FC Honka, HJK ja FC Inter KuPS:n seuraksi Suomen Cupin välieriin

Lauantain myötä Suomen Cupin kolme viimeisintä välieräjoukkuetta selvisivät. Jatkoon etenivät PK-35:n rangaistuspotkukilpailussa kaatanut FC Honka, Stadin derbyssä juhlinut HJK ja Turussa jatko-ottelun jälkeen juhlinut FC Inter.

Honka välieriin rangaistuspotkukilpailun jälkeen

FC Honka–PK-35 4–2 RP. (0–0)

Espoonlahdessa nähtiin lauantaina Suomen Cupin jännitysnäytelmä, kun FC Honka eteni välieriin rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Ainoana Ykkösen joukkueena mukana olleen PK-35:n taival Suomen Cupissa päättyi.

Ensimmäinen puoliaika alkoi ja eteni myös loppuun asti kotijoukkue FC Hongan pallonhallinnalla. Hongan hallinnasta huolimatta myös PK-35 pääsi muutamia kertoja hätyyttelemään keltamustien maalia ja toisaalta vierasjoukkue piti Veikkausliiga-ryhmän poissa vaarallisimmalta maalipaikoilta. Hongalta parhaille paikoille pääsivät Darren Smith ja Nasiru Banahene. Smithin laukaukseen PK-35:n Toni Korkiakoski esitti tyylikkään torjunnan. Vieraiden paras tilanne siunaantui Daniel Rantaselle, jonka vapaapotkusta lähettämä laukaus meni niukasti maalin yli. Jakson ainoa varoitus kirjattiin PK-35:n Aapi Helvelahdelle ottelun 32. minuutilla. Maalittomasta tilanteesta siis toiselle jaksolle.

Toisella jaksolla ottelu jatkui tasaisena. Kumpikin joukkue puolusti tarkasti, eikä maalipaikoilla liialti juhlittu. 50. minuutilla vieraiden Arttu Auranen pelattiin kelpo maalipaikkaan, mutta laukaus epäonnistui ja Hongan maalilla Timothy Murrayn nolla piti edelleen. PK-35 hätyytteli Hongan maalia myös 60. minuuttilla, mutta tällä kertaa Murray nollasi Adam Yassinin yrityksen. Mitä pidemmälle toinen jakso eteni niin sitä enemmän myös peli alkoi avautumaan. 69. minuutilla Hongan Demba Savage pääsi laukomaan takatolpalta kulman jälkeen, mutta veto karkasi yli. 88. minuutilla käytiin lähellä ratkaisua, kun Hongan Rui Modesto pääsi läpi, mutta laittoi pallon juuri ja juuri tolpan väärältä puolelta. Myös toinen puoliaika päättyi maalittomana. Käsikirjoitus oli pitkälti saman kuin ensimmäisellä jaksolla. Honka oli enemmän pallossa ja pääsi ahnaammin puolittaisille maalipaikoille. PK-35:lla oli myös silti mahdollisuutensa. Toisella puoliajalla nähtiin myös tukku vaihtoja PK-35:n vaihtaessa neljä kertaa ja Hongan kolme kertaa.

Jatko-ottelun ensimmäisellä puolikkaalla Honka otti pelistä entistä vahvemman otteen. Pallo pyöri pitkiä aikoja PK-35:n puolustusalueella, mutta helsinkiläiset kestivät. Vieraiden Pauli Kuusijärvi ja Eetu Puro saivat ottelun tuoksinnassa kolhuja, mutta pystyivät molemmat jatkamaan. Huoltotoimenpiteiden johdosta jatko-ottelun ensimmäisellä puolikkaalla nähtiin peräti neljän minuutin lisäaika. Lisäajalla PK-35:n pelaajat ehtivät jo juhlia maalia kulman jälkitilanteesta, mutta Hongan Murray napsi pallon maaliviivalta kiinni.

