Takaisin
25.10.2020 klo 00.39

Eva Nyström ensi kertaa Helmareissa

Jaa:

20-vuotiaan puolustajalupauksen tie on vienyt vain kahdessa vuodessa kotimaan liigasta, Ruotsin Elitettaniin, sieltä sarjaporrasta ylemmäs Damallsvenskaniin sekä nyt naisten A-maajoukkueeseen.

Eva Nyström pelaa ensimmäistä kauttaan Umeå IK:ssa Ruotsin pääsarjatasolla. Vahvasti läpi kauden esiintynyt keskuspuolustaja muutti vuoden 2020 alussa Uumajaan tukholmalaisesta AIK:sta, minne puolestaan hän oli siirtynyt vasta vuotta aikaisemmin PK-35 Vantaan riveistä.

– Se on aina ollut unelmani lähteä pelaamaan Ruotsiin. Olen suomenruotsalainen, niin kielikin sujuu, eikä askel ole ollut siinä mielessä niin iso. Muutin tietysti sillon ekaa kertaa pois kotoa ja suoraan uuteen maahan. En tuntenut ketään, joten tottakai se oli jännittävää mutta meni onneksi hyvin.

Nuorelle pelaajalle on siis ehtinyt tapahtua lyhyessä ajassa paljon, mutta Nyström uskoo näiden olleen tulevaisuuden kannalta lupaavia asioita. Pidemmän ajan haaveet lepäävät Euroopassa, mutta juuri nyt Damallsvenskan tuntuu Nyströmistä parhaalta paikalta kehittyä pelaajana.

Lähes poikkeuksetta 90-minuuttisia läpi kauden pelannut puolustaja on saanut vastuun ja pelituntuman myötä nopeasti kiinni siitä, mitä korkeimmalla sarjatasolla Ruotsissa vaaditaan – sekä joukkueelta että pelaajalta yksilönä.

– Tämä kausi on ollut erityinen koronan takia. Ennen kautta ei päässyt oikein pelaamaan harjoituspelejä, ja siksi meidän joukkue haki sitä tempoa. Pääsimme siihen kyllä nopeasti sisään sitten. Se on ehkä isoin asia eli pitää päästä nopeampaan rytmiin ja pystyä tekemään kaikki nopeammin; päätökset, ryhmittäytyminen ja niin edelleen.

– Siinä olen itse mennyt eteenpäin eli että tekee nopeammin päätökset. Pelaan myös kovemmin, koska vastassa on hyviä pelaajia.

Umeå IK nousi kuluvalle kaudelle Damallsvenskaniin ja taistelee nyt sarjapaikan säilyttämisestä karsiutumisrajan alapuolella. Uumajalaisten edellä on kuitenkin jopa neljä joukkuetta vain kahden pisteen sisällä, kun kierroksia on jäljellä vielä kolme.

Maajoukkuekutsu iloinen yllätys

Ansiokkaasti puolustussuuntaan läpi kauden töitä tehneen Nyströmin otteet eivät ole jääneet Helmareiden päävalmentaja Anna Signeulilta huomaamatta. Ruotsalaisluotsi nostikin tämän myötä nuoren puolustajan nyt ensi kertaa mukaan naisten A-maajoukkueeseen. Nyströmin mukaan tämä oli hänelle itselleen hyvä signaali siitä, että suunta on oikea, vaikka töitä edessä on vielä paljon.

– Tuli se (kutsu) vähän yllätyksenä. Tottakai kiva, että saa tällä tavalla vahvistuksen siitä, että on kehittynyt koko ajan ja valinnut oikeita askelia sen eteen.

– Treenit ovat tuntuneet hyvältä. Taso ja tempo ovat paremmat kuin omassa joukkueessa ja sen huomaa kyllä. Alussa tietysti vähän jännitti, mutta on ollut kiva treenata. Kilpailu täällä on kova, topparina etenkin. Nuorena pelaajana tarvitsee kokemusta vielä lisää, jotta pääsee pelaamaan. 

Nyströmin osoittaessa ensikertalaisen nöyryyttä tuntuu hän samalla tuntevan hyvin omat vahvuutensa pelaajana.

– Puolustuspelaaminen on vahvuuteni. Olen hyvä pelaamaan päällä ja molemmilla jaloilla. Myös pelinavaamisessa olen hyvä.

Suomi kohtaa Skotlannin EM-karsintaottelussa tiistaina 27.10. kello 18.15. Ottelu pelataan Bolt Arenalla, Helsingissä.

Pääsyliput EM-karsintaotteluun Suomi-Skotlanti >>