Takaisin
3.6.2019 klo 16.04

Eemeli Reponen maalivahtivalmentajien kouluttajaksi - jatkaa Antti Niemen ansiokasta työtä

Jaa:

Muun muassa U17-tyttöjen maalivahtivahtivalmentajana EM- ja MM-projekteissa toiminut Eemeli Reponen on valittu jatkamaan Antti Niemen työtä Palloliiton maalivahtivalmentajien kouluttajana ja uusien linjausten kehittäjänä.

Suomi on tuottanut viime vuosikymmeninä useita huippumaalivahteja A-maajoukkueisiin sekä seurajoukkueisiin kansainvälisille ja kotimaisille kentille. Eemeli Reponen korostaa kuitenkin, että edessä on paljon työtä. Maalivahtien valmennus voisi olla vielä useamman pykälän laadukkaampaa.

 

Merkittävä ja ensimmäinen askel kehitystyössä on koulutusmateriaalien päivittäminen. Antti Niemi laittoi alulle uudistuksen, jota Reponen kollegoidensa kanssa nyt jatkaa. Joukko maalivahtivalmentajien kouluttajia kokoontui toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsinkiin ja viimeisteli  maalivahtivalmentajien D- ja C-kurssien uudet sisällöt.

 

Uutena näkökulmana mukaan tulee esimerkiksi kenttäpelaajien ja maalivahtien entistä tiiviimpi yhteistyö jo valmentajien ensimmäisissä koulutusvaiheissa.

 

- Jalkapallo on muuttunut paljon ja se tarkoittaa, että maalivahtivalmentajienkin on ymmärrettävä peliä absoluuttisen hyvin. Maalivahtivalmentajien koulutuksen muutos on suuri ja sen lisäksi on tärkeää, että olemme mukana myös kenttävalmentajien koulutuksissa. Keskustelemme paljon pelistä, haluamme jäsennöidä sen huolella.

 

- Isoin muutos on, että kurssimme ovat maalivahtispesifioituja, mutta puhumme jalkapallosta, aivan kuten kenttävalmentajatkin. Kurssin aika ei mene siihen, että käymme pelkästään läpi erilaisia torjuntamalleja. Ajatusmaailma on muuttunut tähän suuntaan jo tovi sitten, mutta isoin projekti on meneillään juuri nyt. 

 

Materiaalien päivitykseen Reponen kertoo saaneensa paljon apua. Lämpimät kiitokset lähtevät prosessissa vahvimmin mukana olleille Niemelle ja Ricardo Duartelle sekä Jyri Niemiselle ja Tuomas Peltoselle. Lisäksi Jarkko Tuomisto oli auttamassa jo edellisten materiaalien kanssa. 

 

- Suuri visioni ja tavoitteeni on, että saamme potkittua maalivahtivalmennuksen tasoa eteenpäin. Haluamme pysyä mukana Euroopan huipun kehityksessä. Haluan myös, että kenttävalmentajat pystyvät vastaisuudessa ohjaamaan maalivahteja konkreettisesti entistä enemmän. 

 

- Järjestämme kesän aikana tapahtumia, joihin tulee mukaan myös uusia, nuoria valmentajia. Haluamme antaa kaikille mahdollisuuden kouluttautua ja päästä eteenpäin. Tarvitsemme nyt maalivahtivalmentajiin lisää määrää ja uusilla kursseilla pidämme huolen, että valmentajilla on laadukas koulutusputki alusta loppuun. Meillä on tällä hetkellä seuroissa pulaa maalivahtivalmentajista ennen kaikkea lasten ja nuorten ikäluokissa. 

 

Toimiva valmennuskurssijärjestelmä

 

Millaisen henkilön kannattaa sitten harkita maalivahtivalmentajakurssille osallistumista? Pitääkö takana olla ansiokas ura pelikentiltä? Ei tarvitse, vastaa Reponen. Hän nostaakin esille muutaman nimen, joiden ansiot eivät nousseet huipulle pelikentille, mutta jotka ovat tekemässä hienoa uraa maalivahtivalmentajina.

 

- Jyri Nieminen, Jarkko Tuomisto ja Tuomas Peltonen ovat loistavia esimerkkejä. He suhtautuvat jalkapalloon ja oppimiseen intohimoisesti ja ovat jo nyt päässeet pitkälle maalivahtivalmentajina. ”Tupe” pelasi hienon uran, mutta on nyt 41-vuotiaana valmentajana vielä korkeammalla. 

 

Nieminen valmentaa tällä hetkellä USA:ssa San Jose Earthquakesissa, Tuomisto Ecuadorissa Independiente Vallessa ja Peltonen Qatarissa Aspire Academyssä.

 

Toisaalta ei sovi myöskään unohtaa entisiä huippuja, jotka ovat jatkaneet uraansa menestyksekkäästi valmentajina. Niemi on tutuin esimerkki, mutta hänen lisäkseen muun muassa yli 400 ottelua Englannin Valioliigassa pelannut Jussi Jääskeläinen ja Suomessa hienon uran tehnyt Jani Viander valmentavat Englannissa.

 

Reponen kuitenkin korostaa koulutuksen merkitystä ja hän haluaa nähdä myös entiset huippupelaajat kursseilla.

 

- Koen henkilökohtaisesti, että sain paljon oppia ja ajattelemisen aihetta valmentaessani 7-10-vuotiaita tyttöjä ja poikia. Polku siitä eteenpäin on ollut antoisa. Entisestä huippupelaajasta voi tulla nopeasti huippuvalmentaja, en kiellä sitä. Olen kuitenkin varma, että jokaiselta kurssilta voi lähteä kotiin jonkun tai joidenkin uusien ajatusten kanssa. Toivon näkeväni intohimoa oppimista kohtaan. 

