Takaisin
12.3.2021 klo 13.45

EM-kisojen peruuntuminen oli kova paikka HJK:n nuorelle maalitykille - Suomen Cupin lohkovaiheen ykkösnimellä on kaudelle vain yksi tavoite

Jaa:

Ⓒ Juha Tamminen

Alle 19-vuotiaiden tyttöjen EM-lopputurnauksen peruuntuminen oli kova paikka HJK-hyökkääjä Ria Karjalaiselle. Kentälle asti pettymys ei Naisten Suomen Cupissa näkynyt. 

Moni jalkapallon ystävä saattoi viime viikonloppuna päättyneen Naisten Suomen Cupin lohkovaiheen jälkeen hieraista silmiään.  Maalipörssiä johti nimittäin HJK:n Ria Karjalainen kymmenellä osumalla – vain kahden ottelun jälkeen. 
Klubi paineli jatkoon lohkovoittajana ja tyrmäävällä maalierolla 18–0. 

– Meillä on mennyt tosi hyvin koko talvikausi. Olen tyytyväinen joukkueen peleihin ja tuloksiin, Karjalainen kertoo. 

KTP:ta vastaan Karjalainen maalasi peräti kahdeksan kertaa tehden puolet joukkueensa kaikista osumista. 

– Joskus pienempänä tein myös kahdeksan maalia, ei mennyt ihan ennätys rikki, Karjalainen nauraa. 

EM-kisat jäävät väliin 

Helsinkiläisten maalitykki Ria Karjalainen saattaa olla vielä suurelle yleisölle tuntematon nimi, mutta nuorten maajoukkueita seuranneille ei. Vuonna 2002 syntynyt Nummelan Palloseuran kasvatti on viihtynyt nuorten maajoukkueiden mukana aina 15-vuotiaasta alkaen. 
Ikäluokan maajoukkuetaipaleen oli tarkoitus huipentua heinä-elokuussa pelattavaan EM-lopputurnaukseen, mutta kolmisen viikkoa takaperin joukkue sai ikäviä uutisia: sekä EM-lopputurnaus että edeltävät karsinnat peruttiin koronapandemian takia.

–  Meille kerrottiin tieto viimeisellä leirillä helmikuussa. Harmittelimme sitä yhdessä, se oli todella surullinen uutinen. Meillä oli koossa kova jengi, jossa oli todella kivaa olla ja meillä oli hyvä luotto itseemme, Karjalainen kertaa.

Karjalainen ymmärtää päätöstä, mutta tilanne harmittaa yhä.

–  Nyt sen alkaa vasta ymmärtämään, että meillä ei ole enää nuorten maajoukkuetta, kun leirikin loppu. Pitää pikkuhiljaa päästä tästä yli. 

Hyviä muistoja 

Vaikka kisat pyyhkiytyivätkin UEFAn kalenterista, hyviä muistoja joukkueen kanssa ei voi viedä kukaan. Ja niitähän riittää.

–  Kaikki karsinnat, ulkomaan matkat, ensimmäinen UEFA Development -turnaus, viimeiset leirit.. Kaikki on ollut tosi kivoja, Karjalainen luettelee. 

– Myös tuplamaaottelut Portugalia vastaan ovat jääneet mieleen sekä Montenegro (EM-alkukarsinnat vuonna 2018), koska ne olivat ikäluokan ensimmäiset karsinnat. 

Seuraavaksi katse onkin naisten A-maajoukkueessa, mutta kiire ei vielä ole. Karjalainen seurasi tarkkana Helmareiden EM-karsintataivalta ja voitokasta Portugali-ottelua. Helmareissa Karjalaisen huomio kiinnittyy luonnollisesti hyökkäyspään pelaajiin: etenkin Linda Sällströmiin ja Kaisa Colliniin

Kirjoitukset työllistävät

EM-karsintaturnaus pyyhkiytyi huhtikuulta kalenterista, mutta kalenterissa riittää keväälle tärkeitä tapahtumia. Parhaillaan Karjalainen valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin, ja tänä keväänä vuorossa on toinen suosikkiaine terveystieto. 

–  Aika vähän olen vielä lukenut, pitäisi vähän tsempata, mutta onhan tässä aikaa. Hyvä tästä tulee. 

Osalle opiskelijoista etäopiskelu on tuottanut hankaluuksia, mutta Karjalaiselle vapaus on sopinut. Valmistumisenkaan suhteen ei ole vielä kiire, sillä loput aineet Karjalainen kirjoittaa ensi syksynä ja keväänä. 

Mestaruus tavoitteena

Opiskelun lisäksi päiviä rytmittää luonnollisesti jalkapallo. Karjalainen siirtyi HFA Märskystä Klubiin viime vuoden lokakuussa.

–  HJK oli mielestäni paras vaihtoehto. Meillä on tosi kiva jengi, kova taso ja kaikki, mitä tarvitsee. HJK tuntui oikealta silloin ja tuntuu edelleen, Karjalainen kertoo. 

Hän ehti jo debytoida viime kauden puolella Kansallisessa Liigassa. HJK-hyökkääjä osui heti avausottelussaan sarjan päätöskierroksella JyPKiä vastaan ja onnistunut debyytti päättyi Klubin 3– 0-voittoon. 

Karjalaisen ruuti oli kuivaa jo C-poikien Kakkosta pelanneen HFA Märskyn riveissä, sillä hyökkääjä oli sarjan maalipörssissä toisena. Naisten pelit ovat kuitenkin tuntuneet 19-vuotiaasta Karjalaisesta kivemmalta.

–  Naisissa pelaajat ovat taitavampia ja peli organisoidumpaa, pojat olivat nopeampia ja vikkelämpiä. Tykkään naisten peleistä enemmän myös sen takia, kun on tuttuja vastustajajengeissäkin niin paljon. Tietää enemmän joukkueista. 

Tälle kaudelle Karjalaisella ja Klubilla on vain yksi tavoite: uusia kauden 2019 temppu ja juhlia mestaruutta. Tämän kauden joukkuetta Karjalainen kuvailee taitavaksi, voitontahtoiseksi ja paljon maaleja tekeväksi.

Alkukauden esitysten perusteella voitontahtoa ja maalinälkää ei ainakaan nuorelta HJK-hyökkääjältä puutu.

Tulevaisuudessa HJK-hyökkääjä haastanee myös Helmari-esikuvansa. 

Artikkeli on ensimmäinen osa uutta juttusarjaa poikien ja tyttöjen maajoukkuepelaajista. Juttuja julkaistaan jatkossa kerran kuukaudessa.  

Juttusarjan ensimmäisen osan  FC Nordsjaellandin suomalaispelaajista pääset lukemaan täältä.