Takaisin
30.10.2015 klo 09.05

Captain`s Ballin palkitut

Jaa:

Captain's Ball – Jukka Virtanen
Captain’s Ballin tämän vuoden voittaja Jukka Virtanen on tuttu mies jalkapallokentiltä, kenttien laidoilta ja monesta eri foorumista suurena jalkapallon puolestapuhujana. Pokaaleja hän ei ole voittanut pelaajana, valmentajana eikä myöskään seuran perustajana – mutta hänen perustamansa seura on ollut yli 50-vuotisen historiansa aikana jollain tavoin tekemisissä lähes kaikkien suomalaisten menestysseurojen kanssa, tavalla tai toisella, mutta aina siten, että lajiin itseensä on suhtauduttu asianmukaisella vakavuudella, mutta silti positiivisuuden sekä huumorin kautta. Jukka Virtasen mielestä jalkapallo on yksinkertaisesti hauskaa ja hänen toimintansa on tätä ideologiaa noudattanut nuoruusvuosista lähtien: kerran Jämsänkosken Ilves, aina Jämsänkosken Ilves. 

 Veikkausliigan parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti
Veikkausliiga palkitsee pelipaikkakohtaisesti parhaat pelaajat eli maalivahdin, puolustajan, keskikenttäpelaajan, hyökkääjän sekä valmentajan.
- Maalivahti Mihkel Aksalu, SJK
- Puolustaja Faith Obilor, RoPS
- Keskikenttäpelaaja Moshtagh Yaghoubi, RoPS
- Hyökkääjä Aleksander Kokko, RoPS
- Valmentaja Simo Valakari, SJK 

Vuoden syöttäjä - Guy Gnabouyou, FC Inter
Vuoden Syöttäjäksi valitaan palkinnon nimenmukaisesti pelaaja joka on antanut kauden aikana eniten maalisyöttöjä Veikkausliigassa. Tänä vuonna Vuoden Syöttäjä Guy Gnabouyou antoi kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä.

IS Tähtipelaaja – Atomu Tanaka, HJK (30 tähteä)
Kauden jokaisessa Veikkausliigaottelussa jaetaan kolme, kaksi ja yksi IS Tähteä ja kauden päätteeksi eniten tähtiä kerännyt vie palkinnon nimiinsä.

Hanna-Mari Sarlin –palkinto (Naisten Liigan maalikuningatar) – Heidi Kollanen, Ilves
Heidi Kollanen viimeisteli Naisten Liigassa 24 maalia.

Heikki Suhonen –palkinto (Veikkausliigan maalikuningas) – Aleksandr Kokko, RoPS
Aleksandr Kokko viimeisteli Veikkausliigassa 17 maalia.

Mestarijoukkueen valmentajat – Jari Väisänen, PK-35 Vantaa (naiset) ja Simo Valakari, SJK (miehet)

Vuoden valmentaja – Simo Valakari, SJK
Suomen Jalkapallovalmentajat ovat valinneet Simo Valakarin vuoden valmentajaksi.

Vuoden Veikkausliigatulokas – Kaan Kairinen, FC Inter
Veikkausliigan vuoden tulokas valitaan JPY:n äänestyksen perusteella eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse. Vuoden tulokkaaksi voidaan valita korkeintaan 25-vuotias pelaaja, joka ennen kautta 2015 oli pelannut korkeintaan yhdeksän Veikkausliigaottelua.

Vuoden pelaajat, Naisten Liiga ja Veikkausliiga - Iina Salmi, PK-35 Vantaa ja Aleksandr Kokko, RoPS
Naisten Liigan ja Veikkausliigan vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella, eli valinnat suorittavat liigapelaajat itse.

Veikkausliigan Legenda - Ville Wallén
Veikkausliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan Legendat ovat pelaajia tai muita jalkapallotoimijoita, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, Veikkausliigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle. Legendoilla ei ole järjestysnumeroa, vaan jäsenet listataan aakkosjärjestyksessä.

Vuoden jalkapallotoimittaja – Kymppipaikka
Vuoden jalkapallotoimittajan palkinto menee tänä vuonna verkkosivustolle. Vain ja ainoastaan kotimaiseen jalkapalloon keskittynyt Kymppipaikka-sivusto on ottanut tuotannossaan huomioon koko suomalaisen jalkapallon kirjon. Sivusto seuraa aktiivisesti miesten, naisten ja nuorten maajoukkueita, Veikkausliigaa, Ykköstä, eri cup-kilpailuita sekä Futsalia vahvalla asiantuntemuksella – intohimoisesti, mutta ilman ylilyöntejä suuntaan tai toiseen. Suomalaisen jalkapallon ystävälle sivusto tarjoaa juuri sen mitä on luvannut: suomalaista jalkapalloa.  

