Takaisin
18.1.2022 klo 23.41

EM-paikka ei riitä futsalmaajoukkueelle – ”Emme ole tulleet vain osallistumaan”

Jaa:

Ⓒ SPL / Essi Salonen

Futsalmaajoukkueen H-hetki lähenee, kun EM-avausotteluun on enää aikaa pari päivää. Pitkän päivätyön suomalaisen futsalin eteen tehneelle kapteeni Panu Autiolle pelkkä osallistuminen kisoihin ei riitä. Suomi lähtee hakemaan menestystä.

Suomen joukkue matkasi Groningeniin maanantaina ja pääsi tiistai-iltana ottamaan ensimmäistä kertaa tuntumaa otteluareenaan tiistai-iltana.

- Kiva, että olemme vihdoin perillä. Odottelemme, että pääsemme askiin ja saadaan vähän lisää kisafiilistä. Olemme pitäneet palavereja ja kääntämässä aikataulua siihen, että pelaamme illalla, kapteeni Autio kertoi joukkueen tunnelmista ennen tiistain harjoituksia.

Suomen kaksi ensimmäistä alkavat kello 20.30 paikallista aikaa, joten päivät venyvät pitkiksi. Autio ei kuitenkaan usko sillä olevan merkitystä.

- En usko sen olevan iso ongelma. Ehdimme vetää parit treenit ja olemme tottuneet seurajoukkueissa harjoittelemaan iltaisin. Ehditäänpähän nukkua hyvät päiväunet ennen pelejä.

Futsal-legenda

Autiota voi pitää hyvällä syyllä Suomen kaikkien aikojen futsalpelaajana. Hän debytoi maajoukkueessa jo vuonna 2006 ja on omalta osaltaan pyrkinyt viemään lajia Suomessa eteenpäin. Futsalin alkuaikoina ensimmäiset maajoukkuepelaajat olivat vielä pääasiassa jalkapalloilijoita, jotka pitivät futsalia sivulajinaan, mutta Autio edustaa ensimmäistä sukupolvea, jolle futsal on ollut se ykköslaji.

Autiolla on 145 maaottelua, 101 maalia ja kantaa itseoikeutetusti kapteeninnauhaa. Hän lähti jo vuonna 2004 Chileen hakemaan futsalvaikutteita, oli ensimmäinen suomalainen futsalammattilainen pelaten urallaan muun muassa Espanjassa ja Venäjällä. Hän on myös kirjoittanut kirjan lajista. Ei ole liioiteltua sanoa, että Suomen kapteeni on Euroopankin mittakaavassa lajilegenda.

- Kiitollisena voi katsota taaksepäin, mutta mieluummin nyt katson eteenpäin. Olen ylpeä ja onnellinen tästä reissusta mitä olen saanut peliltä. Minulla on 145 maaottelua, ja olisi hienoa saada täällä voittoisasti täyteen se 150 maaottelua.

Se tarkoittaisi Suomen pelaamista EM-finaalissa.

Autio on toiminut pitkään suomalaisen futsalin soihdunkantajana toimien keihäänkärkenä muille. Vastuu ei ole kuitenkaan painanut harteilla, vaan hän on kantanut sitä kunnialla.

- En ole kokenut siitä painetta, vaan olen mielelläni ottanut tämän roolin. Olen kokenut, että minulla on ollut annettavaa ja pystynyt auttamaan suomalaista futsalia ja maajoukkuetta, joten olen mielelläni auttanut. En ole ajatellut tätä vain omana juttunani, vaan olen pyrkinyt viemään suomalaista futsalia ja maajoukkuetta eteenpäin.

Jatkuva kehitys kohti Euroopan huippua

Kun Autio aloitteli maajoukkueuraansa, niin arvokisapaikka tuntui vain utopistiselta haihattelulta. Askel askeleelta maajoukkue on rakentanut vankan pohjan, jonka päälle on rakennettu menestyksen palikoita. Samalla usko arvokisapaikkaan on vahvistunut. Lopulta pitkäjänteinen työ sai palkintonsa viime vuonna Suomen selvittäessä tiensä ensimmäistä kertaa arvokisoihin.  

