FC Honka, PK-35 ja Gnistan selvittivät tiensä puolivälieriin

Lauantaina Suomen Cupin ohjelmassa oli kolme neljännesvälieräottelua. Jatkoon etenivät vierasvoitot ottaneet ja nollan omissa pitäneet FC Honka ja PK-35 sekä jatko-ottelussa Douglas Caen hattutempulla EIF:n kaatanut Gnistan. Aiemmin neljännesvälieristä tiensä jatkoon on selvittänyt SJK.

Honka marssi jatkoon – toisella puoliajalla neljä maalia

VPS–FC Honka 0–4 (0–0)

FC Honka selvitti tiensä lauantaina Vaasassa Suomen Cupin kahdeksan parhaan joukkoon, kun VPS kaatui toisen puoliajan maali-iloittelun jälkeen lukemin 0–4.

Veikkausliigassa pelaava FC Honka tuli Vaasaan isännän ottein ja otti heti ensimmäisellä puoliajalla hallinnan itselleen. Vahvaa nousua Ykkösestä tekevä VPS kuitenkin puolusti maltillisesti ja piti espoolaiset hallinnasta huolimatta poissa parhailta maalipaikoilta. Puoliajan ainoa tilastomerkintä oli vierailijoiden Rui Modeston keltainen kortti.

Toinen puoliaika alkoi ryminällä. FC Honka iski ottelun voittomaaliksi lopulta jääneen osuman 48. minuutilla. Osuma oli tyylikäs! Espoolaisten Dani Hatakka vapautti pitkällä syötöllä Darren Smithin etenemään oikeaa laitaa pitkin. Smithin matala keskitys tavoitti boksista Niklas Pyyhtiän, joka sijoitti pallon varmasti verkkoon. Lisää seurasi ainoastaan kahdeksan minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa maalintekijänä oli Smith, jolle osuma oli ensimmäinen Hongan paidassa kilpailullisissa otteluissa. Osuman alusti Lucas Kaufmann millintarkalla syötöllään, mikä vapautti Smithin puolittaiseen läpiajoon VPS-puolustajien välistä.

Toisen osuman jälkeen vieraat ottivat enemmän ja enemmän ottelua hallintaansa. Espoolaiset kaunistelivat loppulukemia vielä kahdella osumalla. 70. minuutilla oli jälleen asialla kaksikko Pyyhtiä-Smith. Nyt Pyyhtiä haastoi VPS-puolustusta ja eteni boksiin, josta lähetti laukauksen tolppaan. Smith oli hereillä ja siivosi tolpasta kimmonneen irtopallon verkkoon. Viimeisen osuman iski vaihdosta kentälle tullut 18-vuotias Otso Koskinen. Koskinen sai pallon keskiympyrästä, josta lähti pitkään kuljetukseen vaasalaisten vetäytyessä kohti boksia. Koskinen lähetti boksin reunalle päästyään tarkan laukauksen alanurkkaan. Upea suoritus nuorukaiselta. Smithin tavoin osuma oli Koskiselle ensimmäinen.

– Oli hyvä esitys meiltä. Saatiin pidettyä palloa, vaikka ensimmäisen maalin tekemiseen menikin aikaa. Ensimmäisen maalin jälkeen niitä sitten tulikin vähän enemmän ja saatiin ratkaistua peli. Maalissani näin, että boksissa on tilaa. Smith laittoi pallon siihen ja viimeistely onnistui.

– Tavoite on saada mahdollisimman paljon peliaikaa Hongan paidassa Veikkausliigassa ja kehittyä sitä kautta taas uusi steppi eteenpäin, TPS:stä Espooseen täksi kaudeksi siirtynyt Pyyhtiä tuumaili Ruudun haastattelussa.

– Ensimmäinen jakso pelattiin niin kuin suunniteltiin. Saatiin pidettyä välit tiiviinä ja puolustettiin boksi tosi hyvin. Honka ei saanut ihmeitä aikaan. Toisella puoliajalla ei jaksettu samalla tavalla tehdä noita hommia, ei pysynyt välit tiiviinä. Jos Hongalle antaa tuollaisia tiloja niin käy heikosti, VPS:n puolustaja Mikko Pitkänen kertasi taiston tauottua.

Enempää maaleja ei nähty ja lopputulokseksi kirjattiin 0–4. Voiton myötä FC Honka jatkaa neljännesvälieristä puolivälieriin. Puolivälierissä vastaan asettuu Ykkösessä pelaava PK-35. VPS:n taival Suomen Cupissa puolestaan päättyi päivän tappioon.

Toisen puoliajan maalijuhlaa myös Lappeenrannassa – PK-35 puolivälieriin

PEPO–PK-35 0–3 (0–0)

Kakkosen Cupin kautta neljännesvälieriin selvinnyt lappeenrantalainen PEPO joutui lauantaina taipumaan Ykköseen alkavalle kaudelle nousseelle PK-35:lle. Helsinkiläiset jatkoivat vahvaa cup-taivaltaan ja veivät jatkopaikan toisen puoliajan kolmella maalillaan.

