Futsal-Liiga: GFT taas KaDya terävämpi, Tervarit lähes varma putoaja, Gezim Voca rikkoi tehopiste-ennätyksen

(pääkuva: Christoffer Enckelman)

Futsal-Liigassa pelattiin lauantaina täysi kierros. Oulun Tervarit on kaksi kierrosta ennen runkosarjan päätöstä lähes varma putoaja (10 p.), sillä he hävisivät Valkeakoskella Mad Maxille ja PJK (16 p.) voitti kotonaan Pirkkalassa Ilveksen. Kärkiottelussa Espoossa GFT oli sarjakärki KaDya terävämpi ja voitti jyväskyläläiset 4–3 Antti Arvolan hattutempulla. Sievi FS ja Leijona Futsal varmistelivat puolivälierien kotietua vierasvoitoilla; FC Kemi karisti putoamis- ja karsintapeikkoa hakemalla Joutsasta täyden potin. Someron Voiman maalipyssy Gezim Voca rikkoi Arber Istrefin nimissä olleen Futsal-Liigan runkosarjan piste-ennätyksen. Vocan uusi ennätys on 39 maalia + 21 maalisyöttöä = 60 tehopistettä.

Liiga jatkuu sunnuntaina Toijalassa yhdellä rästiottelulla. Viimeiset ottelukierrokset pelataan maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna sekä lauantaina 9.3. Pudotuspelit alkavat lauantaina 16. maaliskuuta.

GFT: Antti Arvola 3, Niko Stenholm
KaDy: Sergei Korsunov, Jani Korpela, Newton Jr.

Someron monitoimitalo
SoVo – Sievi FS 2–4 (2–0)
Maalit:
SoVo: Gezim Voca, Joonas Manzo
Sievi FS: Jarmo Junno 2, Henri Heikkilä, SoVo o.m.

* * *

Sarjajumbo Tervarit pelasi veitsi kurkulla ja lähes pakkovoiton edessä Valkeakoskella; sijalla 8. kauan ollut kotijoukkue Mad Max oli taas lipsunut parin tappion myötä vaaraan jäädä pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille tärkeä ottelu ratkesi Tervarien pariin karkeaan puolustusvirheisiin, joista Mad Max huippuvireisen Justus Kunnaksen ja kokeneen Riku Raikon johdolla rankaisi armotta. Kunnas tulitti hattutempun, Raikko puttasi kaksi maalia. Mikko Herityn osuessa kertaalleen Tervarien kaksi maalia jäivät laihaksi lohduksi. Mad Max varmisteli 6–2-voitollaan asemiaan pudotuspelijoukkueena, Tervarien suora putoaminen on kaksi sarjakierrosta ennen loppua vain sinettiä vaille.

Justus Kunnaksen ruuti oli kuivaa Tervareita vastaan. (Kuva: Calahan.kuvat.fi)

Tervarien raportti

PJK isännöi kotonaan Pirkkalassa naapurikaupungin kestomenestyjää Ilves FS:ä. Avauspuoliaika oli maaliton, mutta toisella puoliajalla PJK:n kapteeni ja selkäranka Miikka Mörö laukoi kaukaa kotijoukkeen johtoon. Ilveksen italobrassi Rafael tasoitti 31. minuutilla, mutta Ville Halme vei PJK:n toistamiseen johtoon. Ilveksen takaa-ajo lentävällä maalivahdilla ei tuonut tulosta, vaan Mörö kaunisteli lukemia kolme sekuntia ennen loppua. Voitto oli PJK:lle elintärkeä. Tervarit (10 p.) voi matemaattisesti saavuttaa vielä PJK:n (16 p.), mutta pirkkalalaisten maaliero on 18 maalia parempi, joten melkoinen ihme tulisi tapahtua, jotta Tervarit vielä kapuaisi PJK:n ohitse karsijan paikalle.  Tappion myötä Ilves FS aloittanee puolivälierät ilman kotietua sarjasijoilta 5.–6.

Ilveksen raportti

Leijonan Tatu Ahonen (vas.) ja PP-70:n Markus Säde kiskaisivat molemmat kertaalleen maaliverkot tötterölle. (Kuva: Esa Norvia)

Vimmatusti ensimmäistä playoff-paikkaansa metsästävä PP-70 koki kolauksen, kun se ei kotonaan Tesomalla onnistunut yllättämään kivenkovaa Leijona Futsalia toistamiseen tällä kaudella. LeiF oli joulun jälkeen voittanut kaikki yhdeksän edellistä otteluaan (joista kolme Cupissa), mutta Tesomalla oli voittoputki lähellä katketa. Tatu Ahonen vei tosin akaalaiset johtoon 1. puoliajalla, mutta kotijoukkueen taistelun ruumiillistuma Markus Säde tasoitti puntit 26. minuutilla. Lisää  sarjapisteitä pudotuspelien kotietua varten jahtaava Leijona ei tasakentällisin onnistunut johtomaalin teossa, joten joukkue otti lentävän maalivahdin käyttöönsä reilusti ennen loppua. Riskinotto kannatti, kun Cupin Final Four -viikonlopun parhaana miehenä Jyväskylässä palkittu kapteeni Jussi Nyström laukoi vieraat 1–2-voittoon ylivoimapelin turvin. LeiF ja GFT kamppailevat yhä tasaväkisesti runkosarjan kakkossijasta (ja teoriassa jopa KaDyn ohittamisesta); PP-70 jatkaa sijalla 9. eikä pudotuspelipaikka ole enää tamperelaisten omissa käsissä. LeiF saa sunnuntaina vieraakseen JoSePan rästiottelussa.

