FUTSAL-LIIGA: Akaa voitti KaDyn, ToPV voitokas Espoossa, FC Kemin Suárezille hattutemppu

Futsal-Liigan kausi 2019–20 alkoi viikonloppuna. Lauantain varaslähdössä Kampuksen Dynamo voitti Jyväskylän jäähallissa Liikunnan Riemun ennätysyleisön edessä. Varsinainen avauskierros pelattiin sunnuntaina kuudella areenalla. Kierros oli erittäin tasainen ja kolmella paikkakunnalla mentiin jatkoajalle.

FC Kemi haki kahden pisteen voiton Tampereen Peli-Pojilta; venezuelalainen Enderson Suárez osoittautui kovaksi vahvistukseksi laukomalla hattutempun ja voittomaalikilpailussa ratkaisevan rankkarin. Tornion Palloveikot tuli ryminällä pääsarjaan hakemalla komean 1–2-vierasvoiton Espoon GFT:stä.

Miesten Futsal-Liiga 2019–20
Kierrosraportti 1
su 29.9.2019

Futsal-Liigan kausi 2019–20 alkoi viikonloppuna. Lauantain varaslähdössä Kampuksen Dynamo voitti Jyväskylän jäähallissa Liikunnan Riemun 5–0 ennätysyleisön edessä. Varsinainen avauskierros pelattiin sunnuntaina kuudella areenalla. Kierros oli erittäin tasainen ja kolmella paikkakunnalla mentiin jatkoajalle.

FC Kemi haki kahden pisteen voiton Tampereen Peli-Pojilta; venezuelalainen Enderson Suárez osoittautui kovaksi vahvistukseksi laukomalla hattutempun sekä voittomaalikilpailussa ratkaisevan rankkarin. Tornion Palloveikot tuli ryminällä pääsarjaan hakemalla komean 1–2-vierasvoiton Espoon GFT:stä.

Akaa Futsal antoi Toijalassa myrskyvaroituksen kukistamalla mestaruutta puolustavan KaDyn jo toistamiseen tänä syksynä; serbikaksikko Milojević – Stanković oli ratkaisevassa roolissa.  Mad Max päihitti kotonaan JoSePan jatkoajan ja voittomaalikilpailun päätteeksi, Someron Voima haki Ilveksestä jatkoaikavierasvoiton kahdesta ulosajosta huolimatta, Riemu voitti Jyväskylän iltapelissä Sievi FS:n 3–1.

Tesoman palloiluhalli, Tampere
PP-70 – FC Kemi 3–4 vm., 3–3 ja., 3–3 (2–2)
Maalit:
PP-70: Mikko Ala-Hakuni, Pyry Haanpää, Markus Säde
FC Kemi: Enderson Suárez 3

Valkeakosken liikuntahalli
Mad Max – JoSePa 4–3 vm., 3–3 ja., 3–3 (2–2)

Ilves: Antti Teittinen 2, Juha-Pekka Torvinen 2, Riku Partala
SoVo: Gezim Voca,  Eetu Kauria, Arber Istrefi, Juho Pettersson, Teemu Lammi, Mergim Bushi, Valdrin Rashica

Jyväskylän monitoimitalo
Riemu – Sievi FS 3–1 (2–1)
Maalit:
Riemu: Mika Halonen, Ville Vanttaja, Leevi Kemppainen
Sievi FS: Juho Alasuutari

Seuraavat ottelut:
Lauantaina 5. lokakuuta ja sunnuntaina 6. lokakuuta pelataan yhteensä täysi kierros kuudella eri liigapaikkakunnalla.

* * *

su 29.9.

