tällä osa-alueella onnistumme, niin olemme vahvoilla.”


Tomi Lahtisella on valtavasti kokemusta ja kova vasuri. (Kuva: Ilves FS)

 
Ilveksen kapteeni Tomi Lahtinen:

“Playoffien alla tilanne on se, että mielestäni KaDy ja Leijona etenevät jatkoon suvereenilla tavalla. Kaksi muuta paria voivat sitten kääntyä kuinka vaan. Meidän joukkueemme pitäisi kyllä olla nyt täydessä iskussa. J-P Torvisen tuoma kokemus nostaa joukkueemme tasoa entisestään.

GFT on ollut todella tasaisen vahva koko kauden. He voittivat meidät kauden mittaan kahdesti, joten jotain uutta meidän pitää ideoida. Luulen, että sarjasta tulee pitkä, jolloin meidän koko joukkueen pitää onnistua, kokeneesta kollista nuoreen kissapetoon – joka vaihdossa ja joka tilanteessa.”


Ilveksen Akseli Tiensuu, Tomi Lahtinen ja Jaakko Ahokas. (Kuva: Ilves FS:n kotisivut)

GFT:n päävalmentaja Ville Sihvonen:

“Joukkueellani on “kiimaiset” tunnelmat lähteä ottamaan revanssia Ilveksestä! Runkosarja oli meiltä tasaista ja tuloksellista suorittamista ja sitä lähdetään jatkamaan puolivälierissä. Ilves on hyvin organisoitu joukkue jonka pelityyli sopii pudotuspeleihin. Tasaisia ja tiukkoja vääntöjä varmasti tulossa.”


Ville Sihvonen on GFT:n päävalmentaja. (Kuva: Siiri Perälä)

GFT:n kapteeni Panu Autio:

“Joukkueen tunnelmat ovat odottavat ja optimistiset. Runkosarjassa onnistuimme tekemään nousujohteisen prosessin ja uskomme, että playoffeissa suunta on sama. Nälkää ja näytönhaluja riittää!

Puolivälierissä vastassa on Ilves, joka on hyvin organisoitu futsaljoukkue. Meillä on hyvin muistissa viime vuoden katkera putoaminen tupsukorville “Game 5:ssä”, mikä tottakai antaa extramotivaatiota ottelusarjaan.”


Panu Aution edellisestä Suomen mestaruudesta on jo 10 vuotta. (Kuva: Siiri Perälä)

GFT:n ennakko
Ilveksen ennakko

Aiemmat kohtaamiset tällä kaudella:
29.9.2018 GFT – Ilves FS 7–2 (2–1)
22.12.2018 Ilves FS – GFT 2–5 (1–1)

* * *


Leijonalla riittää tulivoimaa laajalti. (Kuva: Juuso Koro)

la 16.3. ja su 17.3.
klo 15.00
Toijalan monitoimitalo
Leijona Futsal – JoSePa

Runkosarjan kakkonen, viime kevään hopeajoukkue Leijona Futsal saa puolivälierissä vastaansa Joutsan Seudun Pallon, joka nousi vuosi sitten Ykkösestä Liigaan karsinnan kautta ja pelasi debyyttikautensa pääsarjassa yli odotusten. LeiF on tehnyt Akaassa määrätietoista työtä ja rakentanut hyvää joukkuetta systemaattisesti vuosia. Nykyinen joukkue on mainio yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta; kaksi serbialaisvahvistusta täydentävät Pirkanmaalta koottujen pelaajien parhaimmistoa. Tuloskäyrä akaalaisilla on vahvasti ylöspäin: 2017 SM-pronssia, 2018 SM-hopeaa ja helmikuussa 2019 Cup-mestaruus suvereenilla esityksellä Jyväskylässä. Kahdella edellisellä liigakaudella KaDy oli Leijonalle pahin kanto kaskessa, mutta Cup-välierässä LeiF onnistui vihdoin pudottamaan KaDyn, tosin vasta voittomaalikilpailussa. Runkosarja oli alkuvaikeuksien jälkeen nousujohteinen ja Leijona karjuukin peräti 13 ottelun voittoputkessa.

JoSePa nostatti futsal-hurmosta eteläisessä Keski-Suomessa nappaamalla vuosi sitten liigapaikan jyväskyläläiseltä Riemulta. Kesän siirtomarkkinoilla haaviin tarttui kolme Suomen mestaria KaDysta, minkä lisäksi “oman kylän” runko pysyi hyvin kasassa. Moni povasti joutsalaisia putoamiskamppailuun, mutta ennakkoluuloton joukkue napsi heti alkukierroksilla sellaisen pistepotin, ettei heitä enää pudotuspeliviivan yläpuolelta kukaan onnistunut tiputtamaan. Runkosarjan sijoitukseksi heltisi seitsemäs, joskin kevätkierroksen lukuisat tappiot aiheuttivat sen, että playoff-paikka varmistui vasta päätöskierroksella.