Petri Grönholm pallossa (Kuva: Esa Norvia)

Leijonan raportti

GFT – KaDy 4–3 (3–2)

GFT:n Antti Arvola (kesk.) oli liekeissä KaDya vastaan; tehoiksi mies kirjautti 3+1. (Kuva: Siiri Perälä)

Espoossa nähtiin kahden kärkijoukkueen mittelö laadukasta ja taktisesti valveutunutta futsalia. GFT ja sarjakärki KaDy osuivat maajoukkuemaalivahtien Antti Koivumäen (GFT) ja Juha-Matti Savolaisen (KaDy) selän taa vuorotahtiin, mutta illan sankariksi nousi espoolaisten riveihin tammikuussa palannut Antti Arvola, joka sai hattutempun täyteen jo 18. minuutillla. KaDyn ykkösnyrkistä maalitiliään kaunisteli komeiden sommitelmien päätteeksi tuttu kolmikko Sergei Korsunov – Jani Korpela – Newton Jr., mutta se ei riittänyt, kun GFT:n Niko Stenholm laukoi voittomaalin 28. minuutilla. Vaikka KaDy voitti viime kaudella mestaruuden ja on edelleen matkalla kohti runkosarjan voittoa, oli GFT:n voitto keskinäisistä otteluista jo neljäs perättäinen. Sekä GFT että Leijona Futsal voivat vielä päästä tasapisteisiin Dynamon kanssa, mutta KaDyn ylivertainen maaliero pitänee heidät runkosarjan ykkösenä loppuun asti kompuroinnista huolimatta. Tappio oli ilman päävalmentajaansa Vasko Vujovićia Espoossa olleelle KaDylle Cup-välierä mukaan lukien jo kolmas perättäinen.

Jani Korpela ja Panu Autio kamppailevat pallosta. (Kuva: Siiri Perälä)

KaDy:n raportti

Somerolla kotijoukkue SoVo yritti katkaista tappioputkeaan ja ennen kaikkea saada pahasti rakoillutta puolustuspeliään kuosiin playoffien alla. Voitolla SoVo olisi vielä säilyttänyt mahdollisuudet kavuta runkosarjan neloseksi ja puolivälierien kotietuun, mutta vierasjoukkue Sievi FS näytti venymiskykyään ja rutiiniaan toisella puoliajalla. Avausjakso meni vielä SoVo:n kontrollissa; taukolukemat 2–0 olivat Gezim Vocan ja Joonas Manzon käsialaa. Toisella puoliajalla Sievin maajoukkuemies Jarmo Junno teki kaksi maalia ja Henri Heikkilä yhden, mikä käänsi ottelun vieraille. Sievin kiriä edesauttoi SoVo:n Pekka Karjalaisen ulosajo kahdella tyhmällä varoituksella. SoVo aloittaa puolivälierät varmuudella vieraissa sijoilta 5.-6.; Sievi todennäköisimmin säilyttää asemansa sarjanelosena ja saa ensimmäiselle kierrokselle kotiedun. SoVo:n Gezim Voca rikkoi Futsal-Liigan kaikkien aikojen tehopiste-ennätyksen; turkulaisen tehot ovat nyt 39 + 21 = 60 kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä. Entinen piste-ennätys oli ex-seuratoveri Arber Istrefin nimissä parin vuoden takaa.

Gezim Vocalle piste-ennätys maistuu. (Arkistokuva: Christoffer Enckelman)

SoVo:n raportti

Joutsassa vieraillut FC Kemi jatkoi vahvaa säilymistaisteluaan hakemalla arvokkaan vierasvoiton. Pudotuspelipaikkansa lähestulkoon varmistaneen JoSePan esitys oli hieman hengetön ja FC Kemi rokotti jo alkuminuuteilla kolmesti. Isännät tulivat Olli Malinin ja Otto Piilin osumilla jo yhden maalin päähän, mutta Kemin Ville Uimaniemi sinetöi 2-4-loppulukemat varhain toisen puoliajan alussa syntyneellä osumallaan. Aktiivisesti johtoaan puolustaneella FC Kemillä tulivat joukkuevirheet täyteen jo varhain, mutta JoSePa ei päässyt 10 metrin täplälle eikä onnistunut edes kavennuksessa. FC Kemi jatkaa sijalla 10. eikä voi enää pudota suoraan Ykköseen. Karsijan paikalle joutuminen on yhä mahdollista PJK:n hengittäessä niskaan kahden pisteen päässä. JoSePan pudotuspelipaikka on yhä vailla viimeistä sinettiä. JoSePa matkaa sunnuntaina rästiotteluun huimassa voittoputkessa olevan Leijona Futsalin kotiareenalle.