Avauspuolikas Lappeenrannan Amiksen tekonurmella päättyi maalittomana. Maalipaikkoja oli kuitenkin varsinkin vierasjoukkueella, mutta PEPO puolusti huolellisesti. Myös kotijoukkue pääsi hätyyttelemään vieraiden maalia muutaman virheen jälkeen Punamustien hallitessa palloa.

Toisen puoliajan alkuun nähtiin Vaasan ottelun tavoin heti voittomaali. 49 minuuttia oli kellossa ja asialla oli vieraiden Tony Lehtimäki. Lehtimäki pääsi laukomaan kulman jälkitilanteesta pallon boksin sisältä voimalla ylänurkkaan. Sama mies oli asialla jälleen 12 minuuttia myöhemmin. Jos Lehtimäen ensimmäinen maali oli kaunis niin tämä toinen ei kyllä kalpene yhtään ensimmäisen rinnalla. PK-35 pelasi pallon lyhyillä syötöillä kuudentoista rajalle Lehtimäelle, joka laukoi kirteisenä pallon samaan osoitteeseen kuin ensimmäisenkin. Syöttörallissa viimeisen passin antoi Miko Mäkirinne.

Ottelun lopputulos sinetöityi lisäajan neljännellä minuutilla, kun Matias Hänninen iski loppulukemat 0–3. Osumaa edelsi läpisyöttö, jonka myötä Charles Katashira ja Hänninen karkasivat läpiajoon. Katashiran syötön jälkeen Hänninen pääsi viimeistelemään loppulukemat tyhjään maaliin.

– Sellainen rutiinipeli meiltä, tiedettiin miten PEPO pelaa ja se sitten näkyi lopputuloksessa. Molemmissa maaleissani jäi hyvin tilaa ja käytin sen hyväksi. Tällä kertaa osui hyvin, siistejä maaleja.

– Kyllähän Honka sytyttää. Tietysti pitää lähteä parantamaan omaa peliä. Honka on tosi kova jengi. Uskoisin, että omalla pelillämme meillä on mahdollisuus edetä Honkaakin vastaan jatkoon, illan sankari Lehtimäki ruoti Ruudun haastattelussa päivän ottelua ja jo tulevaa puolivälierää.

Tappion myötä PEPO:n taival Suomen Cupissa päättyi. PK-35 jatkaa puolestaan puolivälieriin FC Honkaa vastaan.

Gnistan puolivälieriin Caen hattutempulla – ratkaisu vasta jatko-ottelussa!

Gnistan–EIF 3-2 JO (1–1)

Talin hallissa nähtiin lauantai-iltana huikea jännitysnäytelmä kahden Ykkösen joukkueen, Gnistan ja EIF:n välillä. Puolivälieräpaikka ratkesi vasta jatko-ottelussa, jossa kotijoukkueen Douglas Cae iski illan kolmannen maalinsa ja hattutempun täyteen.

Kotijoukkue Gnistan avasi ottelun maalihanat 41. minuutilla, kun Lucas Morais prässäsi pallon pois EIF-puolustaja Tuukka Andbergiltä. Pallon saatuaan Morais eteni boksiin ja passasi puolityhjän maalin syöttöä odottaneelle Caelle. Hyökkääjällä oli helppo työ viimeistellä taululle 1–0-lukemat.

EIF iski pelin tasoihin kuitenkin vielä ensimmäisellä puoliajalla. Tasoitusmaali syntyi rangaistuspotkusta, joka tuomittiin Ilmari Hietan kaadettua Valdrin Rashican. Pilkkua asteli ampumaan Xhevdet Gela, joka sijoitti pallon varmasti verkkoon.

Toisella puoliajalla nähtiin kaksi maalia ja molemmat syntyivät rangaistuspotkuista viiden minuutin sisään. Tällä kertaa ensimmäisenä johtoon siirtyi EIF. Nyt ampuja vaihtui ja maalintekijänä toimi Juuso Liukkonen. Rangaistuspotku tuomittiin, kun sivurajaheiton jälkeen pallo osui Gnistanin Onni Tiihosen käteen. Kotijoukkueen kuitti tuli kuitenkin nopeasti. Tällä kertaa epäonnensoturina oli EIF:n Reza Heidari, jonka käteen pallo osui vapaapotkusta. Pilkulta pelin kuittasi tasoihin illan toisen maalinsa tehnyt Cae.

Ottelun voittomaali nähtiin 106. minuutilla, kun pelattiin jatko-ottelun ensimmäisen puoliskon lisäaikaa. Asialla oli illan ykkösnimi, hattutempun täyteen tehnyt Cae. Brasilialaishyökkääjä puski pallon boksista EIF-maaliin Santeri Kuivalaisen upeasta keskityksestä.

Osuma jäi jatko-ottelun viimeiseksi ja Gnistan jatkaa puolivälieriin, jossa vastusjaksi tulee oman alkulohkonsa puhtaalla pelillä voittanut KuPS. EIF:n taival Suomen Cupissa puolestaan päättyi.