 

- Entisten huippupelaajien on myös tärkeä osata ”rikkoa” pelaajaminä. Jo alimmalla kurssillamme puhutaan todella paljon jalkapallosta ja siitä, miten kaikki linkittyy toisiinsa. Minusta ehjän polun ja maksimaalisen hyödyn koulutuksesta voi saada käymällä nämä kaikki. Voin luvata, että järjestämiemme kurssien laatu on korkeatasoista. 

 

Pitkä ura Veikkausliigassa tai Naisten Liigassa antaa paljon tietoa ja kokemusta.

 

- Minusta on kuitenkin erinomainen asia, että saamme kursseille myös aloittelevia maalivahtivalmentajia, joilla ei ole merkittävää omaa taustaa maalivahtina. Antti Niemi on esimerkiksi harmitellut, ettei hän käynyt aikanaan koko valmentajakoulutusta, alusta saakka. 

 

- Maalivahtipuolelle ei ole tulossa huippupelaajakursseja. Haluan, että kaikki käyvät polun alusta saakka. Maalivahtivalmentajiemme taso ei ole vielä kaikissa seuroissa huipullakaan niin vahvaa, että lopettavien maalivahtien tietotaito olisi automaattisesti erinomaista. 

 

Reponen on ottanut selvää miten monessa muussa maassa valmennuspolkua linjataan. Hän korostaa, että monessa maassa työ on vielä hyvinkin kesken. Jälleen kerran kiitokset menevät Niemelle, joka on käynnistänyt uudistukset Suomessa. 

 

Reposen mukaan suositeltava ”kurssireitti” huipulle on käydä ensin maalivahtikurssit D, C ja B ja sen jälkeen kenttävalmentajien UEFA B. Tämän jälkeen jäljellä on vielä maalivahtivalmentajien A.

 

- Joulukuussa järjestettiin C-kurssi ja mukana oli 18-vuotiaita maalivahtivalmentajia, se oli aivan mahtavaa. He joutuivat välillä todella epämukavuusalueilleen, mutta suhtautuivat kaikkeen täysin ennakkoluulottomasti. Vain niin voi kehittyä, haluan ehdottomasti mukaan lisää tuollaisia henkilöitä.

 

Päivitettyjen materiaalien rinnalle tulee myös kokonaan uusi kokonaisuus. Maalivahtivalmentajien UEFA B-kurssin pilotti alkaa vielä vuoden 2019 aikana. UEFA A on järjestetty Suomessa aiemmin muutaman kerran ja nyt senkin materiaaleja tarkastellaan. 

 

- Lisäksi kenttävalmentajien UEFA C-, B-, A-kursseilla on maalivahtiosuudet. Näistä C:n ja B:n materiaalit on nyt päivitetty. 

 

Käsite toimiva valmennuskurssijärjestelmä toistuu Reposen puheessa. Hän haluaa, että kurssit ja jaettava tieto on mahdollisimman jäsenneltyä. Yksi avainasioista on myös tiedon laittaminen kiertoon.

 

- Minulla on tunne, ettei meillä ole aina ollut selkeää kuvaa kokonaisuudesta. Miten polku vie alhaalta ihan ylös? Me saamme tietoa monesta paikasta, nyt sitä pitää vain jakaa ja jäsennöidä entistä paremmin. Mutta olen varma siitä, että suuntamme on oikea. 

 

- Projekti on pitkä ja tulokset näkyvät kentällä. Emme siis kuvittele, että pelkät uudistetut materiaalit aukaisevat kaikki portit kuin vapahtaja. Aiomme jatkaa linjausten kehittämistä koko ajan. 

 

Avoin keskustelukulttuuri

 

Antti Niemi toimi kouluttajan tehtävänsä ohella Huuhkajien maalivahtivalmentajana. Eemeli Reponen jatkaa hänkin maajoukkuetoimintaa, vuonna 2001 syntyneiden tyttöjen ja vuonna 2003 syntyneiden poikien kanssa. Yksi tärkeistä tavoitteista tulevaisuudessa on yhtenäistää tyttö- ja poikapuolen toimintaa. Tämä kaikki vaatii avointa keskustelukulttuuria.

 

- Haluan, että jaamme kaiken tiedon, en voi korostaa verkostoitumisen merkitystä tarpeeksi. Antti on aloittanut senkin, mutta haluan kokonaisuudessaan tehostaa toimintaa.

 

- Aluevalmentajamme tekevät valtavasta töitä ja he auttavat kaikessa äärettömän paljon. Katsomme jalkapalloa välillä eri näkökulmista, mutta täydennämme toisiamme loistavasti. Maalivahtipuolen aluevalmentajat ovat olleet myös suurena apuna materiaalien teossa ja he ovat meille avainhenkilöitä, kun materiaalia jalkautetaan kentälle. Suurimalla osalla heistä on töitä seurassa, tai siviilityö, joten nostan hattua, että he haluavat pistää viimeisenkin vapaa-ajan meidän koulutuspuolelle. 

 

Reponen aloitti FC Hongan organisaatiossa maalivahtivalmentajana vuoden 2019 alusta ja jatkaa pestissä edelleen. Hän kiittääkin seuraa mahdollisuudesta tarttua myös uuteen tehtävään.

 

Eemeli Reponen

Syntynyt 6.6.1990

Maajoukkueet U15-U21 20

Otteluita Veikkausliigassa 24

Aktiiviura päättyi 2015

 

Maalivahtivalmentaja / Valmentaja

Uefa B / Uefa A GK

Länsi-Suomen alueen seuroja 2015-2017

FC TPS 2017-18

FC Honka 2019-

Suomen tyttö- ja poika-aluejoukkueet 2015-

Suomen tyttö- ja poikamaajoukkueet 2016-