Takaisin
18.9.2015 klo 19.03

Ensimmäisestä Suomen Cupin voittajajoukkueesta kuusi jäljellä

Jaa:

Suomen Cupia pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Mestaruuden vei nimiinsä Valkeakosken Haka ja sen vuoksi tämän vuoden cup-finaali pelataan Valkeakoskella.

Pokaalilla mielenkiintoinen historia

Ensimmäisestä voittajajoukkueesta on elossa vielä kuusi pelaajaa.

- On toki harvinaista, että näin monta on vielä elossa, mutta meillähän oli 1955 kovin nuori joukkue, voittajajoukkueessa pelannut Aimo Pulkkinen kertoo Valkeakosken Sanomien haastattelussa.

Suomen Cupin juuret ovat Valkeakoskella, sillä silloinen Suomen Palloliiton puheenjohtaja Juuso Walden toimi Paperitehtaat Oy:n toimitusjohtajana Valkeakoskella ja toi cup-kilpailun Englannista Suomeen.

- Jo aiempana vuonna pääsi Yhtyneitten joukkueena Readin vastaan. Kävimme katsomassa Chelsean ja Liverpoolin cupin pelin, joka oli kova, vaikka päättyikin 0-0. Tuolloin Juuso näytti, että tällainen pokaali hankitaan Suomeenkin, Pulkkinen muistelee.

Haka voitti ensimmäisessä Suomen Cupin finaalissa Helsingin Palloseuran 2-1. Pelaajat juhlistivat voittoa Hämeenlinnan Aulangolla, jonne oli kutsuttu myös tyttöystävät ja vaimot pikahälytyksellä mukaan. Lapsille jouduttiin hankkimaan pikaisesti vahdit illaksi.

- Samaan aikaan Valkeakosken vanhalla kerholla oli paljon Yhtyneitten herroja. Juuso määräsi, kuka hoitaa kenellekin lapsenlikan tai menee itse, jos sitä muuten ei pysty järjestämään, Pulkkinen kertoo.

Suomen Cupin voittopokaali kantaa Antero Nymanin nimeä, joka oli Waldenin läheinen ystävä.

- Siitä piti tulla Juuson pokaali, mutta Walden antoi vaatimattomuuttaan pokaalin nimeksi Jämsänkosken tehtaanjohtaja Antero Nymanin pokaali. Se hämmästytti meitä pelaajia. Nyman oli Juuson hyvä työkaveri Jämsänkoskelta, joka muuttikin Valkeakoskelle Jylhävaaran konepajan johtajaksi.

Oli jopa lähellä, ettei pokaalia olisi nähty ensimmäisessä finaalissa lainkaan, sillä se saapui niin myöhään Suomeen, ettei sitä oltu saada ulos tullista.

- Onneksi se saatiin, koska me pelaajat halusimme kuumeisesti saada siihen ensimmäisenä cup-voittajana Hakan nimen. Olimme täynnä sisua ja toivoa ja onnistuimme.

Pulkkisen lisäksi ensimmäisestä mestaruusjoukkueesta ovat elossa Juhani Peltonen, Veijo Valtonen, Väinö Pajunen, Olavi Leskinen ja Kalle Kinnunen.

Ensimmäinen Suomen Cupin voittajajoukkue kokonaisuudessaan:

Olavi Leskinen, Väinö Pajunen, Antti Nieminen, Aimo Pulkkinen, Esko Valkama, Veijo Valtonen, Valter Heinonen, Kalle Kinnunen, Erkki Kinnunen, Veikko Asikainen, Juhani Peltonen.

Respect Suomen Cupin finaali pelataan Tehtaan kentällä lauantaina 26.9. kello 14.45. Vastakkain ovat IFK Mariehamn ja FC Inter.