- Tämä on ollut unelmana ja haaveena, joka jossain vaiheessa alkoi konkretisoitua tavoitteeksi mitä pidemmälle on menty. ”Misterin” (Mico Martic) aikana usko ja luottamus siihen, että johdonmukaisella, järkevällä ja laadukkaalla työskentelyllä hyvää on tulossa. Olemme saaneet hyviä tuloksia, ja se on ollut inspiroivaa, motivoivaa ja siistiä, että olemme menneet koko ajan eteenpäin. Suomen maajoukkue on varmasti viimeisten vuosien aikana mennyt eteenpäin enemmän kuin mikään muu maa maailmanrankingissa ja nostanut pelinsä tasoa.

Maajoukkueen kehitys on pitänyt myös Aution mukana ja motivoituneena. Kun tunnelin päässä valo on koko ajan siintänyt kirkkaampana, junan kyydissä on ollut helpompi olla.

- Se on ollut äärimmäisen tärkeää. Asenne on ollut koko ajan huipussaan. En sitten tiedä, että miten olisi ollut, jos jossain vaiheessa olisi ollut vaikeaa. Olisiko ollut näin pitkää ja yhtä motivoivaa maajoukkueuraa? Se, että olemme menneet koko ajan eteenpäin, on ollut suuri motivaation lähde. On tiennyt ja uskonut, että koko ajan uudistumme ja seuraamme futsalin trendejä ja olemme siinä kehityksen aallonharjalla.

Vaikka matka on ollut pitkä ja yksi unelma on täyttynyt, niin Aution nälkä ei ole vielä tyydytetty. Suomi ei ole matkannut Hollantiin vain nauttimaan kisatunnelmasta, vaan joukkue janoaa menestystä.

- Sitten, kun menestymme, niin sitten tämä on urani kovin saavutus. Juuri juttelimme jätkien kanssa palaverissa, että meillä ehdottomasti riittää nälkää menestyä, emmekä ole tulleet vain osallistumaan ja katsomaan kirkkaita valoja. Haluamme pelata sellaista peliä, joka tekee suomalaiset ylpeiksi. Harmittaa, etteivät ne sadat suomalaiset, jotka olisivat tulleet tänne, pääse nyt tämän koronan takia. Haluamme, että kotikatsomoissa meitä seuraavat fanimme voivat tuntea ylpeyttä siitä miten pelaamme ja edustamme Suomea. Meillä on kova intohimo ja rakkaus lajiin ja haluamme, että se tulee kentällä esiin.

Joukkueessa vahva toimintakulttuuri

Ennen kisoja on tullut selväksi, että joukkueen valmennus ja pelaajat puhaltavat vahvasti yhteen hiileen. Intohimo on sana, joka on toistunut pelaajien toimesta usein ja se näkyy myös maajoukkueen jokapäiväisessä arjessa. Pelaajat pitävät keskenään palavereja analysoiden otteluita ja toistensa otteita. Se luo myös toimintakulttuurin kehittymiselle.

- Kaikilla ketkä ovat mukana, on sisäinen motivaatio ja rakkaus lajiin. Kaikilla on vahva omistautuminen kehitykselle. Kun pistää monta päätä yhteen, niin sitä kautta olemme kaikki fiksumpia ja vahvempia. Olemme löytäneet hyvän ja toimivan kulttuurin joukkueen sisälle ja tämä on kaikkien yhteinen asia.

Iso osa nykymaajoukkueesta on ollut yhdessä jo vuosikausia, mutta mukaan on noussut tasaiseen tahtiin nuorempia pelaajia, jotka ovat ottaneet paikkansa joukkueessa. Aiemmin luotu vaativa, mutta samalla kannustava ja kehittävä joukkuehenki puskee kaikkia eteenpäin.  

