Takaisin
18.2.2021 klo 13.00

Eveliina Summanen: “En usko, että on vaikeaa syttyä tähän peliin”

Jaa:

Helmareiden keskikentän puskurina tunnettu Summanen odottaa perjantain Portugali-ottelusta tapahtumarikasta kamppailua. Molemmilla joukkueilla on pelissä suuret panokset.

Eveliina Summasen maajoukkueonnistumisia on saanut viime aikoina seurata erityisesti EM-karsintaotteluissa Skotlantia vastaan. Yksi syy tähän on varmasti se, että pelaajalla on takanaan myös onnistunut kausi seurajoukkueessa. 

Ruotsalaisen Kristianstads DFF:n riveissä toista sopimuskauttaan aloittava keskikenttäpelaaja sai pandemian muokkaamasta ajasta huolimatta kehittyä ja ruokittua itseluottamusta vuonna 2020. Samalla kun joukkue menestyi ja sijoittui kolmanneksi Damallsvenskanissa, Summanen otti tärkeitä askelia eteenpäin omalla pelipaikallaan.

– Hyvät fiilikset koko kaudesta. Emme aloittaneet kauhean hyvin, mutta pystyimme kääntämään sen. Sen jälkeen pelasimme tasaisen hyvin ja pystyimme kehittymään koko kauden aikana. Se oli avainasia.

– Itsellä oma rooli joukkueessa kasvoi kauden aikana ja huomasi, että onnistumisten myötä sain lisää luottoa valmentajilta. Oli hyvä kausi.

Summanen kokee Ruotsin pääsarjan ja Kristianstadin hyväksi ympäristöksi itselleen juuri nyt. Ajatus uusista haasteista ja seuraavasta askeleesta on kuitenkin takaraivossa. 

– Toistaiseksi se on oiva paikka kehittyä. Jossain vaiheessa haluaa mennä eteenpäin, mutta en ole sitä sen enempää vielä miettinyt. Varmasti riippuu siinä vaiheessa, että mistä aukeaa mahdollisuuksia. 

Pitkä mutta positiivinen EM-karsintamatka takana

Summanen pääsee muiden Helmareiden lailla jatkamaan viime vuonna nähtyä virettään perjantaina, kun joukkue kohtaa EM-karsinnan ratkaisevissa otteluissaan ensin Portugalin perjantaina Helsingissä ja muutamaa päivää myöhemmin vielä Kyproksen Larnakassa. Suomen tie tähän pisteeseen on keskikenttäpelaajan mukaan ollut pitkä, mutta ennen kaikkea osoitus siitä, miten vahva Helmareista on joukkueena kasvanut.

– Onhan tämä ollut pitkä matka ajallisesti. Aloitimme karsinnat vuoden 2019 syksyllä. Päälimmäisenä on pelkästään positiivisia fiiliksiä esimerkiksi siitä, miten joukkue on pystynyt pysymään yhtenäisenä viettämättä kovin pitkiä aikoja yhdessä. Väliin on tullut pitkiäkin taukoja.

Suomella on viimeisimpänä alla Skotlannista vuoden 2020 lopulla otetut voitot niin kotona kuin vieraissa. Helmarit onkin pelannut itselleen tilanteen, jossa sille riittäisi suoran EM-kisapaikan varmistamiseksi tasapeli Portugalia vastaan ja voitto Kyproksella.

Pelkästään voitto Portugalista vie Helmarit kisoihin varmasti, ja se onkin Suomen ykköstavoite. Tunnelma joukkueessa päivää ennen ottelua on Summasen mukaan sopivan luottavainen.

– Lähdemme hakemaan ottelusta kisapaikkaa. Se on päällimmäisenä mielessä. Tuntuu, että meillä ei ole turhaa puristusta tällä hetkellä ja uskon, että kun teemme omat asiamme oikein ja pelaamme joukkueena samalla tavalla kuin aikaisemminkin, on meidän ihan varmasti mahdollista voittaa se peli.

Summanen povaa perjantain ottelusta kahden voitonhaluisen joukkueen taistoa, ja se varmasti näkyy kentällä. 

– Luulen, että ottelusta tulee vauhdikas ja tilannerikas. Varmasti nähdään lämpöä kentällä mutta myös erilainen ottelu kuin vieraissa. Uskon, että me olemme tähän otteluun valmiimpia kuin silloin. Portugali on sitä myös varmasti, sillä heillä on ollut aikaa valmistautua. Emme saakaan antaa yhtään saumaa heille tai ajatella muuta. Heillä on yhtälailla voitto haussa kuin meillä. 

– En usko, että on vaikeaa syttyä tähän peliin.

Suomi-Portugali pelataan perjantaina 19.2. kello 18.15 Helsingissä Bolt Arenalla. Ottelu nähtävissä suorana Yle TV2 -kanavalta ja Yle Areenasta.