Leijona Futsalilta ratkaisijoita on löytynyt erittäin laajalta rintamalta; erityisen kovassa vireessä ovat olleet kapteeni Jussi Nyström (29) sekä pelaaja-valmentaja Jovan Stankovic (32). Paras pistemies on kuitenkin itseoikeutetusti ollut toinen serbi Dusan Milojevic. Ilveksestä kaapattu Juhana Jyrkiäinen sekä Portugalista jouluksi kotiin palannut Suomen ykkös-pivot Petri Grönholm (25) ovat tärkeitä pelaajia; maalivahtikaksikko Kasper Kangas Juho Laine ei kalpene vertailussa.

JoSePa:n selvä ykkössyömähammas on KaDyssa neljä kautta kokemusta ja SM-mitaleja kahminut Markus Rautiainen (25). Suoraviivainen Jari Kotimäki ja Kosusen veljekset Jarkko ja Janne kuuluvat myös kauden onnistujiin, joskin jälkimmäinen johtaa joukkojaan vain penkin päästä loukkaantumisen johdosta.


Jussi Nyström on Leijonan kapteeni ja toiminnanjohtaja. (Kuva: Leijona Futsal)

Leijona Futsalin kapteeni Jussi Nyström:

"Joukkueessa on erinomainen tunnelma! Tämän vuoden puolella paineltu voitosta voittoon ja se näkyy kyllä kaikessa toiminnassa. Treeneissä mennään kovaa mutta rennosti, ja itseluottamus on kaikilla korkealla, joten mikäs tässä on aloitella kauden tärkeimmät matsit. Pieniä asioita varmasti vielä hiotaan ennen kuin hyökätään ensimmäisen vastustajan kimppuun, mutta kyllä me tiedetään, mitä meidän pitää tehdä jatkoon pääsemiseksi.

Joutsalla on hieno kausi alla ja sieltä tullee jonkin verran faneja Monarillekin, saadaan hyvät karnevaalit käyntiin heti! Näitä pelejä on odoteltukin."


Jovan Stankovic onnistuu kentällä ja penkin päässä. (Kuva: Tuukka Nyström)

Leijonan pelaaja-valmentaja Jovan Stankovic seuran kotisivuilla:

"Runkosarja sujui nousujohteisesti. Selvisimme ilman suurempia vastoinkäymisiä, mutta nyt alkavat ihan eri pelit ja meidän täytyy olla valmiita myös vaikeuksiin. Runkosarjasta sinällään on vaikea löytää mitään suurempia yksittäisiä parantamisen kohteita, joukkueen sisällä kyllä tiedämme mitä asioita meidän pitää vielä parantaa ja parannammekin.
 
Kunnioitamme JoSePa:a vastustajana ja odotan vauhdikkaita sekä laadukkaita otteluita. JoSePa on hyvä joukkue, eikä ole suinkaan turhaan pudotuspeleissä mukana. Pyrimme tietysti analysoimaan hyvin heidän vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta tärkeintä on nyt vain luottaa omaan tekemiseen. Näin se on jokaisella joukkueella. Vastustajaa on turha liikaa alkaa miettimään."


Joutsassa eletään futsal-hurmosta. (Kuva: Jonna Keihäsniemi (?))

JoSePa:n päävalmentaja Mikko Paappanen:

"Lähdemme innolla seuran historian ensimmäisiin playoff-peleihin. Vastassa on viime kauden hopeajoukkue, joka on hurjassa vireessä, ja me olemme sarjatulokas, joten asetelma on varmasti kaikille selvä. Lähdemme altavastaajina haastamaan Leijona Futsalia ja katsomaan  mihin omat taidot riittää. Jokainen peli on meille kullanarvoinen kokemustasolla myös tulevaisuutta ajatellen."


Mikko Paappanen valmentaa ensimmäistä vuottaan pääsarjatasolla. (Kuva: JoSePan kotisivut)

JoSePa:n kapteeni, maalivahti Niko Rantanen:

"Hyvät on fiilikset joukkueessa voitetun Tervarit-pelin jälkeen, kun runkosarjan seiskasija varmistui. Rennoin mielin lähdetään siis kohtaamaan Leijonaa. Toki selkeänä altavastaajana tuohon sarjaan lähdetään, mutta uskon että pystymme omalla hyvällä tekemisellämme aiheuttamaan heille vaikeuksia. Erittäin hienoa myös päästä pelaamaan kotiyleisön edessä pudotuspelejä!

Vastustajan vahvuudet  tiedetään: vaarallisia yksilöitä ja toimiva joukkuepeli sekä huippuhyvä maalivahtikaksikko. Heillä taitaa olla menossa myös melkoinen voittoputki – lähdetään sitä katkaisemaan."


Niko Rantanen pelaa ensimmäistä kauttaan liigassa. (Kuva: JoSePan kotisivut)

Leijona Futsalin ennakko
JoSePa:n ennakko

Aiemmat kohtaamiset tällä kaudella:
6.10.2018 JoSePa – Leijona Futsal 2–4 (1–1)
24.2.2019 Leijona Futsal – JoSePa 8–3 (4–1)

* * *

Puolivälierien ennakon osa 2/2 (KaDy  Mad Max; Sievi FS  SoVo) julkaistaan näillä sivuilla perjantai-iltana 15. maaliskuuta.

* * *

Miesten Futsal-Liigan uutisoinnin vastaava toimittaja: Samu Kytölä
Palaute: samu.kytola(ät)futsal.fi; p. 041 4378041