- Tavoitteena on ollut kehittyä koko ajan, ja ne videosessiot mitä pidämme pelaajien kesken, ovat tärkeitä paikkoja. Ne eivät ole uusille pelaajille välttämättä aina helppoja, sillä palautetta annetaan välillä suoraan. Toimintakulttuurimme on rehellistä sekä avointa ja olemme valmiita näkemään myös omat virheemme. Se vaatii luonnetta niiltä, ketkä ovat tulleet mukaan, mutta aina on ollut oikeita äijiä joukkueessa. Heillä on ollut valmius ja halukkuus oppia ja kehittyä, GFT:tä seuratasolla edustava Autio kiitteli.

Vahva usko jatkomahdollisuuksiin

Suomi pääsee Aution johtamana korjaamaan pitkän työn hedelmiä torstaina, kun Suomi kohtaa historiansa ensimmäisessä arvokisaottelussa Italian. Suomi lähtee altavastaajana lohkoon, jossa pelaavat myös MM-nelonen Kazakstan ja aina vaarallinen Slovenia.

- Lohko on tietenkin kova, mutta olemme näyttäneet pystyvämme voittamaan maailman huippujoukkueita ja tekemään tulosta. Jos pystymme jättämään kaiken kentälle ja pelaamaan omalla hyvällä tasollamme, niin meillä on kaikki mahdollisuudet, Autio uhkui terve itseluottamus rinnassaan.

Ennen kisoja keskittyminen on kohdistunut erityisesti avausvastustaja Italiaan. Joukkueilla on viime vuosilta yhteistä historiaa ja Aution mukaan joukkue on valmis.

- Italia on suhteellisen tuttu joukkue ja pelasimme heitä vastaan kolme kertaa viime vuonna. Muutenkin ”Misterin” aikana olemme pelanneet heitä vastaan usein. Olemme katsoneet paljon videoita ja analysoineet heitä. Heillä on taitavia yksilöitä, varsinkin brasilialaissyntyiset pelaajat. Heillä on sellainen futsalpelaajien luonne. Ei heillä ole mitään ylivoimaista mihin emme pystyisi vastaamaan ja MM-karsinnoissa pullautimme heidät pois MM-kisoista, analysoi Autio.

Viime vuoden lopussa Suomi pelasi kaksi ottelua maailman kahdeksanneksi rankattua Kroatiaa vastaan. Ensimmäisen Suomi voitti 1-0 ja toinen kohtaaminen päättyi tiukkojen vaiheiden jälkeen Kroatian 6-4-voittoon. Ne toimivat hyvänä valmistautumisena kohti EM-kisoja, sillä Kroatia vastaa pelityyliltään paljon Italiaa.

- Ne ottelut toivat meille paljon itseluottamusta. Kroatia on ihan maailman huippumaita ja pystyimme voittamaan heidät ensimmäisessä pelissä sekä pelasimme hyvän pelin toisessa. Se tuo luottoa siitä, että olemme menossa oikeaan suuntaan.

Koronatilanteen takia EM-otteluihin ei voida ottaa yleisöä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö futsalmaajoukkue olisi pistänyt merkille fanien tukea. Erityisesti sosiaalisessa mediassa joukkue on saanut kannustusviestejä eivätkä ne jää Aution mukaan joukkueelta huomaamatta.

- Kiitoksia kaikille viesteistä ja tsempeistä. Tunnemme sen kannattajien läsnäolon, vaikkette pystykään olemaan täällä mukana, kapteeni lähetti terveiset kotikatsomoihin.

Lähetä futsalmaajoukkueelle tsemppiviesti sosiaalisessa mediassa:
Twitter: @FutsalSuomi
Facebook: @Futsalmaajoukkue
Instagram: @Futsalmaajoukkue

SUOMEN EM-ALKULOHKON OTTELUOHJELMA:
To 20.1. kello 21.30 Italia-Suomi (Groningen)
Ma 24.1. kello 21.30 Suomi-Kazakstan (Groningen)
Pe 28.1. kello 18.30 Slovenia-Suomi (Amsterdam)