Sunnuntain kierros alkoi Tampereen Tesomalta, jonne matkusti suuria satsauksia kauden alla tehnyt FC Kemi. Hieman varamiehisenä liikkeellä olleiden kemiläisten uudet ulkomaanvahvistukset olivat suuressa roolissa: Boris Čizmar ankkuroi peliä pohjapelaajana, Slobodan Tomić debytoi maalivahtina ja Kolumbian sekä Paraguayn liigan maalipörssejä dominoinut Enderson Suárez laukoi heti Suomi-debyytissään hattutempun. Kotijoukkue PP-70 laittoi kuitenkin hyvin hanttiin ja kuroi lukemat tasoihin ylivoimalla ennen loppusummeria. Maalinteossa onnistuivat Mikko Ala-Hakuni, Pyry Haanpää ja kapteeni Markus Säde. KaDyssa Suomen mestaruutta keväällä juhlinut Joona Valkama palasi takaisin punaisiin. Maalittoman jatkoajan jälkeen FC Kemi oli tarkempi voittomaalikilpailussa: 10 metrin täplältä osuivat maajoukkuemies Tuukka Pikkarainen sekä venezuelalainen Suárez. Tasapelistä yksi sarjapiste isännille, kaksi sarjapistettä Kemiin.

Pallopoikien Vili Karoskoski kamppailee FC Kemin Enderson Suarezin kanssa.

PP-70:n otteluraportti

Enderson Suárezin mietteitä ottelusta FC Kemin facebook-sivuilla (video)

Valkeakoskella sarja-avauksessa kohtasivat viime kaudella puolivälieriin yltäneet perinteikäs Mad Max ja toista kauttaan liigassa pelaava JoSePa. Vieraat siirtyivät alussa jo kahden maalin johtoon Oskari Luoman vastatessa viimeistelystä. Aiemmin Kakkosessa jyväskyläläisessä FS Feeniksissä pelannut raamikas pivotpelaaja Luoma osoittautui heti liigadebyytissään oivaksi hankinnaksi JoSePalle. Mad Max tasoitti kuitenkin ottelun Kim Lingmanin ja Akaasta siirtyneen Yasar Elbellerin osumilla. JoSepan pelin sielu Janne Kosunen pommitti upealla yläkulmavedolla vieraat johtoon vielä toisen puoliajan alussa, mutta se ei riittänyt täyteen pottiin. Toinen Akaasta tullut pelaaja, paluumuuttaja Mika Jussila oli tärkeässä roolissa “Mäxien” kuroessa pelin tasoihin “liivipelaajan” turvin. Voittomaalikilpailussa vain Mad Maxin Mikko Heritty osui ja kaksi pistettä jäi Koskiin. JoSePa avasi liigakautensa yhdellä sarjapisteellä, vaikkei ollut tappiolla ottelussa kertaakaan.

Mad Maxin Mikko Heritty ja JoSePan Matias Paappanen taistelevat pallosta (kuva calahan.kuvat.fi)

Mad Maxin otteluraportti

JoSePan otteluraportti

Toijalassa pelattiin avauskierroksen odotettu huippuottelu kahden edelliskauden finalistien välillä. KaDy on tässä otteluparissa ollut niskan päällä viime vuosien aikana vieden nimiinsä kaksi Suomen mestaruutta, mutta Akaa Futsal (ex- Leijona Futsal) janoaa valtikanvaihdosta. Elokuun Supercup-finaali Jyväskylässä oli akaalaisten heiniä ja sama tahti jatkui liiga-avauksessa. KaDyllakin oli ottelunsa hetkensä, mutta Akaa pakotti hallitsevat mestarit useimmiten puolustuskannalle monipuolisella ja nopealla hyökkäyspelillään. KaDy-maalivahti Niila-Ville Laitinen avasi maalihanat rokottamalla “Leijonia” tyhjään maaliin maalivahti Kasper Kankaan nostamisesta mukaan hyökkäyksiin. Akaa kuittasi Dusan Milojevicin vahvalla 1 vs. 1 -haastolla ja kaukolaukauksella. Isäntien kapteeni Jussi Nyström laukoi 2–1-lukemat protesteja herättäneestä rangaistuspotkusta, mutta KaDyn Henri Louste tasoitti suoraan aloituskuviosta akaalaisten nukahdettua.

