Takaisin
18.9.2021 klo 19.00

Essi Sainio: “Arvostan joka hetkeä ja pelaajaa ympärilläni täällä”

Jaa:

Ⓒ Kuva: Tiina Pirilä

Viime vuonna paluun maajoukkueeseen tehnyt Sainio kärsi kuluvan jalkapallokauden alussa vakavan polvivamman, jonka pelättiin pysäyttävän pelaajan koko uran. Sainio taisteli itsensä kuitenkin kuntoon ja on nyt valmis aloittamaan MM-karsinnan Helmareiden kanssa.

– Mielestäni loukkaantumiset pakottavat urheilijaa miettimään muutakin elämää. Siitä olen aina ollut kiitollinen, jos jostain voi olla kiitollinen, kun loukkaantuu. Että näkee vähän väkisinkin siellä elämässä olevan jotain muutakin.

HJK:n luottopelaajana ja keskikentän työmyyränä tunnettu Sainio väänsi polvensa erään tammikuisen palloharjoituksen päätteeksi. Polvesta säilyi eturistiside, mutta muuten vammat olivat mittavat. 

Se pakotti pelaajan tilanteeseen, jossa jalkapallouran jatkamista oli harkittava tarkkaan.

– Kyllä kävin aikamoisia ajatuksia läpi, ja jostain sydämestä minulla on aina palo tullut siihen, että teinpä sitten mitä vain, niin teen sen tosi täysillä. Yritin tehdä kuntoutukseni täysillä ajattelematta sitä, että tulenko vielä pelaamaan vai en, vaan lähinnä myös ajatellen sitä, että voisin vielä viisikymppisenä ehkä käydä lenkillä.

Paluu kentille tapahtui neljä ja puoli kuukautta myöhemmin, ja Sainio ehti hyvin mukaan joukkueensa avuksi Kansallisessa Liigassa. Sijoitus HJK:lla on tällä hetkellä neljäs, mutta mitaleihin ei joukkueella ole enää mahdollisuuksia.

– Sarja on ollut mielestäni mielenkiintoinen ja siellä ovat ansaitusti ne joukkueet kärjessä, jotka siellä ovat. Kärkipäässä näkyy myös tietynlaiset panostukset, joita seuroissa on tehty. 

Vaikka sarjakausi HJK:n kanssa ei ole Sainion mukaan mennyt odotetusti, ei hän pidä joukkueen tähänastista suoriutumista epäonnistumisena.

– En voi sanoa, että olisimme epäonnistuneet. Meillä on todella nuori joukkue ja tavoite oli ehdottomasti kova. Tietyt asiat eivät vain menneet nappiin. Seuraavana vuonna HJK on vuoden kokeneempi ja ne nuoret pelaajatkin ovat vuoden kokeneempia ja valmiimpia pääsarjatasoon.

– Olen siitä kuitenkin kriittinen, että meidän täytyy ymmärtää mitä se vaatii, että voi olla esimerkiksi Suomen mestari tai että voi olla maajoukkueessa. On asioita, pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia, joissa meidän pitää olla parempia.

Helmarit uuden karsintaprojektin äärellä 

Sainio teki vuoden 2020 lokakuussa historiallisen paluun maajoukkueeseen seitsemän vuoden tauon jälkeen. Hän ehti pelata Helmareiden kanssa EM-karsintaottelut Skotlantia vastaan kotona ja vieraissa ennen kuin loukkasi polvensa. 

Nyt Sainio on jälleen takaisin Suomen vahvuudessa, kun joukkue tavoittelee paikkaa MM-lopputurnauksessa.


Kuva: Mira Lönnqvist

– On se (maajoukkuekutsu) osoitus siitä, että on tehnyt asioita oikein ja jatkanut siltä tasolta, jolle on jäänyt. En pidä tällaisia asioita itsestäänselvyytenä ja arvostan joka hetkeä ja pelaajaa ympärilläni täällä. Olen nöyränä tämän lajin edessä, ja sillä tavalla tämä on myös itselle hyvin tunteellinen asia.

Suomi avaa MM-karsinnan Slovakiaa vastaan tulevana tiistaina. Sillä on lohkossaan lisäksi Irlanti, Georgia ja vahvasti kesän Olympialaisissa pelannut Ruotsi.

Tavoite MM-lopputurnaukseen pääsystä on Helmareille selkeä, ja sen saavuttaakseen Suomen on tärkeää suoriutua tiistai-illan koitoksesta voitokkaasti. Sainion mukaan Slovakiasta on odotettavissa hyvä vastus.

– Se (MM-karsinnoissa pärjääminen) vaatii kollektiivista tasonnostoa. Meidän pitää olla myös valmiita menemään tietylle epämukavuusalueelle joka osa-alueella.

– Slovakia on loppujen lopuksi hyvä joukkue. Siellä on taitavia pelaajia ja he ovat hyviä vastahyökkäyksissä. Meidän täytyy olla valmiita siihen. Olemme katsoneet videolta, että he tekevät laadukkaita syöttöjä ja ovat hyviä pienissä tiloissa sekä aggressiivisia prässissään.

Kotiyleisön tuki tärkeää

Koronapandemiasta aiheutuneiden rajoitusten takia Helmarit on pelannut viimeksi kotiyleisön edessä vuoden 2020 marraskuussa EM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan – juurikin samaisessa kamppailussa, jossa Sainio teki paluunsa maajoukkueeseen pitkän tauon jälkeen. 

Sainio onkin erityisen innoissaan siitä, että Helmarit pääsee pitkästä aikaa pelaamaan sen tärkeän 12. pelaajan kanssa. Joukkue ottaa kannattajien tuen avosylin vastaan.

– On sillä tosi suuri merkitys. Koronan aikana on tullut pelattua myös Kansallista Liigaa tyhjille katsomoille, niin kyllä sieltä stadionilta puuttuu jotain, kun niitä kannattajia ei ole. Varsinkaan omia. 

– Se tuo aina lisäboostia. Ja vaikka näin 35-vuotiaanakin vielä jännittää ennen pelejä, niin kun näkee, että se yleisö on siellä, tulee sellainen tunne, että annan vielä vähän enemmän ja näytän mitä osaan.

MM-karsinnan avausottelu Suomi-Slovakia pelataan tiistaina 21.9. kello 18.15 Turun Veritas Stadionilla. Hanki liput otteluun tästä >>