Jatko-ottelun toinen puolikas käynnistyi punamustien hallinnassa. Paras paikka siunaantui PK-35:n Marko Koskiselle, joka lähetti upean laukauksen kulman jälkitilanteesta, mutta Murray torjui jälleen. Jakson loppua kohden myös Honka sai hallintaa, mutta kulmapotkuja suurempaa ei nähty. 120 peliminuutin jälkeen tuloksena oli rangaistuspotkukilpalu. Kulmat kotijoukkueelle 17-8. Jatko-ottelun päätyttyä vieraiden Helvelahti katseli vielä punaista korttia ottelun ulkopuolella tapahtuneesta rikkeestä.

Rangaistuspotkukilpailu kääntyi lopulta Hongalle maalein 4–2. Espoolaisten kaikki neljä laukojaa Smith, Otso Koskinen, Savage ja Dani Hatakka onnistuivat. Murray nappasi PK-35:n puolelta puolestaan kiinni Puron ja Charles Katashiran laukaukset. PK-35:lta maalinteossa onnistuivat Rantanen ja Tony Lehtimäki. Voiton myötä Honka jatkaa Suomen Cupissa neljän parhaan joukkoon ja kohtaa vieraskentällä KuPS:n.

FC Inter kaatoi SJK:n jatko-ottelussa – Hoskonen ratkaisijana

FC Inter–SJK 1–0 JO. (0–0)

Turussa Kupittaa 5:n keinonurmella nähtiin lauantaina todellista cup-draamaa, kun FC Inter tiputti SJK:n jatko-ottelun lukemin 1–0. Turkulaisten sankariksi nousi kulmapotkusta ratkaisumaalin puskenut toppari Arttu Hoskonen.

FC Inter ja SJK tarjosivat cupin puolivälierässä maalittoman avasjakson, jossa kummallakin joukkueella oli yksi hyvä maalintekopaikka. Avauskymppi mentiin Interin pitäessä palloa, mutta seuraava kymmenen minuutin jakso oli taas vieraiden. Iltapäivän ensimmäinen varoitus nähtiin 23. minuutilla, kun Interin Anthony Annan pysäytti SJK:n Daniel Håkansin nousun sääntöjen vastaisesti. 30. minuutilla nähtiin SJK:n paras paikka. Denys Oliinyk antoi kulmapotkun, josta Joonas Lepistö oli puskea pallon etukulmasta sisään. Aati Marttinen oli kuitenkin Interin maalilla valppaana. 42. minuutilla Interin Timo Furuholm oli karata läpiajoon, mutta SJK:n Matias Vainionpää putsasi pallon kulmaksi. Kulman jälkitilanteesta pallo jäi pitkäksi aikaa pyörimään boksiin ja ajautui lopulta Taiki Kagayamalle, jonka tulisen laukauksen Walter Viitala onnistui nyrkkeilemään pois. Molempien parhaat tilanteet siis kulmapotkuista.

SJK joutui puoliajalla vaihtamaan maalivahti Viitalan vaihtoon pienen kolhun takia. Viitalan korvasi SJK-debyyttinsä tehnyt 18-vuotias Topi Säilynoja. Säilynoja kuuluu SJK-Akatemian pelaajiin ja palasi kentille vasta kuukausi sitten loukkaantumisesta toivuttuaan. Toinen puoliaika oli hyvin ensimmäisen kaltainen. Tasaisissa merkeissä mentiin ja jälleen maalittomana. 60. minuutilla SJK:n vikkelä Håkans oli maalipaikassa, mutta veto painui hiukan taka-alakulman ohi. 78. minuutilla myös ottelun korttitilit tasoittuivat, kun SJK:n Oliinykia varoitettiin. Maalittomuuden myötä ratkaisua lähdettiin hakemaan jatko-ottelusta.