Akaa Futsalin Tero Intala
Pallossa viime kaudella KaDyssa SM-kultaa vuollut Tero Intala (Kuva Tuukka Nyström).

Toinen puoliaika oli kotijoukkueen juhlaa. Pelaaja-valmentaja Jovan Stankovic laukoi Akaan johtoon heti ensimmäisestä hyökkäyksestä ja Milojevic tuplasi johdon komeasta hyökkäyskuviosta. Markus Rautiainen pommitti kaukovedollaan KaDyn vielä maalin päähän, mutta ennen KaDyn kunnollista takaa-ajoa Juhana Jyrkiäinen sooloili Akaan 5–3-voittoon. Nämä jäivät myös ottelun loppunumeroiksi, joten Akaa Futsal aloitti kauden vahvasti ja hallitsevalle mestarille KaDylle avausviikonlopun saldo oli 1 voitto + 1 tappio. KaDy johtaa sarjaa näennäisesti maalieron turvin, mutta vain Akaa ja ToPV ovat enää puhtaalla pelillä tasaisesti alkaneessa sarjassa.

Lassi Lintula ja Dusan Milojevic vääntävät 29.9.2019
Lassi Lintula ja Dusan Milojevic vääntävät pallosta (Kuva Tuukka Nyström)

Akaa Futsalin valmentaja Jovan Stankovic oli pelin jälkeen väsynyt mutta onnellinen:
- Osoitimme hienoa kärsivällisyyttä ja taistelutahtoa nousemalla tappioasemasta voittoon. Molempien maalien edustoilla suorituksemme jäi hiukan vajaaksi, mutta muuten esityksemme oli jämäkkä. Tästä on taas hyvä jatkaa työntekoa, Stankovic kertoo seuran kotisivuilla.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović kommentoi seuran kotisivuilla:
- Yksittäiset virheet ratkaisivat voittajan tänään. Haluan uskoa, että pelaajien kuormituksella ja väsymyksellä oli vaikutusta. Pelaajarinkimme oli pieni, ja meillä oli ottelu edellisenä päivänä. Vastustaja pystyi isommalla pelaajaringillä vaikuttamaan ottelun rytmiin.

- Pelissämme oli hyviä asioita, mutta valitettavasti enemmän asioita, jotka muistuttavat edessä olevasta isosta työstä, montenegrolaisvelho päättää.

Akaa Futsal juhlii maalia

Akaa Futsalin otteluraportti

Kampuksen Dynamon otteluraportti

Espoossa kohtasivat kaksi kärkipään kahinoihin ennakoitua joukkuetta, kovia hankintoja tehnyt sarjanousija Tornion Palloveikot ja kestomenestyjä GFT, jota kirkkain menestys viime vuosina on karttanut. ToPV lähti vaikealla vierasareenalla otteluun ennakkoluulottomasti kolmen ketjun voimin, mikä tuotti tulosta. Maajoukkuetaituri Iiro Vanha katkaisi 5. minuutilla GFT:n lupaavan hyökkäyksen ja rakenteli hyvällä tempokuljetuksellaan täydellisen vastahyökkäyksen. Somerolta pohjoiseen siirtyneellä Italo Basiliolla oli helppo työ niitata pallo takatolpalta sisään Vanhan esityöstä. GFT laittoi puntit tasoihin 15. minuutilla: Panu Aution ketju käytti pallonhallintahyökkäyksessä kentän leveyttä ja syvyyttä hyväkseen ja Jaso Oksanen pääsi viimeistelemään poikittaissyötöstä 1–1. Toinen puoliaika oli tarkkaa ja tasaista vääntöä, mutta espoolaisten kohtaloksi kostautui riketilin täyttyminen. Pallo vietiin kaksi minuuttia ennen loppua 10 metrin vaparipisteelle, josta Juho-Teppo Berg pommitti sielunsa kyllyydestä pallon ohi Antti Koivumäen. GFT ei enää tasoituksessa onnistunut, joten kokeneen Oleg Jeprintsevin luotsaama ToPV sai lentävän lähdön liigataipaleelleen.

