Takaisin
2.4.2020 klo 12.30

"Asioihin löytyy ratkaisuja, ja niitä etsimme yhdessä"

Jaa:

UEFA:n 55 jäsenmaan pääsihteerit pitivät keskiviikkona videokokouksen eurooppalaisen jalkapallon tulikuumista keskustelun aiheista. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo toimittaja Jouko Vuorelan haastattelussa koronaviruksen vaikutuksesta eurooppalaiseen ja kotimaiseen jalkapalloon.

Kumpi nousi kokouksessa esille tärkeämpänä, pelata keskeytynyt pelikausi 2019–20 loppuun vai aloittaa seuraava pelikausi 2020–-21 ajallaan?

Pelata keskeytynyt pelikausi 2019–20 loppuun. Suunnitelmana tällä hetkellä on, että keskeytyneet kansalliset sarjat ja cupit on pelattu loppuun viimeistään heinäkuussa ja Mestarien liiga ja Eurooppa-liiga tämän jälkeen elokuussa. Tällöin kauden 2020–21 kansalliset liigat ja europelit voisivat käynnistyä jonkin verran myöhässä, syys–lokakuussa.

Millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Huuhkajien maaotteluihin?

Huuhkajien maaliskuun ja kesäkuun maaottelut on siirretty, mutta ei peruttu. Ne pelataan myöhemmin, osittain vuoden 2021 puolella. Seuraavan kerran maaotteluja pelataan kansainvälisen kalenterin mukaan syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa. Ensi syksynä pelataan todennäköisesti normaalin kahden sijasta kolme maaottelua per ikkuna. Seuraava kokous on 2–3 viikon päästä, jolloin tästä on tarkoitus saada tarkempaa tietoa.

Milloin Helmarien EM-karsinta jatkuu?

Huhti- ja kesäkuun karsintapelit on siirretty pelattavaksi syksyllä. Huhtikuun pelit on siirretty lokakuulle ja kesäkuun pelit marraskuulle. Mahdolliset playoff-ottelut, jotka piti pelata syksyllä, siirtyvät pelattavaksi huhtikuussa 2021. EM-lopputurnaus Englannissa siirtyy myös hyvin suurella todennäköisyydellä pelattavaksi vuodella eteenpäin kesälle 2022, vaikka lopullista päätöstä siitä ei vielä ole tehty.

Miten käy poikien ja tyttöjen keväällä keskeytyneille EM-karsinnoille?

Valitettavasti alle 19-vuotiaiden tyttöjen ja alle 17-vuotiaiden poikien EM-karsinnat, joissa molemmissa olimme jatkossa, on peruutettu. Alle 19-vuotiaiden poikien ja alle 17-vuotiaiden tyttöjen EM-karsinnat ja lopputurnaus pyritään pelaamaan loppuun, koska ne toimivat myös karsintoina MM-kisoihin. Pojissa Suomi on edelleen mukana kilpailussa.

Millaisia talouteen liittyviä asioita kokouksessa nousi esille?

Heti kokouksen aluksi UEFA vakuutti, että se pysyy sovituissa maksuaikatauluissa kansallisille liitoille. Tämä edellyttää, että miesten EM-lopputurnaus pystytään pelaamaan kesällä 2021. Se tuo UEFA:lle rahaa lähes miljardi euroa, josta suuren osan se jakaa kansallisille liitoille neljän vuoden avustusohjelmina jalkapallon kehityshankkeisiin.

Palloliiton osuus tästä on noin 15 miljoonaa euroa. UEFA:lla on tarkat kriteerit rahojen kohdentamisesta, ja ne suunnataan muun muassa liiton operatiiviseen toimintaan, naisten jalkapallon ja grassrootsin sekä lisenssijärjestelmän kehityshankkeisiin. Ison osan tuesta jaamme eteenpäin seuroille olosuhdekehitykseen esimerkiksi stadioneiden ja jalkapallonurmien rakentamiseen ympäri maan.