Ottelun ratkaisu nähtiin jatko-ottelussa 105. minuutilla. FC Inter sai sivuvaparin, jota asteli antamaan Matias Ojala. Ojala lähetti boksiin ulospäin kiertävän pallon, joka tavoitti Hoskosen. Toppari sai päänsä väliin ja pallo upposi maaliin Säilynojan käsien kautta. Kotijoukkueen kannalta erittäin riemukkaan osuman jältiltä FC Inter puolusti loppuajan tarkasti, eikä SJK kovasta yrityksestä huolimatta päässyt enää vaarallisille tonteille. Voiton myötä FC Inter jatkaa välieriin ja kohtaa vieraskentällä HJK:n. SJK:n cup-taival puolestaan päättyi tappioon.

HJK vahvan toisen puoliajan myötä välieriin – HIFK jäi derbyssä nollille

HIFK–HJK 0–3 (0–0)

HIFK ja HJK iskivät lauantaina yhteen Suomen Cupin puolivälieräottelussa. Jätkäsaaren hallissa pelattu Stadin derby kääntyi vierasjoukkueena esiintyneelle HJK:lle toisen jakson alun tapahtumien myötä.

Päivän kahden muun puolivälieräottelun tapaan Stadin derbyn avausjakso oli myös maaliton. Jakso eteni vierasjoukkueena esiintyneen HJK:n hienoisessa hallinnassa. Kotijoukkue HIFK:lle avausjakso tuotti kaksi keltaista, kun Sakari Tukiaista ja Jani Bäckmania varoitettiin. Punaisten paras maalintekopaikka siunaantui 25. minuutilla Bäckmanille, jonka laukaus suuntautui niukasti ohi maalin. Sinivalkoisten hallinnasta huolimatta tauolle tasatilanteesta 0–0.

Halliderbyn toisen jakso alku oli tapahtumia täynnä ja vaaka jatkopaikasta kääntyi HJK:n suuntaan. 50. minuutilla HIFK:n Hannu Patronen rikkoi kulmatilanteessa rangaistuspotkun ja keltaisen kortin arvoisesti. Pilkulta Roope Riski iski vieraat johtoon voimakkaalla laukauksella vasempaan nurkkaan. Kotijoukkueen ilta vaikeutui toden teolla yhdeksän minuuttia myöhemmin, kun puoliajalta kentälle tullut Jukka Halme poistettiin kentältä suoran punaisen johdosta. Halme rikkoi HIFK:n kulmapotkussa HJK:n Lucas Lingmania. Miesylivoiman myötä HJK ratkaisi pelin nopeasti. Riemastuttavan paluun loukkaantumisen jälkeen kentälle tehnyt Janne Saksela iski 65. minuutilla taulululle lukemat 0–2. Saksela laukoi pallon voimalla verkkoon Markus Uusitalon käsien kautta. Tästä ainoastaan kaksi minuuttia lisää ja Filip Valenčič muutti lukemiksi 0–3. Loppua kohden HJK otti jalkaa pois kaasulta ja ottelun ratkettua peli eteni pitkälti pelailun merkeissä. Lähimmäksi maalia pääsi yliajalla tolppaan kumauttanut HIFK:n Jeremias Streng. Loppulukemat lopulta 0–3 ja HJK oikeutetusti välieriin. Välierissä Klubi isännöi FC Interiä. HIFK:n cup-taival puolestaan päättyi tappioon.

– Aina on syytä hymyillä, kun derbystä ottaa voiton. Ei varmasti ollut kauneistna futista, mutta jatkopaikka cupissa tärkeintä ja vain se merkitsee, HJK:n keskikenttäpelaaja Lingman iloitsi ottelun jälkeen Ruudun haastattelussa.

– Tehtiin pari virhettä, jotka kostautuivat. Tuon tason joukkueelle ei pysty antamaan yhtään eteen. Omaa peliä yritettiin parantaa ekalta jaksolta, yritettiin saada pallonhallintaa nostettua ekalta puoliajalta. Ei onnistuttu tänään, HIFK:n toppari Patronen jutteli taiston tauottua Ruudun lähetyksessä.