n kultaisille
 Henrique oli vaikea pideltävä GFT:n kultaisille (Kuva Siiri Perälä)

GFT:n raportti ja Johannes Axerudin mietteitä (video)

ToPV:n raportti (facebook-sivuilla)

Viikonlopun suurimaalisin ottelu nähtiin Tampereen Kaupissa, jossa Someron Voima asteli parketille ennakkosuosikkina kotijoukkue Ilvestä vastaan. Ilves oli kuitenkin onnistuneesti nollannut pre-seasoninsa suurinumeroiset tappiot eikä myynyt nahkaansa halvalla. Pelaaja-valmentaja Antti Teittisen ja Juha-Pekka Torvisen (yhteensä n. 220 maaottelua) johdolla Ilves aloitti maalinteon jo 1. minuutilla ja piti lukemat tasaisena koko ottelun ajan. SoVo oli useaan otteeseen maalin tai kahden johdossa, mutta Ilves kuroi lukemat tasoihin ennen päätössummeria. Ilveksen 4–4-tasoitus syntyi 30. minuutilla ylivoimalla Arber Istrefin saatua suoran ulosajon syykoodilla M: hävytön, loukkaava tai solvaava kielenkäyttö ja/tai eleet. Varsinaisen peliajan loppunumerot 5–5 Ilves iski puolestaan 5 vs. 4 -ylivoimalla. Maalinteossa onnistui Teittisen ja Torvisen (2) lisäksi naapuriseura PP-70:stä siirtynyt Riku Partala.

Viiden minuutin jatko-ottelussa pelitapahtumia hallinnut SoVo veti kuitenkin pidemmän korren osuen kahdesti; voittomaalin teki vahvasti esiintynyt Valdrin Rashica. Muuten SoVon seitsemän maalia jakaantuvat poikkeuksellisesti seitsemälle eri pelaajalle, mikä luvannee hyvää alkavaa kautta ja käsillä olevia pelikieltojakin ajatellen.

Ilveksen otteluraportti
SoVon otteluraportti

Sunnuntai-illan viimeinen ottelu pelattiin Jyväskylän monitoimitalolla, jossa lauantain avausottelunsa KaDylle jäähallissa 5–0 hävinnyt Liikunnan Riemu isännöi Sievi FS:ä. Liigaan vuoden tauon jälkeen takaisin noussut Riemu sai pidettyä puolustuksensa huomattavasti tiiviimpänä kuin lauantain ottelussa, eikä kovasti nuorentunut Sievi juhlinut maalipaikoilla. Riemun kapteeni, kokenut Mika Halonen huudatti fanikatsomoa haastamalla vasemmassa laidassa vahvasti ja tuikkaamalla avausmaalin kärkkärillä kaksi minuuttia ennen puoliaikasummeria. Sievi-kapteeni Juho Alasuutari tasoitti hetkeä myöhemmin upealla kaukolaukauksella katkaistuaan Riemun heikon prässinpurun keskialueella. Toisella puoliajalla peli jatkui tasaisena, mutta maalinteossa onnistui vain Riemu. Sivurajakuviossa ykkösketjun pohjapelaaja Ville Vanttaja karkasi Alasuutarin vartioinnista ja liukui pallon yhdellä kosketuksella maaliin aivan parhaalta keskisektorilta. Minuutti ennen loppua, Sievin hakiessa tasoitusta jo lentävällä maalivahdilla,  Riemu prässäsi pallon pois isot minuutit raataneelta Alasuutarilta ja Leevi Kemppainen sai namutella loppunumerot 3–1 puolityhjään maaliin. Riemulle näin ollen tuiki tärkeä avausvoitto ja Sieville nihkeä sarja-avaus uudistuneella rosterilla.