BLOGI: Futiskampanjalla kunnioituksen kulttuuria yhteiskuntaan

Julkaistu

  • Jalkapalloharrastus

Joskus meillä aikuisilla pettää arvostelukyky pahasti lasten futismatsissa. Tällöin saa kyytiä tuomari, valmennusjohto, oma lapsi tai vastustajat. Tai pahimmassa tapauksessa kaikki edellä mainitut. Näin aloittaa blogi-tekstinsä seurakehityspäällikkö Silja Ranta.

Meille Palloliitossa on tärkeää, että jokainen lapsi voi harrastaa turvallisessa ja positiivisessa ympäristössä. Ympäristössä, joka saa hänet rakastumaan lajiin sekä tukee hänen itsetuntonsa rakentumista. Usein kuulee sanottavan, että harrastamisen tulee olla hauskaa. Se on totta, mutta se ei suinkaan tarkoita pelleilyä ja kikattelua. Toiminnan ei tule olla haltioituneita hyvä hyvä -hurraamisia, vaan kehun tulisi olla konkreettinen ja kiinnittyä oikeaan asiaan, jotta sillä olisi aidosti merkitystä ja toivottavaa vaikutusta. 

 

Lapsi siis harrastaa jalkapalloa siksi, että se on hauskaa ja hän nauttii siitä. Hyvä ilmapiiri ei ole riippuvainen joukkueen taitotasosta tai tavoitteista, vaan sitä tulisi rakentaa systemaattisesti kaikissa joukkueissa, kaikissa seuroissa. Hauskaa tulisi olla niin alemman tason aloittelevassa joukkueessa kuin aikuisten maajoukkueessakin ja kannustamisen kulttuurin tulisi ulottua koko toimintaympäristöön.

 

Arvot esiin

 

Ei ole suinkaan sattumaa, että joissain ryhmissä vallitsee hyvä ilmapiiri. Kyse on arvoista sekä toimintakulttuurista. Usein taustalla ovat toimintamallit, joilla ilmapiiriä on tietoisesti rakennettu. Seuratasolla se tarkoittaa, että on luotuna selkeät toimintamallit sekä säännöt, joiden mukaan toimitaan. Aktiivisessa käytössä olevat ongelmanratkaisumallit helpottavat toimihenkilöiden työskentelyä ja auttavat heitä jaksamaan ja viihtymään seurassa paremmin. Ne myös lisäävät seuran jäsenten, sekä pelaajien että vanhempien viihtymistä.

 

On tärkeä tuoda jatkuvasti ja vahvasti esiin niitä arvoja, joita halutaan vaalia ja vahvistaa. Hyvään ilmapiiriin kuuluu myös johdonmukaisuus, läpinäkyvyys ja selkeys. On tärkeää, että pelaajat, vanhemmat sekä seuratoimijat otetaan mukaan keskusteluun, sillä siten heidät saadaan paremmin sitoutumaan yhteisiin linjauksiin.  

 

Kunnioita peliä

 

Palloliiton Kannusta mua -kampanjassa on kyse ennen kaikkea kunnioittamisesta. Haluamme yhdessä mukana olevien seurojen kanssa luoda kulttuuria, jossa kunnioitetaan peliä sekä pelin parissa toimivia ihmisiä. On tärkeää, että aikuisten tunteet eivät hallitse lasten harrastusta. Olen nähnyt tilanteita, jossa vanhemmat ovat ottaneet ottelutuloksen paljon raskaammin kuin pelaajat itse. Toki tunteiden näyttäminen on sallittua – tarvitsemme kentälle intohimoa - mutta tunteet tulee kuitenkin hallita. Jos ylilyöntejä tulee, niitä pitää pyytää anteeksi. 

 

Jalkapallo on valtava kansanliike ja suosittu laji lasten ja nuorten keskuudessa. Meillä futisaikuisilla on vastuu ja valta toimia esimerkkinä yhteiskunnassa. Me näytämme suuntaa, kuinka luodaan kunnioittamisen kulttuuria levittämällä rakentavaa, positiivista ilmapiiriä ja iloitsemalla yhdessä onnistumisista. 

 

Vinkit vanhemmille ja valmentajille

Lopuksi vielä vinkit, miten vanhempana tai valmentajana voit osaltasi luoda hyvää ilmapiiriä. 

 

Palkitse yrittämisestä
Onnistumisen tunne kasvattaa itsetuntoa. Edistyminen on taito, jota voi kehittää ahkerasti harjoittelemalla ja yrittämällä parhaansa. 

 

Rohkaise positiivisella puheella

Kannusta myönteisesti. Vältä sanoja ”älä” ja ”ei”. Kannusta sanomalla ”rohkeasti vain” ennemmin kuin ”älä pelkää”. 

 

Kiitä
Huomioi kiitoksella isoista ja pienistä teoista, esim. tavaroiden huolehtimisesta, kaverin auttamisesta. 

 

Kehu toiselle aikuiselle lapsen kuullen
Puhukaa valmentajien ja vanhempien kanssa onnistumisista. ”Kyllä näkee, että hän on treenannut ahkerasti”, ”Kylläpä teidän tenava syötti oivaltavasti”. 

 

Innosta kysymällä
Esitä kysymyksiä, joissa lapsi saa valita vastauksen itse. Kysy ennemmin ”Mikä oli tänään parasta?” tai ”Mitä uutta opit?” kuin ”Voititteko?” tai ”Kuinka monta maalia teit?”

 

Kannusta sanattomasti
Luo hyvää ilmapiiriä kehollasi ja koko olemuksellasi; hymyile, näytä peukkua, anna käsiläpsy, vinkkaa silmää, halaa, ole sopivasti rauhallinen ja innostunut. 

 

Nämä vinkit löytyvät myös kampanjasivuilta.

 

Kirjoittaja on seurakehityspäällikkö Silja Ranta, jota motivoi yhteiset tavoitteet sekä johdonmukainen työ niiden saavuttamiseksi. Joukkuepelaajana Ranta saa energiaa ennen kaikkea vuorovaikutustilanteista, joissa hänen vahvuuksiaan ovat aitous, huumori ja nopea tilannetaju.  

 

[email protected]
twitter: @SiSilja