Vuoden Grassroots-seura - Pelmari United
Pelmari United on noussut viime vuosina vahvaksi toimijaksi omalla alueellaan, ja toiminta on mennyt hurjasti eteenpäin niin määrällisesti, kuin laadullisestikin. Seura on panostanut vahvasti olosuhteisiin ja valmennukseen. Viime talvena valmistui oma harjoitushalli. Voimakkaan ammattimaisen panostuksen myötä seura on kyennyt ottamaan vastuuta toiminta-alueellaan myös ympäröivästä yhteiskunnasta. Yhteistyö koulujen kanssa on saanut hyvän vastaanoton ja syksyllä seura aloitti yhteistyön SOS-lapsikylän kanssa. Hienoja uusia toimintamuotoja ovat myös seuran talvella organisoima Liiga, katujalkapalloprojekti, sekä maalivahdeille suunnattu Goalkeeper battle. Oma netti- TV ja lehti tuovat seuran toimintaa ja uudenlaista futiskulttuuria tutuksi lähiympäristölle. 

Kaijan Kannu - Perhe Haltia
Tänä vuonna palkinto menee Haltian perheelle, jonka isä toimii TPS:n naisten liigajoukkueen päävalmentajana. Sitä ennen hänellä on pitkä historia nais- ja tyttöjalkapallotoiminnasta Paimion Hakan, TPS:n sekä piirijoukkueiden valmentajana. Perheen äiti on Paimion Hakan puheenjohtaja. Lisäksi hän toimii Lännen alueen seurakehitysvaliokunnassa ja valmistui keväällä Palloliiton SPL2 –koulutuksesta Seuratoiminnan kehittäjäksi. Perheen äidin johdolla PaiHa:n tyttöjalkapallotoiminta on uusien innovatiivisten rekrytointitoiminen johdosta hienossa kasvussa. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi neljä tytärtä, joista kukin on toiminut jalkapallon parissa niin pelaajina sekä valmentajina.

Georg Krutelew –palkinto (vuoden erotuomarit) – Lina Lehtovaara ja Mattias Gestranius
Lina Lehtovaara on tehnyt pitkään ja pitkäjänteisesti töitä erotuomariuransa eteen. Tämän vuoden huippuhetkiä kansainvälisillä kentillä ovat olleet erotuomaritehtävät naisten Mestarien Liigassa, EM-karsinnoissa ja Israelissa alle 19-vuotiaiden lopputurnauksessa. Kaiken lisäksi hän sai kunnian olla erotuomarina kyseisen turnauksen finaalissa. Kansallisella tasolla hän tuomitsi tämän kauden Naisten Suomen Cupin finaalin sekä on toiminut erotuomarina Naisten Liigassa ja myös miesten Kakkosessa. 

Mattias Gestranius on tällä kaudella kotimaisen Veikkausliigan lisäksi toiminut erotuomarina kansainvälisellä tasolla muun muassa EM-karsinnoissa. Hänen johtama erotuomarikuusikko toimii myös Eurooppa liigan lohkovaiheessa. Erotuomari ei tule koskaan valmiiksi vaan kehittyy ja menee eteenpäin ottelu ottelulta ja kausi kaudelta. Kokemus ja vahva osaaminen yhdessä tekee hänen tuomaroinnista luotettavan kokonaisuuden, jolla hän menestyy sekä kotimaassa että kansainvälisillä kentillä.

Respect-palkinto - Reetta Meriläinen, Peace United
Respect-aate on tärkeä osa jalkapalloa. Ensi keväänä Suomen Palloliitto tulee järjestämään kautta aikain ensimmäisen Respect Ballin. Respect Ball tullaan jatkossa järjestämään vuosittain. Respect Ballissa jaetaan vuosittaiset Respect-palkinnot. Myös miesten vuoden pelaaja palkitaan jatkossa Respect Ballissa kansainvälisen kalenterin mukaisesti. 