Tämän lisäksi saamme rahaa karsintapelien ja Kansojen liigan tv-oikeuksista. Niiden tuotto on maakohtainen ja määräytyy maan markkina-arvon mukaan.

Mitä muuta tärkeää nousi esille kokouksessa?

Osalla pelaajista loppuu sopimus kesäkuun lopussa, ja siirtoikkuna aukeaa heinäkuussa kesken koronaviruksen pidentämän pelikauden. UEFA:n, liigojen, seurojen ja pelaajien pitää yhdessä pyrkiä muodostamaan eurooppalainen kanta, miten tässä poikkeuksellisessa tilanteessa pitäisi toimia sopimusten ja pelaajasiirtojen osalta. Tätä kokonaisuutta pohtiva työryhmä kokoontuu seuraavaksi perjantaina ja sen jälkeen saamme lisätietoa.

Milloin kilpailukausi käynnistyy Suomessa?

Kausi käynnistyy noin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun joukkueharjoittelu on turvallista. Se taas on turvallista silloin, kun kaikki koulut on avattu koulunkäynnille. Nykyisillä rajoituksilla näyttää siltä, että kausi voi käynnistyä aikaisintaan kesäkuun alussa. Jos koulut ovat kiinni koko kevään, kausi käynnistyy todennäköisesti aikaisintaan kesäkuun puolivälissä. Esimerkiksi Veikkausliigan ohjelman laatimista auttaa, että heinä- ja elokuussa ei pelata Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsintoja, vaan voidaan keskittyä täysillä kotimaan sarjapeleihin, jos koronavirus on hellittänyt otteensa.

Miten Olympiakomitean ja muun liikunta- ja urheiluyhteisön yhdessä esittämä erityisavustuspaketti etenee opetus- ja kulttuuriministeriössä?

Se on tällä hetkellä valmistelussa. Tiedämme tarkkaan, millainen vaikutus tällä kriisillä on seuroihin, ja tämän tiedon olemme vieneet ministeriölle. Olemme vastanneet ministeriön lisäkysymyksiin ja antaneet tarkennuksia. Avustusten jakokriteerit ja tarkat aikataulut eivät vielä ole selvillä.

Suomen Palloliitto tukee seurojaan kolmen miljoonan euron avustuspaketilla. Millaista avustusta saavat seurat, joilla on päätoimisia työntekijöitä?

Tämä avustus pitää saada nopeasti liikkeelle, ja jakoperusteiden on oltava selkeät. Tarkemmat kriteerit julkaistaan huomenna perjantaina, mutta periaate tulee olemaan tämä: Rahaa on miljoonaa ja seuroilla yhteensä noin 650 päätoimista työntekijää, joten yhtä työntekijää kohti avustusta tulee noin 1 500 euroa. Jos seuralla on kymmeneen päätoimista työntekijää, avustusta seuralle tulee 15 000 euroa. Avustukset myönnetään hakemusten perusteella. Tuen hakeminen alkaa mahdollisimman pian.

Millaisia helpotuksia tulee kilpailu- ja sarjamaksuihin seuroille ja joukkueille?

Tässä periaatteena on, että turhasta ei makseta. Jos sarjamaksu on esimerkiksi 200 euroa, mutta pystytään pelaamaan vain puolet otteluista, niin sarjamaksu silloin on vain 100 euroa.

Miten Veikkausliigan Palloliitolta saama miljoonan laina etenee?

Palloliitto on myöntänyt Veikkausliigalle miljoonan euron lainan ja sopii sen kanssa takaisinmaksun aikataulusta. Veikkausliigan hallitus päättää, miten laina jaetaan seurojen kesken.

Mitkä ovat terveisesi suomalaiselle jalkapalloperheelle UEFA:n kokouksesta?

UEFA:n puheenjohtaja Čeferin avasi kokouksen sanomalla, että elämme outoja aikoja mutta emme epätoivoisia. Asioihin löytyy ratkaisuja, ja niitä etsimme yhdessä. Ei ole syytä panikoida. Kokouksesta jäi rauhoittava kuva. UEFA on kansallisille liitoille taloudellinen tukijalka, joka ei horju.