Esimakua Respect-palkinnoista saadaan nyt kun Suomen Palloliitto jakaa ensimmäisen Respect-palkinnon Peace Unitedin Reetta Meriläiselle.Peace United on hieno respect-teko ja jalkapallolle on kunnia olla vahvasti mukana toiminnassa ja sen kehittämisessä. Monissa näkyvissä teoista mainittakoon mm. Peace Unitedin käynti lähettiläiden johdolla Jordanian suurimmalla pakolaisleirillä.

Hall of Fame - Pentti Seppälä ja Pertti Mäkipää
Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria, Hall of Fame perustettiin vuonna 1993. Toimikunnassa, joka valitsee jäsenet, on Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja Jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla ry edustettuina.

Kunniagalleriaan voidaan valita suomalaisen jalkapallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seurajohtajia tai muita jalkapallon parissa toimineita henkilöitä. Henkilö voi päästä kunniatauluun lopetettuaan aktiiviuran vähintään kolme vuotta sitten. Jalkapallomuseo ylläpitää ja kehittää Hall of Famen aineistoa omissa museotiloissaan.

Vuoden Kakkosen pelaajat - Filipe Mello (FC Honka), Eteläinen; Petter Meyer (GrIFK), Läntinen; Topi Järvi (Kultsu FC), Itäinen; Miroslav Paunovic (FC YPA), Pohjoinen
Kakkosen vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella, eli valinnat suorittavat Kakkosen pelaajat itse.

Vuoden Ykkösen pelaajat - Jenni Leinonen, ONS ja Billy Ions, PS Kemi
Ykkösen vuoden pelaajat valitaan Jalkapallon Pelaajayhdistyksen äänestyksen perusteella, eli valinnat suorittavat Ykkösen pelaajat itse.

Ykkösen maalikuningatar ja -kuningas - Jenni Leinonen, ONS ja Kalle Multanen, FC Haka
Tämän vuoden Ykkösen maalikuningatar viimeisteli kauden aikana yhteensä 18 maalia ja maalikuningas 19 maalia.

Vuoden Veikkausliigatuomari - Tero Nieminen
Veikkausliigapelaajat valitsevat perinteisesti myös parhaan erotuomarin. Valinta suoritetaan JPY:n äänestyksen perusteella. Nieminen valittiin jo yhdeksännen kerran peräkkäin pelaajien toimesta Vuoden Veikkausliigatuomariksi.

Vuoden tyttöpelaaja - Elli Pikkujämsä, TPS
Elli Pikkujämsä on tyttöjen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen kapteenina topparin tontiltaan johtanut joukkuetta kentällä ja hitsannut joukkuetta oikeaan suuntaan myös kentän ulkopuolella. Hän on henkisesti poikkeuksellisen vahva pelaaja, jonka suoritustaso vain paranee paineen alla. Lisäksi hänellä on loputon voittamisen halu. Hänen pelillisiä vahvuuksiaan ovat hyvä pelin ymmärtäminen hyökkäys- ja puolustussuuntaan, kaksinkamppailupelaaminen, hyvä potkutekniikka ja rauhallisuus pallon kanssa.

Vuoden poikapelaaja - Saku Ylätupa, HJK
Saku Ylätupa on tekninen hyökkäyspään pelaaja, joka pystyy laadukkaisiin ratkaisuihin vaativissakin otteluissa..

Vuoden lupaava nuori pelaaja, tytöt - Olga Ahtinen, Pallokissat
Olga Ahtinen oli kaudella 2015 tärkeä pelaaja jo vuotta vanhempien eli tyttöjen alle 19-vuotiaiden EM-jatkokarsinnassa pystyen tasaisiin esityksiin keskikentällä eri rooleissa. Syksyn oman ikäluokkansa EM-karsinnoissa hän toimi johtavassa roolissa niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin nostaen koko joukkueen tasoa omalla esimerkillään. Hienon pelinlukutaidon omaava, syöttötaitava keskikenttäpelaaja, joka on ollut omalle liigajoukkueelleen Pallokissoille myös tärkeä lenkki mitalitaistelussa.

Vuoden lupaava nuori pelaaja, pojat – Nicholas Hämäläinen, QPR
Nicholas Hämäläinen omaa kansainvälisen vauhdin ja taitotason. Hän on pelannut vahvan tulokaskauden vasempana laitapuolustajana tai laitalinkkinä ja esittänyt kylmäpäistä suorittamista kentän molemmissa päissä.